I det här charmiga 1800-talshuset finns en eldstad i varje rum. Men så bor här också en kakelugnsmakare med familj som restaurerat huset med varsam hand och blick för originaldetaljer.

S

trax utanför uppländska Alunda, i den lilla byn
Bollungen, bor Christofer Urby och Karin Marnefeldt med dottern Greta. Familjens faluröda hus är byggt 1890 och hörde från början till en större gård som styckades av i mitten av 1900-talet.

– När vi såg huset i tidningsannonsen kände vi att vi bara måste åka dit och titta. Huset låg för långt bort ifrån Uppsala och läget var egentligen helt fel då Karin fortfarande hade ett år kvar på sin utbildning, men vi kunde inte motstå husets charm och orördhet, säger Christofer.

Huset ligger intill skogskanten, omgivet av ängar och slingriga grusvägar. Bebyggelsen runt omkring är från samma tidsepok. Man får känslan av att tiden stått still och det är inte svårt att föreställa sig hur livet var här för hundra år sedan.

Kakelugnsmakarens hus

Foto: Carina Olander

Dottern Greta tycker mycket om att vara ute och hjälpa till i trädgården som har många knotiga gamla träd och slingrande grusgångar.

hall-i-gammaldags-lantlig-stil

Foto: Carian Olander

gammalt hus i lantlig stil med kakelugnar i varje rum

Foto: Carina Olander

Familjens hus ligger vackert intill skogen. Husets gammaldags attribut skvallrar om forna tiders liv.

Familjen vistas gärna ute i skog och mark, berättar Christofer.

– Jag är jägare och stortrivs med att vara i skogen. Det är något speciellt med att sitta där på sin post och vänta på rätt tillfälle att skjuta. Vi tycker även om att ta vara på det skogen ger, som blåbär, lingon och svamp och fyller skafferierna med det. Det är verkligen gott att göra soppa på egenplockad svamp och att kunna lägga på en klick av sin egen sylt på gröten; det känns oerhört lyxigt.

Paret flyttade in ett par månader efter att huset blivit deras. Det var fullt beboeligt men rejält dragigt och kallt. De gamla fönsterbågarna var i skriande behov av renovering och golvet i salen var så pass dåligt att en av gästerna på parets inflyttningsfest gick rakt igenom det maskätna golvet.

– Vi valde att renovera ett rum i taget. Det var en grundlig renovering som skulle till, så det tog lång tid att få klart huset. Vi lyfte upp golven och isolerade under dem. Flera golv var i så uselt skick att vi helt enkelt fick byta dem, och lade då in kilsågat furugolv, som vi har såpskurat.

monstrad tapet och soffa fran norrgavel

Foto: Carian Olander

Vardagsrummet har en koboltblå tapet från Gysinge byggnadsvård. Soffan kommer från Norrgavel.

 

gastrum-lantlig-stil-kakelugn-fina-kuddar-till-sangen

Foto: Carian Olander

kakelugn från 1800-talet i vardagsrummet

Foto: Carina Olander

Kakelugnen stod ursprungligen i vardagsrummet. Den är tillverkad i Stockholm i slutet av 1800-talet.

Det gick åt många korgar ved under de första två åren innan paret kom så långt att de isolerade och renoverade kallvinden. De lät spruta in cellulosafiber i taket och golven isolerades och tätades och rummen kunde sedan inredas i takt efter att behoven uppstod. I dag finns tre sovrum där.

– Vi har valt att inte sätta in vattenburen värme, för vi tycker att det är ett för stort ingrepp på huset, säger Christofer som är kakelugnsmakare till yrket.

– I stället har jag kompletterat med tre kakelugnar så att det nu finns en eldstad i varje rum. Jag har renoverat alla kakelugnar och flyttat en från vardagsrummet till salen, då den gjorde sig bättre där. Det är mycket jobb med att elda med ved, men det ger en behaglig värme och en oslagbar mysfaktor samtidigt som luften rör sig på ett bra sätt genom huset. Vi köper veden av en granne och det går åt en skottkärra om dagen en kall vinter, säger Christofer.

Planen med renoveringen har hela tiden varit att försöka behålla husets själ och Christofer och Karin har renoverat så försiktigt som möjligt. De har inte rätat upp väggar, tak och golv, utan de lutar, precis som de ska göra i ett gammalt hus.

– Visst ser vårt hem annorlunda ut än vad det gjorde på slutet av 1800-talet. Men de val av moderniteter som vi gjort har ändå hamnat så nära som vi kunnat komma 1800-talets stil. Vi har verkligen tänkt till och har valt tapeter i gammaldags stil. Och ser man på hus från förr i tiden så var det en färgprakt i varje rum, och det var inte färgmatchning som en röd tråd genom hela huset, berättar Karin.

lantligt kök med rutigt golv, vedspis och bakugn

Foto: Carina Olander

Vedspisen fick flyttas en bit i sidled för att ge plats åt den elektriska spisen. Bakugnen används några gånger per år för pizza- och brödbak.

lantligt kok, skomakarlampa, schackrutigt golv, gammaldags stil

Foto: Carina Olander

Familjen väntade länge med renoveringen av köket för att känna efter hur de ville ha det. Köksbordet är tillverkat av en kompis till paret.

lantligt kök med köksluckor målade i linoljefärg, schackrutigt golv i rött och grått

Foto: Carian Olander

Köksskåpen är målade med linoljefärg och golvet har fått ett schackrutigt mönster i rött och grått för en gammaldags känsla.

Huset har varit ganska skonat från renovering och modernisering, men husets ytterdörr hör till det som bytts ut. Den gamla pardörren blev ersatt någon gång på 1960-talet. När huset kom i Karins och Christofers vård byttes dörren ut mot nytillverkade pardörrar med hallens innerdörrar som förlaga.

– Vi byggde till verandan på framsidan i samband med att huset fick nya dörrar. En typ av veranda som stämmer överens stilmässigt med dem som byggdes i början av 1900-talet. Vi saknade en plats att ställa av oss leriga stövlar, vedkorgen och barnvagnen. Bänken på verandan är också en skön plats att dricka sitt morgonkaffe på under sommaren. Stilmässigt behövdes den också för att bryta av fasaden på framsidan, säger Christofer.

Köket ligger innanför den rymliga hallen och paret är verkligen nöjda med hur det blev. En vän har hjälpt dem att bygga det lantliga, platsbyggda köket. Köksskåpen är målade med linoljefärg i nyansen 15 procent grön umbra och golvet är målat schackrutigt i rött och grått, i färgnyanserna engelsk röd och 15 procent grön umbra. Väggarna är färgsatta i nyansen 3 procent grön umbra. Köket värms upp av en vedspis som även används till matlagning.

gammaldags-badrum-lantlig-stil,-rutigt-klinker,-renoverat-badkar

Foto: Carina Olander

Det gamla, renoverade badkaret är köpt i Nacka byggnadsvårdsbutik. Golvklinkern kommer från Byggfabriken i Stockholm.

gjutjärnskamin i badrummet

Foto: Carina Olander

I badrummet står förstås en gjutjärnskamin.

Rummet intill köket används som vardagsrum. Det ljusa såpskurade furugolvet, den grå panelen och den vackra koboltblå tapeten skapar en varm och rogivande känsla i rummet och kombinationen med utsikten genom de stora fönstren med böljande munblåst glas skapar en känsla av förr.

– För oss har det varit väldigt viktigt att behålla originalfönstren. De är på något sätt husets själ. Nästan alla fönster har skrapats,
kittats om och målats med linoljefärg. Några av fönsterbågarna var i så dåligt skick att vi lät en fönsterhantverkare tillverka nya. Vi satte in kulturglas, som liknar munblåst glas, i bågarna och man får
samma känsla när man tittar ut genom de rutorna som genom
husets originalfönster, säger Christofer.

Intill vardagsrummet ligger sal och bibliotek i fil. Rummen är tapetserade med klassiska medaljongtapeter som andas 1800-tal. I salen står ett stort ekbord som rymmer många. Stolarna är gamla och har tidigare tillhört Karins föräldrar.

– När vi har gäster och det blir för trångt i köket dukar vi upp i salen. Det är väldigt trevligt att sitta där inne och äta till knastret av kakelugnen, säger Karin.

Christofers och Karins renoveringstips:

Ta det lugnt så att du hinner fundera ut hur du vill ha det. Har du möjlighet – renovera ett rum i taget.

Tänk på vad du isolerar med, det får inte bli för tätt i ett gammalt hus.

Välj material med omsorg. Ett bra material åldras med stil.

Var noggrann! Själva får vi ångest varje gång vi går förbi
något som vi hade kunnat göra bättre.

Badrummet är färgsatt i olika nyanser av obränd umbra, en färgsättning som var vanlig förr. Och Christofer installerade förstås en gjutjärnskamin.

– Vi renoverade badrummet en sommar för några år sedan. Vi skulle vara utan dusch ett bra tag så vi hängde upp en hink med vatten bakom vedboden som vi duschade under. Vi tänkte att
funkade det för folk förr så kunde det fungera för oss också under ett par varma sommarmånader. Vi är jätteglada för vårt badrum som smälter så bra in i husets stil, säger Christofer och Karin.

Reportaget var med i Lantliv nr 10 2014

Läs också: Så väljer du rätt kakelugn
Så eldar du bäst i vedspisen