Den gamla arbetarbostaden vid Kronovalls slott på Österlen hade jordgolv och saknade vatten när Sandra och Magnus Andersson köpte den. Med mycket kreativitet har de skapat en avkopplande frizon där allmogemöbler och moderna lösningar går hand i hand.

Det var kallt. Vinden ven och på den lilla vägen mellan åkrarna låg snön i drivor.
– Vi var de enda som faktiskt tog oss fram till huset den där vinterdagen när det var visning, berättar Sandra Andersson. Att en tredjedel av huset bara hade jordgolv, att det saknades både el, vatten och avlopp och att det blåste rakt in i vissa delar var inget som skrämde Sandra och Magnus.
– Vi tar det! sa vi. Men våra respektive familjer tyckte inte att vi var kloka, säger hon och skrattar.
Det långt ifrån beboeliga torpet hade trots allt en utsida som var i ett relativt gott skick och storleken och läget passade den lilla familjen – som också består av Magnus 14-åriga dotter Vilma – perfekt.

Arbetarbostad på Österlen

– För oss var det bara positivt att det här var det sista huset på vägen. Kvar blir vi och naturen och det är häftigt. Hjortarna brölar, hararna jagar varandra och så den stjärnklara himlen – den är magisk, säger Magnus.

– Dessutom ligger det bara en timme från Malmö där vi bor och arbetar. Det gör det enkelt för oss att kunna åka hit när vi vill – och det blir ofta. Nästan all ledig tid, såväl sommar som vinter, tillbringas här, fortsätter han.

Själva huset är från 1700-talet, men det flyttades hit från Fågeltofta 1867 då en kraftig missväxt slog till i socknen. Många gårdar plockades då ner och uppfördes på nytt vid Kronovalls skogsskiften där arbetarna blev torpare. Under det senaste seklet har 1700-talshuset hyrts ut till sommargäster på 50-årskontrakt.

– 2009 löpte det här kontraktet ut och det var då vår resa började här, säger Magnus.

arbetarbostad-osterlen.174.sommar1015-

Och medan mössen stod i hörnet och tittade på satte arbetet i gång. Skurgolven togs fram. Gammalt murbruk på väggar och tak knackades ner. El och isolering lades in och ny puts sattes upp. Att behålla den gamla känslan var viktigt och därför rördes så lite som möjligt i den före detta bostadsdelen. I stället gjordes de större ingreppen, såsom vatten och avlopp, i den del som en gång varit stall. För samtidigt som de ville bevara ville Sandra och Magnus också skapa ett hem att vistas i året om, med ett ordentligt kök och badrum och en planlösning med en sammanhängande umgängesyta. Väggen mellan husets båda delar togs ner. Det gamla jordgolvet byttes ut mot betong med vattenburen värme. Innertaket öppnades upp och köket platsbyggdes. Att Magnus är inredningsarkitekt till yrket är förstås till god hjälp och han kan snabbt skapa sig en vision av hur det hela kommer att se ut – inifrån och ut. Det ger en trygghet som gör att paret ofta vågar påbörja saker innan de helt vet hur de ska göra.

– Vi har en grundplan, men resten får växa fram. Det är processen som är grejen. Målet är bara en morot, säger Magnus.

lantligt kök

Det mesta på nedre plan var klart redan till sommaren. Loftet tog ytterligare ett år och trädgården har fått växa fram ända till nu. Allt känns genomtänkt och de olika rummen som ligger i fil flyter ihop till en enda harmonisk helhet. Färgskalan på de marockanska golvplattorna i hallen går igen i resten av bostaden: vitt, grått, ljusgrönt, gråblått och svagt rosa. När det invändiga började ta form sattes ett lika omfattande arbete i gång utomhus.

arbetarbostad-osterlen.174.sommar1019-

– Vi fick en mindre chock när snön smälte. Här fanns ingenting. Gräs, blommor, buskar – allt var borta. Kvar var bara jord och spår efter vildsvinens trynen, berättar Sandra.

Trädgården fick börja anläggas som om huset varit ett nybygge. Den svagt sluttande tomten terrasserades med hjälp av stenmurar. Jord flyttades. Gräs såddes och träd och växter planterades.

trädgård österlen

– Det var slitsamt emellanåt. Vi gjorde i princip allt på egen hand, av egen kraft, både utvändigt och invändigt. Vi grävde, släpade, bar och byggde så att det värkte i varenda muskel, säger Sandra.

– ”Det var mig en redig kvinna”, sa grannbonden när han fick syn på hur Sandra slet med gipsat ben efter att hon krossat knäskålen i en cykelolycka, säger Magnus och skrattar.

Men Sandra och Magnus är också bra på att ta paus då och då och kanske är det vad som har gjort att arbetet inte blivit dem övermäktigt. I sovrummet står ett skåp fyllt med färdigpackade trälådor. I en ligger sängkläder, i en andra porslin och i en tredje en tältduk.

– Ibland tar vi vårt pick och pack och drar till havet en mil bort. För mig finns inget mer avslappnande än att somna till ljudet av vågornas brus, säger Sandra och ler.

arbetarbostad-osterlen.174.sommar1021-

Genom växthusets glas lyser plommontomaterna röda och strax intill står odlingsbäddarna uppradade. En rosenbåge leder upp på terrassen där praktfulla hortensior och pioner står i stora krukor.

– Eftersom vildsvinen fortfarande kommer på besök då och då har vi fått plantera de flesta perenna växterna så, säger Sandra.

För varje år som gått har en större del av det som tillagats kommit från den egna köksträdgården.

– Jag är en matlagningsintresserad asfaltsunge från Malmö. Här har jag fått komma närmare naturen, säger Magnus.

renoverad arbetarbostad-osterlen.174.sommar1040-

Efter nästan tio år tillsammans ville Sandra och Magnus befästa sin kärlek till varandra. I augusti 2015 ringde kyrkklockorna några hundra meter bort. I trädgården stod borden uppdukade. Kolen glödde i grillarna och i köket stod kockarna i full färd med att förbereda den stora dagens alla läckerheter.

– Vi ville fira vår kärlek på den plats som betyder mest för oss. Torpet har blivit vår frizon där vi har tid och plats att vara kreativa, att umgås med nära och kära och att bara vara. Här fyller vi på. Här har vi fått växa tillsammans. Här gifte vi oss och här vill vi bli gamla, säger Sandra.

Brus borrar in sig djupare bland kuddarna i soffan. Brasan sprakar och mot terrassens trägolv hörs ett lätt sommarregn falla.

renoverad-arbetarbostad-osterlen.174.sommar1058-

Inred för harmoni – Sandras och Magnus tips:

1 Låt grunden vara enhetlig, då är det lättare att skapa en interiör som känns lugn.
2 Snåla inte med dimmrar och stearinljus. En bra belysning är grundläggande för att skapa en härlig stämning.
3 Påbörja och avsluta en sak i taget när du renoverar. Och ha roligt! Ta inte allt för allvarligt.
4 Blanda gärna nytt och gammalt, men inred framför allt med det du själv tycker om.
5 Fyll huset med nära och kära. Det är den bästa inredningen.

Sandra & Magnus Andersson
Ålder: Hon är 39 och han 44 år.
Yrke: Hon är försäljningschef på L’Oréal och han är inredningsarkitekt på Rumrum.
Familj: Magnus dotter Vilma, 14 år. Mopsen Brus, 3 år.
Bor: I ett 1700-talstorp på 140 kvm i Fågeltofta socken på Österlen och i en sekelskifteslägenhet på Davidshall i Malmö.
Just nu: Njuter av årets skörd från köksträdgården.

LÄS OCKSÅ:
Drömmen om att bo i det gamla skolhuset blev sann
En dragig gammal lada blev härligt drömhus

Prenumerera på Lantliv