Rustika takbjälkar, lena skurgolv och en underbar gammal vedspis i lantköket där bakugnen går varm i advent. På den kringbyggda Hallandsgården Obbhult från  1746 kan Lars och Kicki Lennartsson förverkliga drömmen om en gammaldags lantlig jul. Och ladan är som gjord för oförglömliga glöggmys.

A

tt julen är på intågande går inte att ta miste på denna kyliga dag. Vi är på gården Obbhult på den halländska landsbygden, med skogar och ängar så långt ögat kan nå. Lyktor i trädgården skapar stämning i den tidiga skymningen och när vi kliver över farstutröskeln möts vi av doften av granris och glögg. Lars och Kicki Lennartsson och hemmaboende dottern Alva, 18 år, tänder mängder av levande ljus så här års.

– Julen börjar tidigt här på gården. Vi pyntar så smått redan före advent. Vi älskar tiden före jul med alla förberedelser och det traditionella julbaket i bakugnen. Att få pynta hela huset och göra fina dukningar är också något vi ser fram emot, säger Kicki, som visar oss runt i det gamla huset där rummen ligger i fil.

Hallandslänga i lantlig stil i Obbhult

Foto: Carina Olander

Lars och Kicki skapar julstämning även utomhus på innergården. Hunden Happy är en portugisisk vattenhund.

rustikt gammalt lantkök med julpynt

Foto: Carina Olander

Det ombonat rustika är en genomgående känsla i matrummet där vedspisen och bakugnen värmer.

hallandslanga i lantlig stil

Foto: Carina Olander

Det nysnickrade trädgårdsbordet runt den än så länge späda platanen passar bra till glöggmysmed lyktor och arrangemang av mossa och granris.

Läs även: Julstämning i nybyggda drömhuset i sekelskiftesstil

Inredningen går i varma naturtoner med synliga takbjälkar och timmerväggar som bryter snyggt mot ljus puts och klassisk pärlspont. Möblemanget är en personlig mix av hemsnickrat, antikviteter och modern design. Granris, persiska mattor och hemvävda trasmattor turas om att pryda de gamla trägolven som knarrar hemtrevligt på sina ställen.

– Vi gillar att inreda med fina gamla saker, men vi blandar gärna in något nytt och modernt för att skapa intressanta kontraster, säger Kicki.

Takhöjden är låg på 1700-talsvis. Huset byggdes 1746 men redan på 1600-talet låg det en gård på tomten, så i trakten finns det mängder av historier om Obbhultsgården.

– Förr gick folk från en annan by genom skogen för att komma till affären och blev då bjudna på saft av en Ingeborg här på gården. Och en av gårdens drängar, Hilding, var även bygdens frisör som klippte folk under det stora körsbärsträdet, säger Lars.

Lars växte upp här i trakten och har känt till och fascinerats av Obbhultsgården ända sedan han var liten.

gammalt antikt skåp i lantliga köket

Foto: Carina Olander

I det adventspyntade antika skåpet ryms det välanvända porslinet som fyndats på auktioner och loppisar.

juldukning i gamla hallandslängan

Foto: Carina Olander

Julens dukning är en skön mix av gamla kristallglas och porslin, modernt linne och grönt från naturen.

julblommor utanför gamla hallandslängan

Foto: Carina Olander

En gammal spegeldörr på benbockar blev ett fint utebord med mossa och hyacinter. Korgar med buxbom, Affari.

Läs även: Det gamla båthuset byggdes om till drömhem

– Jag kunde stå utanför den svarta porten och kika in. Det var en spännande värld där innanför. Huset har alltid lockat mig.

Det är nu tjugo år sedan familjen Lennartsson letade sommarhus i Varbergstrakten och Lars, en vild chansning, kontaktade ägarna till Obbhultsgården för att höra om de skulle vara intresserade av en försäljning.

– Vi trodde knappt att det var sant när de svarade ja! Men vi och säljarna fattade nog helt enkelt tycke för varandra. Vi ville vårda gården och de ville sälja till någon från bygden. Så i stället för en liten sommarstuga köpte vi en hel gård med många byggnader som var i stort behov av renovering, säger Lars.

Jag kunde stå utanför porten och kika in. Huset har alltid lockat mig

När familjen tog över gården så hade boningshuset inget indraget vatten och följaktligen fanns det varken någon toalett eller dusch i huset. Det gick inte heller att elda i några av eldstäderna. Dessutom var huset, som vilar på torpargrund, otillräckligt isolerat.

– Men eftersom huset ändå behövde renoveras från grunden hade vi möjlighet att skapa vårt eget drömhem, säger Lars.

gammaldags jul i ladan

Foto: Carina Olander

granris i fönstret i lantliga ladan

Foto: Carina Olander

Det spröjsade fönstret är smitt och glasat av lokala hantverkare. Granris och levande ljus välkomnar besökare till ladan

De slog ut en vägg mellan köket och kammaren intill för att få ett stort härligt lantkök med matrum.

– Köket är husets härliga samlingsplats där vi numera kan elda i både gjutjärnsspisen och bakugnen, säger Lars.

Lennartssons tips för gammaldags julstämning:

Låt gamla porslinskoppar, kopparkastruller och andra fina kärl komma till användning när du ska plantera julens alla blommor.
Mossa och granris är enkla naturfina material som skapar stor julstämning.
När ska de ärvda textilierna få komma fram om inte i advent? Ett vackert kuddfodral av hemvävt linne i rött och vitt kan till exempel bli en julfin liten bordsduk.
Patinerade föremål skapar gammaldags julkänsla så experimentera gärna med återbruk. En undanställd gammal spegeldörr på benbockar kan bli ett charmigt serveringsbord på glöggfesten.
Våga blanda in lite nytt i det traditionella. En persisk matta bryter snyggt mot det klassiskt nordiska i julens inredning.

Under den stora renoveringen passade de också på att ta fram gamla innertak och låta några timrade väggar komma i dagen.

– Det har varit spännande att se vad som gömt sig under lager av tapeter och väv, säger Kicki, som liksom Lars blev stormförtjust i den gamla kringbyggda gården.

När familjen hade köpt Obbhultsgården sålde de sin lägenhet i Varberg och flyttade ut till gården där de bodde permanent samtidigt som de renoverade för fullt.

– Det var ett slitsamt projekt för en småbarnsfamilj. I dag hade vi inte valt att bo i ett så omfattande renoveringsprojekt. Men vi drevs av ett brinnande intresse och ville få huset beboeligt så fort som möjligt, säger Kicki.

Den stora renoveringen resulterade i ett både praktiskt och harmoniskt hus som uppfyllde den växande familjens behov. Bara en sak har de kommit att ångra med ombyggnationen.

– Vi sänkte golvet i köket för att få en högre takhöjd. Men det ledde till att det välvda stentaket i källaren under köket förstördes. I dag med facit i hand hade vi gått annorlunda till väga, berättar Lars.

Läs även: Underbara julblommor – buketter, arrangemang & kransar

iskonvaljer

Foto: Carina Olander

Iskonvaljer trivs i tråget som var fullt av gammal spik när det hittades i uthuset.

lantligt sovrum i hallandslängan

Foto: Carina Olander

Sovrummet har julcharm från svunna tider tack vare möblerna som ropatsin på auktion. Klädskåpet av ek är arvegods från Lars mormor.

Efter ett års intensiv renovering köpte familjen hus i Varberg och gården fick bli lantställe, så som det var tänkt från början.

– Det har varit mycket arbete, och vi är långt ifrån färdiga, men vi har aldrig ångrat köpet. Både jag och Lars älskar det gamla och lite sneda – hus som har en själ och känns ombonade. Vi såg också många möjligheter med alla uthus som hörde till, säger Kicki.

Ända sedan familjen köpte gården har Lars och Kicki drömt om att öppna någon typ av verksamhet på gården så att fler skulle kunna ta del av den fantastiska miljön.

– Förra året gjorde vi äntligen slag i saken. Då öppnade gårdens sommaröppna inredningsbutik där vi säljer antikt och nytt i en härlig blandning. Och så har vi ett sommarkafé med hembakt och hemlagat i säsong. Aldrig hade vi trott att så många människor skulle hitta ut hit till oss på somrarna, säger Lars.

julpynt utomhus

Foto: Carina Olander

Mängder av ljus förstärker sagokänslan på den kringbyggda innergården.

julgran i ladan

Foto: Carina Olander

Även ladan får sin egen gran till advent. I gårdens gamla uthus finns all rekvisita man kan önska för att skapa gammaldags julstämning.

På hösten är det stillsamt på gården, men i advent blir besökarna ler igen, fast nu av privat karaktär. Och julen firas med en stor julfest i sällskap av släkt och vänner hemma på Obbhult.

– Gården har i alla tider använts till stora kalas så stämningen finnsredan här. Den är ett drömställe att få fira jul på, säger Lars.

Reportaget var med i Lantliv nr 11/2017, prenumerera på Lantliv

Skapa stilen som i den rustika härliga hallandslängan

Säng med gammaldags sänggavlar från Ellos, läs mer och köp här 

sanggavel-i-gammaldags-stil
Äppellåda från Granit, läs mer och köp här.
appellada

Rustik pall, från Ellos. Läs mer och köp här 

rustik-pall

Fina servetter i linne med fiskbensmönster från Himla, läs mer och köp här

linneservetter

Mässingsljusstakar från Indiska, läs mer och köp här.

masingsljusstakar-indiska