Emma och Anders har skapat ett personligt hem med platsbyggda lösningar och charmig förvaring som vitrinskåpet av gamla fönster. Här har även de fem barnen fått varsitt mysigt krypin.

S

trax utanför hjo ligger den gamla lanthandeln Svärtängen som numera är hem åt en fembarnsfamilj med två katter och ett marsvin.
Emma och Anders Berg hade länge bott granne med den gamla lanthandeln men inte tänkt mycket på den eftersom huset, med sin mörkgröna fasad, var så svår att se i den lummiga trädgården. Men när huset blev till salu för drygt 19 år sedan blev de nyfikna och gick på visningen.

När paret klev över tröskeln hade ingenting renoverats sedan 1970-talet. På golven låg bruna och orange heltäckningsmattor. Trots det dystra första intrycket blev de förvånade över att huset kändes så rymligt och stort, och genast såg Emma vilken potential det hade. Hon hade länge drömt om ett gammalt hus, och Anders ville gärna bo lite utanför Hjo. Huset var nästintill perfekt för paret.

– Det jag föll för direkt var att alla gamla spegeldörrar fanns kvar och vi hoppades att det under alla mattor skulle finnas orörda trägolv, säger Emma och fortsätter ut på husets stora altan medan hon berättar.

lantkök med Ikeabord och pinnstolar

Köket är en naturlig samlingsplats och den gamla soffan har plats för många. Bordet är ett Ikeabord som Anders har fräst en kant på, och som sedan målats i samma nyans som stolarna. Det gamla arkivskåpet är ett loppisfynd som har kortats i ena änden och sedan målats.

Lanthandel blev mysigt hem, lantkök

– Trädgården var enorm och alla träden skiftade i sprakande höstfärger. Att ha grannar åt ena hållet och öppna fält åt det andra kändes som en perfekt mix. Och att det var gångavstånd till centrum­, samtidigt som känslan av lugn och ro på landet var påtaglig, gjorde att vi faktiskt bjöd på huset direkt efter visningen.

Huset är byggt 1932 och rymde från början två lägenheter, en på varje våningsplan, och en lanthandel i det rum som i dag är vardagsrum. Det stora uthuset användes till lager, hönshus och vedbod. När de första ägarna flyttade ut 1964 stängdes lanthandeln.

– Den nya familjen som flyttade in hade, precis som vi har nu, fem barn. Jag har minnen sedan jag var liten och cyklade upp till den lilla badsjön, att det gick en liten shetlandsponny i trädgården. Och det roliga är att såväl box som vattenkopp fanns kvar i uthuset när vi flyttade hit.

Lanthandel i Hjo_08__094_V_r

Gammal lanthandel blev mysigt hem

Emma och Anders flyttade in i november 1996. Samma kväll som de fick nycklarna åkte de till huset för att titta. Nyfikenheten tog över och de kunde inte låta bli att riva bort den gamla heltäckningsmattan i trappan.

– Så lycklig jag blev när vi fick se att det gömde sig en vacker trätrappa därunder. Dock tog det några år innan vi fick tid att slipa bort det gamla limmet och den bruna färgen, erkänner Emma.

Ganska snart stod det klart att huset var en riktig pärla, dold under murriga ytskikt. Väggar revs och originaldetaljer togs fram, men det som gjorde störst skillnad var bytet av de brunbetsade 1970-talsfönstren till vita vackra fönster i gammal stil och med special­beställda foder.

– Det var nog först då som huset hittade tillbaka till sitt rätta jag igen.

Med en stor portion envishet, kreativitet och renoveringsglädje har Emma och Anders lyckats skapa sju rum och kök på 147 kvadratmeter. Samtliga rum har specialanpassade lösningar för att få till förvaring och funktion på bästa sätt. På bottenvåningen ligger kök, vardagsrum och föräldrarnas sovrum. På övervåningen har barnen varsitt rum som ändrats både två och tre gånger, avslöjar Emma. Trots att rummen är små är barnen nöjda med att ha ett eget.

– Det viktigaste för oss har varit att skapa ett funktionellt hem som är trivsamt och välkomnande. Allt eftersom familjen blivit större har vi fått hitta nya lösningar för att få rummen att räcka till, och det har verkligen varit en utmaning.

Små utrymmen kräver lite finurliga lösningar. Sonen Olles rum krävde lite extra kreativitet. Där var det omöjligt att få in en säng i fullängd utan att blockera dörrar. Lösningen blev en säng som är fem centimeter kortare än vanligt, och som är 80 centimeter bred i ena änden och 70 i den andra.

vitrinskåp av gamla fönster

Gamla fönster, fyndade på loppis, fick en ny plats i vardagsrummet. Anders har platsbyggt skåpet intill en liten väggsnutt.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

– Nu har vi bott här i snart 19 år, och renoverat lika länge. Behoven förändras när barnen växer upp, och nu kan vi börja planera för tonårshäng och vuxenmys i stället för barnvänlig lekplats. Men jag känner verkligen att vi hittat vår stil och att det nu finns en bas som vi är nöjda med.

Möblerna är en salig blandning av loppisfynd, arvegods och hemma­snickrade lösningar. Att familjen har en förkärlek för möbler med patina går inte att ta miste på.

– Soffbordet hittade vi i snickarboden när vi flyttade in, det har använts som såg- och målarbord, men för oss är det ett originellt soffbord som passar vår stil precis. Jag tycker att det är bättre att gamla möbler kommer till användning i lite ny skepnad än att de riskerar att åka till soptippen.
Att Emma och Anders var ganska unga och inte hade någon större renoveringserfarenhet när de köpte huset var inget som avskräckte. Båda gillar skapande och renovering och Emmas inredningsintresse har följt med sedan barnsben.

– Jag kommer ihåg att jag gärna möblerade om och fixade i mitt rum när jag var liten. När jag jobbat min första sommar, jag tror att jag bara var 13 år, så köpte jag en vit tvåsitssoffa i fuskläder till mitt rum, säger hon.

Lanthandel blev mysigt hem

Emmas tips till stora familjer: En stor griffeltavla i köket är ett perfekt sätt att hålla koll på veckans alla aktiviteter. Vi har målat en stor rektangel med griffelfärg och sedan ramat in med gamla brädor från uthuset.

barnrum med grilffelvägg
barnrum i marin stil

Sonen Olles rum krävde lite extra kreativitet. Där var det omöjligt att få in en säng i fullängd utan att blockera dörrar. Lösningen blev en säng som är fem centimeter kortare än vanligt, och som är 80 centimeter bred i ena änden och 70 i den andra.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

Fungerande förvaring behöver inte bara vara Ikeagarderober på rad.

Efter alla år av renovering har paret blivit ett tajt team där hon klurar och planerar och han gör drömmar till verklighet.

– Jag har alltid tyckt att planering och att skissa på nya idéer är den absolut roligaste biten, sedan känns det otroligt kul att se det bli verklighet. Det mesta vi tar oss för gör vi tillsammans, och många gånger har vi byggt med små hjälpredor runt benen.
Familjen gick från två till sju personer på tio år. I takt med att huset krympte växte kärleken till huset.

– Vi hade ett tag funderingar på att byta hus när de tre äldsta barnen var små, vi tyckte det var trångt och att vi la mycket tid och pengar på det. Men efter en vårhelg full av resonerande kom vi fram till att vi inte klarade av att flytta. Både huset självt och platsen det ligger på passar oss så bra. Sedan dess har vi hunnit få tvillingar, men inte en dag har gått då vi ångrat att vi stannade kvar. Tvärtom, den helgen av noga övervägande stärkte oss bara ännu mer i tron att detta är vår plats på jorden. Här vill vi bo, även om det är lite trångt!

Emma inspireras av naturen och årstidernas växlingar. Hon plockar gärna in kvistar som slår ut när våren närmar sig eller binder kransar av granris och kottar när julen är på väg.
– De tidigare ägarna var mycket trädgårdsintresserade och vi har fått berättat för oss att halva tomten var fylld av diverse odlingar. Mycket var dock igenlagt när vi flyttade in, men vi förundrades över att trädgården rymde alla trädslag vi kunde komma på. Ibland undrar jag om talesättet att det är som vackrast mellan hägg och syren fått sin mening här, vårt hus har syrenbuskar på ena sidan och en hägg på den andra!

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte