Ett 1700-talshus i Hälsingland blev Hanna och Jacobs drömhem. Växbo Lins ägare lever ett aktivt byliv med tre barn i ett hus fullt av vackra gamla taklister och väggtryck.

Prenumerera på Lantliv!

BS_VaxboLin-4
Vedspisen och den gamla eldstaden är en del av husets historia och pryder sin plats.

BS_VaxboLin-3

Bänkskivan är tillverkad av gamla golvbrädor från huset. På bilden till höger skymtar en garderob som  nytillverkats efter ett mindre original med samma knoppar.

BS_VaxboLin-5

Gungstolarna kommer från Ikea och har klätts om i linnetyget Sandkorn från Växbo Lin.

BS_VaxboLin-6

I ateljén finns flera arbetsplatser och framför spisen en hörna för avkoppling. Hilma och Märta har fått en lekstuga i samma stil som boningshuset. 

BS_VaxboLin-7

Hanna och Jacob valde glasväggar till bastun för att samtidigt som de bastar kunna hålla koll på barnen som badar. 

Hanna och Jacob var strax över 20 år när de körde på byvägen i Rengsjö utanför Bollnäs i Hälsingland, där de båda har sina rötter. De fick syn på en till salu-skylt vid ett slitet litet 1700-talshus längs vägen. Huset kallas för Målars i trakten, eftersom det bodde en schablonmålare här på 1800-talet och det finns vackra schablontryck i flera av husets rum. Kunde inte det huset vara trevligt att ha som sommarstuga när de hälsade på släkten?
Men det fanns mycket att göra. Under de första fyra åren bytte paret ut ruttna timmerstockar och renoverade varje fönster för hand i de 60 kvadratmetrarna stora huset. När de hade haft huset i sex år tog de ett annat livsavgörande beslut när de fick ta över spinneriet Växbo Lin. Först nu beslutade sig paret slutgiltigt för att lämna Stockholm och flytta till Hälsingland med sin då 1-årige son Alfons. Men huset saknade fortfarande vatten, avlopp, kök och toalett.
– Vi flyttade upp den 1 mars och det var snö och kallt, säger Hanna. Vi hade bara ett utedass och en kallvattenkran.
Paret förstod snart att huset skulle bli för trångt för dem i längden. De bestämde sig därför för att bygga ut det med med 200 till. Bland annat ville familjen ha ett vardagsrum med högt i tak, ett badrum med bastu och en ateljé för kreativa projekt.
Trots att husets delar är olika har familjen – som nu har utökats med två barn till – ändå inrett båda med gamla inslag.
– Vi tycker om saker som är arbetade, säger Hanna. Det kan till exempel vara målade möbler med historia, gedigna material och hantverk. Vi köper gärna med hjärtat och gillar när någon har lagt ner tid och engagerat sig.

Familjen Bruces tips för hemtrevnad:
1. Skaffa en högt tickande gammal klocka.
2. Elda ofta i öppna spisen eller vedspisen, att höra sprakande ved 
är verkligen en mysfaktor.
3. Ha alltid ett tänt ljus på en central plats när ni är hemma. Tänk på att använda en stake där ljuset kan brinna ut, utan risk för eldsvåda.
4. Lägg över tändstickor i en gammal fin ask, det känns lyxigt att ta fram varje gång.
5. Unna er en stunds handarbete på kvällen, gärna framför brasan. Sticka, tälj, brodera eller något liknande.