Här är Lantlivs inredningsfotograf Helena Bloms fem bästa renoveringstips!

Helena Blom är en av Lantlivs duktiga inredningsfotograf som ofta gör reportage för tidningen. När hennes nedgångna föräldrahem i Gustafs i Dalarna skulle säljas bestämde hon sig för att flytta dit och ta över. Huset var dåligt skick med en fasad som hade börjat ruttna. På väggarna satt 70-talstapeter och golven var täckta med plastmattor. Det tog Helena och hennes man fem år att renovera upp huset till sin forna glans med tidstypisk sekelskifteskänsla.

Helenas 5 bästa renoveringstips:

1. Börja med de saker du tycker är tråkiga. Helena och hennes man tyckte till exempel att omdragningen av elen och att få värmesystemet att fungera var tråkigt. I efterhand insåg de att de hade väntat för länge med det.

2.  Kompromissa inte med trägolven i ett gammalt hus. Renovera och sköt om dem ordentligt men byt inte ut allt som är slitet. På golvet i Helenas kök intill vedspisen syns slitaget från över 100 års matlagning och uppvärmning av huset. Helena blev så förtjust i den detaljen att hon bestämde sig för att låta den biten av det nötta golvet vara kvar.

3. Rätt färg på fasaden är viktig. Helena ville ha en sekelskiftespanel som betonade husets ålder och ville måla om till en ljust grå ton. Men att välja rätt nyans var inte enkelt. Det löste sig naturligt en dag när Helena var på väg hem, och fick syn på ett hus som hon gillade färgen på. Helena körde till huset, knackade på hos familjen och frågade efter färgkoden.

4. När man gör om alla väggar, golv och tak är det viktig att ändå bevara den gamla känslan i huset och behålla allt från gamla trösklar till knarriga trappor. Med tiden har det blivit mer och mer viktigt för Helena att inte röra ursprungsdetaljerna.

5. Interiört plockade Helena gärna in naturens toner i grått, beige och brunt. Hennes tips är att hitta en stil som du tycker om och trivs med. Det kan ta ett tag men sedan behöver man inte förändra hela tiden.

 

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-1

Gården i dalabyn Gustafs har renoverats från grunden, utan att något av husets ursprungliga karaktär gått förlorad.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-6

Härliga hängmattor och skoj i lekstugan som Göran byggt i trädgården för barnen. Huset omgärdas av grusgångar, grönska och vackra stenar för att man ska behålla känslan av naturtomt.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-5

Den 80 år gamla Chesterfieldsoffan är placerad mitt i rummet och de två fåtöljerna köpta på Blocket bildar en skön sittgrupp. Det bruna örtfacket är antikt och kommer från Kina. De frilagda takstolarna på övervåningen var en av de stora renoveringsprojekten. Slaktbänken är ett auktionsfynd och plexiglasbordet är från Kartell.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-4

Böcker som dekoration och kvistar från tomten är några enkla knep Helena använder sig av när hon inreder. I sovrummet sover Helena och Göran i gamla sjukhussängar som fyndats på Blocket. De vita skynkena döljer bokhyllor med böcker.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-3

Helena sökte länge innan hon hittade rätt ljusgrå nyans när de skulle byta ut den gula färgen på fasaden. De breda golvtiljorna och de höga trösklarna ger huset en del av sin karaktär.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-2

Barnen Elliot och Emma plockar midsommarblomster på grusvägen upp till gården i byn Gustafs. Med ett stort gammalt bakbord och udda stolar har Helena skapat en matplats i det stora lantköket där hela familjen trivs. Det vita skåpet är från Tyskland. Lampan i taket är från Mio.

LÄS OCKSÅ: 

RENOVERINGSOBJEKTET VID DALÄLVEN

SÅ INREDER DU SNYGGT MED EN STEGE