Nederländska Roos, engelske Simon och de tre små sönerna älskar sitt lugna liv i en liten by utanför Älmhult i Småland. 
Här har de restaurerat ett timrat 1800-talshus till ett ombonat hem med massor av charm.

BS_Smland-1-980x600

Det stora skåpet är ett loppisfynd där Roos förvarar sin samling av gammalt porslin och glas. Kuddarna i kökssoffan har en vän sytt av gamla kökshanddukar.

Visserligen var det inget fel på det gamla skolhuset de bodde i, men de kunde ändå inte hålla sig borta från Hemnet. Och där såg de det gamla 1800-talshuset, blev förälskade, åkte på visning – och kände att här ville de leva. Roos Hogervorst försöker sätta fingret på varför huset blev en omedelbar kärlek.

House_4 kopia

Läs också: Bli inspirerad av 9 vackra lantkök

BS_Smland-4-980x600

Barnens gamla skolbänkar inhandlades i en second hand-butik i Älmhult. Den vita skänken i köket är från Blocket och har prytts med fina loppisfynd.

– Det var så jättefint. Det låg mitt i skogen, och dessutom fanns många gamla detaljer kvar även om många av dem var dolda. Men det fanns fina trägolv, väggar och tak kvar, berättar Roos.
Att bo på landet är inget nytt för Roos som kommer från landsbygden i Nederländerna där pappan jobbade med att odla blomsterlökar. Maken Simon Kemsley är uppvuxen på engelska landsbygden, närmare bestämt i Devon, ett grevskap i sydvästra England.

BS_Smland-3-980x600

Bakom Ikeasoffan finns något betydligt äldre, husets blå originaltapet med handmålad dekor. 

Paret träffades i England dit Roos flyttat själv och där båda jobbade för Ikea. Så började Roos och Simon prata om att flytta till ett helt nytt land, ett land som var nytt för dem båda. Som Ikea-anställda föll det sig naturligt att fundera på Sverige, Småland och Älmhult där Ikea finns. På den vägen är det och för sex år sedan gick flyttlasset till Sverige.

BS_Smland-5-980x600-1

Den öppna spisen fungerade från start och har blivit hemmets självklara samlingspunkt. Bakom spånplattor hittade familjen träväggar som fått vara precis som de är.

– En viktig anledning till att blev just Småland var jobbet. Vi ville inte sitta och pendla i timmar, utan ha nära till arbetet, säger Roos, som liksom Simon fortfarande är anställd på Ikea.
I Småland hittade de det gamla skolhuset som blev deras hem – ända tills de såg annonsen om ett timrat 1850-talshus och blev blixtkära.

BS_Smland-7-980x600

Sängen kommer ifrån Frankrike och har följt Roos i många år. De söta örngotten är från hennes föräldrar.

Huset blev deras och en omfattande renovering tog sin början. Allt är nytt – tak, isolering, el, uppvärmningssystem och mycket annat. Men paret har ändå gått varligt fram. Att riva ut och snabbt slänga in nytt är inte deras grej. De ville ta huset tillbaka till dess rötter, bevara det som gick att ta tillvara, och ersätta det som försvunnit med tidsenlig stil och rätt material.

BS_Smland-6-980x600-1

Badrummet ligger i husets utbyggnad, men även här syns de rustika timmerplankorna på väggarna. Det tog lång tid innan Roos och Simon hittade rätt badkar – ett gammalt som blev helt perfekt.

Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna

Roos 5 bästa renoveringstips:
Låt det ta tid. Det är bättre att växa in i huset än att renovera för snabbt.
Anlita experter på varje område. Använd hantverkare som har 
erfarenhet och intresse av att behålla det gamla, någon som du kan tänka tillsammans med.
Kalkylera med det oväntade. Överraskningar inträffar alltid och det tar längre tid än man hoppas på.
Budgetera med marginal. Vi räknade ut vad vi trodde det skulle kosta. Sedan la vi på 25 procent ifall något skulle bli dyrare. Och det stämde.
Leta efter gamla detaljer. Dörrar, lås och fönster är viktiga detaljer för att behålla den gamla känslan.

MER INSPIRATION?
Läs om ”Doktorsvillan som blev en dröm”
Prenumerera på Lantliv