Tack vare fina loppisfynd har Maria och Otto råd att möblera om ofta i sitt 1930-talshus där inredningen är i ständig förändring. Den nya glasverandan blev ett älskat vardagsrum.

01maria_otto_unge_jkpg_lowres

Foto: Carina Olander

De höga spröjsade fönstren låter vinterljuset flöda in i de vitmålade rummen i familjen Unges 1930-talsvilla i Jönköping. – Vi älskar att vara i vara i glasverandan, den har blivit vårt nya inglasade vardagsrum. Det är ljust och luftigt och man kan andas där. Det känns verkligen rofyllt.

Läs också: Här finns originaldetaljerna kvar

02maria_otto_unge_jkpg_lowres

Maria Unge är en hejare på att sy egna kuddar och hittar gamla möbler på auktionssajter och i second hand-butiker. Loppisfynden är många här i det faluröda huset.
11maria_otto_unge_jkpg_lowres

– Jag får mycket inspiration från inredningstidningar och fastnar främst för hem som är inredda med unika möbler, både klassisk design och fulsnygga 1970- och 1980-talsmöbler. Jag tycker att det är en tilltalande tanke att alla möbler kan bli snygga om man bara ger dem rätt förutsättningar, säger Maria.
21maria_otto_unge_jkpg_lowres

– Hemma hos oss ändras det om ofta då jag kan vara impulsiv i mina inköp. Sedan några år handlar jag i princip bara begagnade möbler. Då kan jag ändra om så ofta jag har lust, utan att det blir en alltför kostsam historia.
06maria_otto_unge_jkpg_lowres

Nätauktioner och begagnatsajter är populära jaktmarker för Maria som även är en frekvent besökare i de lokala second hand-butikerna där hon har gjort många av sina fynd. Runt matbordet samsas pinnstolar med plast och metall. Lampan är hemmagjord.
Fotograf

När paret köpte huset fann de fina grangolv under lager av linoleum och plastmattor. Vackra paneler och en gammal ytterdörr var igenbyggda i väggen men skulle kunna plockas fram.
17maria_otto_unge_jkpg_lowres

Alla de fina gamla grangolven slipades, lutades och såpades. Trappan blev en utmaning i sig för Maria och Otto eftersom den fastlimmade heltäckningsmattan var nästintill omöjlig att få bort.
15maria_otto_unge_jkpg_lowres

– Vi är speciellt nöjda med köket som vi byggde i gammal stil, där vedspisen står mellan kök och matsal, där väggen tidigare stod. På så vis blir köket ett eget rum fast det är luftigt och öppet.
13maria_otto_unge_jkpg_lowres
Maria och Otto har renoverat varsamt och varit noga med gamla detaljer. Ett exempel är att de valde att ta till vara på de gamla fönstren i stället för att sätta in nya.

Marias återbrukstips:
Satsa på gamla möbler. De håller i värde. Återvinning  är dessutom bra för miljön.
Våga blanda klassisk design med exempelvis fulsnygga 1970-talsmöbler. Alla möbler kan bli snygga med rätt förutsättningar.
Hitta dina favoriter bland nätauktioner och begagnatsajter. Men glöm inte att räkna in fraktkostnaderna!
Besök lokala loppisar ofta så du har goda chanser att hitta det du söker.
Ta tillvara på gamla fönster, de är guld värda om du exempelvis vill bygga en glasveranda i gammal stil.
Försök att inte följa trender, moderna saker blir lika fort omoderna.

Reportaget var med i Lantliv nr 1 2016

Läs också:

Snickarglädje i skärgården
Charmigt hem med loppisfynd
Grosshandlarvilla med växthus