Det var snett, vint, ofräscht och nedgånget med massor av anmärkningar i besiktningsprotokollet. När Henrik och Karina Thomasen impulsköpte sitt lilla sommarhus i Rörvig såg de förbi ytan och lät magkänslan styra.

D

et var tillfälligheter som gjorde att Karina och Henrik fick upp ögonen för sommarstugan i danska Rörvig för 13 år sedan. De var visserligen på jakt efter ett sommarhus och hade hunnit titta runt ett tag. Men den där söndagen hade de ett helt annat och mycket nyare hus i kikaren. De hade tagit med sig en av Karinas väninnor på visningen och alla tre var överens om att huset var en besvikelse. Bara att sätta sig i bilen och köra tillbaka till Köpenhamn. Då kom Karinas väninna med förslaget som ändrade allt. Varför inte kolla in ett annat hus i krokarna som också var till salu, ett renoveringsobjekt från 1935?

– Vid första anblicken var jag nära att vända på klacken, så skruttigt såg det ut, säger Karina. Det var inte visning den dagen men vi kikade ändå runt lite på tomten och in genom fönstren. Ärligt talat såg det helt bedrövligt ut!

olivträd i kruka på inspirerande uteplatsen

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

På den stora terrassen finns plats för såväl solbad och vila som avspänd matlagning – och hunden Mille. Olivträd i kruka ger en fläkt av Medelhavet.

Henrik och Katarins har inrett sitt lilla sommarhus smart och inspirerande

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Henrik och Karina är ofta i sommarhuset, antingen ensamma eller tillsammans med barnen som gärna följer med fast att de nu är vuxna.

friggebodar runt uteplatsen

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

De små friggebodarna runt trädäcket kommer väl till pass när det är besök i huset.

Husjägarna begav sig hemåt med oförrättat ärende. Men det
risiga huset ville inte riktigt försvinna ur deras tankar. Senare på kvällen kom Karina och Henrik på sig själva med att gång på gång börja prata om det. Var det ändå inte en alldeles särskild stämning där med den trevliga trädomgärdade tomten? Och tänk så nära det var ner till vattnet …

– Vi blev mer och mer exalterade och det slutade med att vi nästa dag ringde mäklaren och sa att vi tog huset på stående fot. Han insisterade ändå på att vi skulle invänta besiktningen innan vi slog till. Så vi väntade en vecka, och självklart var protokollet fullt av anmärkningar men sådant brydde vi oss inte om längre. Vi skulle bara ha stället, säger Henrik.

De nya ägarna gjorde upp en plan som gick ut på att rusta upp huset så gott de kunde utan att behöva lägga ner en förmögenhet. Det var viktigt att inte beröva huset dess själ men den nedgångna interiören behövde på något sätt transformeras till ett ljust och inbjudande sommarboende.

– Jag tog med mig min pappa för att kika och han tog för givet att vi bara skulle riva huset och bygga ett nytt. Han blev rejält paff när vi avslöjade att vi bara tänkte fräscha upp det, säger Karina.

lantligt ikeakök med trasmatta, budget

Foto: TIA BORGSMIDT

matplats under snedtaket

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Det nyinsatta stora fönstret släpper in ljus på matplatsen under snedtaket. Den fina taklampan är ett reafynd från Normann Copenhagen.

dekoration med hålstenar

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Hålstenar samlade under många somrar och uppträdda på snöre är en fin dekoration.

Det första de gjorde var att riva ut alla heltäckningsmattorna.
De bruna väggarna och innertaken målades vita och exteriörens blå och bruna mix ändrades till lugnare svart och vitt. Förutom att putsa på ytskikten har Henrik och Karina satt in ett nytt kök och gjort om badrummet. En del fönster behövde också bytas ut men i övrigt har huset bara fått vad man kan kalla en lättare makeover och fått behålla all sin sneda charm.

– Vi har aldrig ångrat att vi behöll det. Huset skulle säkert fort­farande få massor av anmärkningar men vi tycker att ett lutande golv eller en dörr som kärvar är en del av tjusningen med det här stället, säger Karina.

En dag för några år sedan fick de besök av en äldre kvinna som berättade att hon som liten flicka hade sommarsemestrat i huset. Hon var glatt överraskad över att det stod kvar och ännu gladare över att det såg så fint ut. För Henrik och Karina var det ytterligare ett tecken på att de gjort rätt i att vilja bevara husets själ.

öppna hyllor i lantköket

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Öppna hyllor i köket ger luftighet och gör det lätt att komma åt det som används ofta.

planteringsbord från Ikea

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Den svarta fasaden matchas med ett svart planteringsbord från Ikea.

lärkträd i kruka, inspiratioin för liten uteplats

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Ett lärkträd i kruka smälter fint in i den lite otuktade omgivningen runt huset.

Familjen har nu haft sitt sommarställe i 13 år och förra året var det dags att tänka nytt kring utemiljön. Den lilla, knöggliga stenlagda uteplatsen har ersatts med stora trädäck på båda sidor om huset med gott om utrymme för såväl matlagning i det nya uteköket som solbad. En dagbädd av lastpallar och gummimadrass har blivit en given favoritplats.

– Det är som att vi fått ett extra rum till vårt pyttelilla sommarhus. Ibland sover vi till och med ute på terrassen, säger Karina.

Trädäcket på baksidan binder också ihop huset med de två små friggebodar som utgör extra sovrum. De var tänkta för familjens tre numera vuxna barn men används främst av gäster.

– Fast barnen blivit stora har de inte tröttnat på att åka till stugan. De följer nästan alltid med och de vill fortfarande sova i det stora huset. Både de och vi tycker att det är mysigast när alla sover under samma tak.

inredningsinspiration till gästrum

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Friggebodarnas gästrum är inbjudande inredda i samma grafiska färgskala som huvudhuset.

sovrum med våningsäng, inspiration till gästrum och litet sommarhus

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Sommarstämning i sovrummet med stråhatt och strandväska redo.

kryddland i kruka

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

Kryddlandet i zinkkrukor blir ibland avbetat av rådjuren – en del av charmen med en naturtomt.

utomhusdusch

Foto: FOTO TIA BORGSMIDT

På den nya terrassen finns en utomhusdusch, som ger skön svalka.

När det gäller tomten har Henrik och Karina tvingats kompromissa en del. Henrik vill gärna behålla den oregelbundna natur­tomten omgärdad av höga ekar som den är. Karina är förtjust i både krukor och blommor. Lösningen har blivit vackra små oliv- och lärkträd i zinkkärl i kombination med kryddörter och en del mindre buskar. Karina har också gjort försök med rosor men rådjuren mumsade ofelbart i sig knopparna. I stället har hon satt mängder av rabarber, som är både vacker och god. Numera är en av sommarens höjdpunkter rabarberskörden, då det brukar bli kalas på rabarber- lemonad och dito paj. Förutsatt att ugnen råkar ha en bra dag förstås.

Karinas tips för sommarhuset:

Köp gamla zinkkrukor på loppis. De är fina och tål att stå ute året om.

Välj träd och plantor som kan klara sig själva i längre perioder.

Inred sommarhuset med roliga loppisfynd. Vill du ha ett
modernt uttryck, gör basen vilsam, måla till exempel väggarna vita.

Är huset svart är det fint om även trädgårdsmöblerna är det.

Bygg en utedusch. Oavsett om man är nära havet eller ej är det härligt uppfriskande att kunna svalka sig i sommarhettan.

– Vi köpte den på loppis och den vill inte alltid samarbeta. Men här har vi som princip att handla det mesta begagnat och så billigt som möjligt. Det är både en inställning och en hobby. Saker behöver inte vara dyra för att skapa fin stämning – och så älskar vi att gå på loppis, säger Karina.

Ett och annat nytillverkat impulsköp blir det ändå. En kväll härom­sistens satt hon och Henrik efter kvällsmaten och kom  fram till att det saknades en matta i vardagsrummet. Då lämnade de bara disken och körde hela vägen till Ikea.

– Inget är planerat särskilt långt i förväg utan här har vi inrett med de möbler och saker som vi fallit för när de kommit i vår väg. Det är samma spontanitet som en gång gjorde oss till de lyckliga ägarna av detta hus. Och vilken lycka!

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2017

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne