Med envishet och glöd har Sanna och Pekka renoverat sitt 1800-talshus. I dag har de skapat ett härligt lantligt hem fyllt av inspirerande återbruk där möblerna från ladan får fortsätta att berätta den gamla dalagårdens historia.

D

en faluröda gården, som familjen Vähäjylkkä bor i, är omgärdad av lummig, spröd grönska. Det är högsommar­värme och Sanna har dukat upp till festfika under det stora trädet i nederkanten av trädgården där skuggan är skön och svalkande. I trädet hänger pomponger som vajar i den stilla sommarbrisen. Stämningen är glad och uppsluppen, semestern har precis börjat och familjen ser fram emot lata dagar tillsammans.

dalagård från 1800-talet inredd med härlig lantlig stil

uteplats under trädet med sänghimmel och pompoms

Foto: Carina Olander

Trähyllan med smideskonsoler binder ihop inredningen och flörtar med de gamla råa timmerväggarna. Fina plåtburkar passar till förvaring.

lantkök med öppen förvaring, återbruk med plåtburkar

Foto: Carina Olander


Bordet är dukat med vackert porslin med blått mönster. Uppfriskande lemonad och kaffe bjuds till jordgubbstårta och kakor som står på ett hemmagjort våningsfat av gammalt udda porslin.

vardagsrum med howardsoffor

Foto: Carina Olander

Det ljusa vardagsrummet är nybyggt och de vackra korspostfönstren släpper in härligt ljus. Vedlåren och soffbordet stod kvar i ladan och blev fina till den nya soffan. Den guldiga soffan och ramarna är loppisfynd.

– Jag tycker mycket om att fixa och piffa och när sommaren kommer så brukar jag flytta ut kuddar och täcken och göra mysiga sittplatser i trädgården, berättar Sanna.Familjen har nyligen avslutat en stor renovering där de byggt ut med 40 kvadratmeter. Tidigare var bottenplanet trångt och familjen saknade ett rejält vardagsrum. Lösningen blev en utbyggnad med fönster i två väderstreck, och det nya vardagsrummet fick en känsla av glasveranda. Rummet badar i ljus och grönskan utanför blir en del av inredningen med gedigna golvplank, ljusa väggar och charmiga gamla och nya möbler. De mjuka formerna på den gamla sammets­soffan harmonierar fint med den nya Howardsoffans välvda form.

loppisfynd

Den förra ägaren lämnade massor av saker i ladan, bland annat fåtöljen och radion som passade perfekt på vagnen från loppis.

– Vårt hem andas nött och nytt – en skön blandning av loppisfynd, lite nya och trendiga saker, som till exempel lampan över vardagsrumsbordet, och fynd från vår lada som visat sig vara en riktig guldgruva. Vi har bland annat hittat bockbord och stolar med mera där. Jag gillar att blanda den lite mer råa lantliga stilen med skira Mårbackapelargoner. Jag har alltid tyckt om gamla möbler och stilen i huset har vuxit fram mer och mer under renoveringen och vartefter vi har hittat dessa gamla underbara möbler i ladan. Jag brukar säga att vi har väckt liv i dessa möbler igen. Bockbordet i köket är en stor favorit, det har fantastisk patina, målarfläckar och gropar och hack, tänk vilka historier som har berättats runt bordet, säger Sanna.

Sanna och Pekka bodde tidigare i ett annat hus, cirka 200 meter från gården som de i dag bor på. De gick ofta förbi gården när de var ute och promenerade och Sanna sa vid flera tillfällen ”tänk om vi skulle kunna få bo där”.

hall

Den gamla byrån har målats i en färg som matchar tapeten från Duros gammelsvenska kollektion. Dörren till Elijahs rum är original från 1800-tal.

– Huset såg tomt och övergivet ut, ingen visste vem som ägde det. Vi beslutade oss för att ringa till kommunen för att få reda på vem ägaren var och efter drygt ett år blev huset till salu. Sent på hösten 2010 hade alla spekulanter hoppat av budgivningen, efter att de insett att det skulle krävas mycket arbete att renovera huset och därmed stora kostnader. Men vi hade i ett tidigt stadium sett husets potential och längtade efter att få restaurera det. Äntligen fick vi skriva på kontraktet! Vi planerade att göra det mesta av jobbet själva och på så vis få ner kostnaderna, säger Sanna.

Det blåste i princip rätt igenom huset, vilket kanske inte var så konstigt då fönstren saknade innanfönster och golven var oisolerade. Det fanns inget badrum eller toalett och en hel del av timret i husets konstruktion var ruttet.

Det första Sanna och Pekka gjorde när de fick tillträde var att såga ner alla träd som växte mot huset. De beställde nya fönster och började planera för ett badrum.

sovrum med platsbyggs säng

Foto: Carina Olander

I Elijahs rum finns en platsbyggd säng som Pekka har byggt efter Sannas direktiv. Drömfångare och pall hittades billigt begagnat.

– Hösten kom tidigt och det var redan minusgrader på nätterna. Huset var kallt och vi eldade och eldade i vedspisen, det blev knappt varmt och det kändes som vi eldade för kråkorna. Vi började med att renovera ett sovrum på bottenplan och planerade även för att bygga ett badrum, men vintern kom och kylan ställde till det för oss. Det blev en lång och kall vinter. Vattnet frös, allting var is. Vi bytte fönster och väntade på att kylan skulle ge med sig. Våren 2011 fortsatte vi med badrummet, grävde ur det gamla stampade jord­golvet, drog in vatten och la värmeslingor för golvvärme.

Sommaren därpå hade familjen sålt sitt gamla hus och flyttade nu till gården. De första månaderna bodde de i lillstugan i väntan på att huset skulle bli beboeligt. I september var ett badrum och ett sovrum klara och de kunde äntligen flytta in.

lantligt sovrum

Foto: Carina Olander


– Vi har renoverat i cirka fem år, så tidsmässigt ligger vi bra till om vi tänker på vad vi sa från början då vi kalkylerade med en tioårsplan. Vår tanke har hela tiden varit att bevara det ursprungliga så mycket det går, ta vara på gamla kilsågade golvplankor, gamla dörrar, trösklar och lister. Vi har hittat fint gammalt virke, använt gamla golvplankor som hyllplan i köket och ett gammalt golv från ladan har blivit nytt golv uppe i hallen. Det tar sin tid men det är det värt i slutändan.

Från början låg köket i ett annat rum, men när Sanna och Pekka planerade för att bygga ut för att få ett större vardagsrum kom de på en lösning: att flytta köket till det gamla vardagsrummet.

bokhylla

– Det blev oerhört bra då båda rummen är sällskapsytor där man vistas mycket. Vi har gjutit in vattenburen golvvärme på hela bottenvåningen. Det är något av det bästa vi har gjort, vi minns än i dag hur kallt huset var från början och hur vi frös, nu är det så skönt att kunna gå barfota till och med mitt i vintern.

En stor portion envishet har lönat sig och renoveringen börjar gå mot sitt slut, men än är gården inte riktigt klar. Sanna och Pekka ska göra i ordning ett par sovrum och en tvättstuga.

– Och det som vi kanske längtar mest efter är en bastu med relax som kommer att hamna ute i lillstugan, säger Sanna och Pekka.

Elijah, Pekka och Sanna stortrivs på sin gård i Dalarna och myser gärna ute i den smyckade trädgården.