Erika Nyblom har plats för både familjeliv och arbete på släktgården Stora Holm. I det gamla sädesmagasinet har hon skapat ett varmt lantligt hem med öppna ytor och strax intill driver hon inredningsbutik där hon bland annat säljer svägerskan Anna Nyblom Kolléns textilier.

S

nön gnistrar, vintersolen lyser över nejden och Erika Nyblom har precis släppt ut hästarna. I fönstren har pelargonerna åkt fram från sin vintervila för att få lapa sol, de också.

– Min svärmor säger att man inte får ta fram dem förrän tidigast första februari, men jag vill gärna tjuvstarta, säger Erika och inser i samma andetag att det är dags att vattna.

Sedan mixar hon frysta hallon och vaniljyoghurt till brunchen, som hon också har bakat chokladbiscotti till. Hjärtat i huset är just här, där kök, matplats och allrum smälter samman.

Härifrån går man också ut i den nybyggda glasverandan där soffa och TV står, och där ljuset flödar in. Verandan är Erikas dröm som äntligen blivit verklighet, och det är hennes man Karl som byggt den.

lantlig stil på vackra gamla säteriet Stora Holm
Familjen Nyblom
1974
– Det började egentligen med att vi aldrig hade en perfekt plats för julgranen, säger hon och skrattar.

Nu finns stora, vackra fönster att glädjas åt och dessutom plats för familj och vänner att mysa tillsammans. Men det bästa av allt är att familjen fått en fantastisk utsikt över trädgården med alla odlingslådor, gamla äppelträd och grusgångar som just nu finns under ett tjockt snötäcke.

Min dröm är att bli helt självförsörjande på grönsaker

– Min dröm är att bli helt självförsörjande på grönsaker, och vintern är en härlig tid att planera för sina odlingar.

Här finns gott om plats för odlingar; bor man på ett säteri så gör man. Stora Holms säteri, på Hisingen i Göteborg, byggdes på 1670-talet då gamla krigsherrar fick gården av kungen. 1928 köptes gården av Karls farfarsfar.

Förutom Karl, Erika och deras två barn, Axel och Elsa, bor också Karls föräldrar, syster och två bröder med familjer på säteriet. Hela platsen är som ett stort släktföretag med mängder av verksamheter. Erika jobbade tidigare i klädbutik, men när hon var mammaledig kände hon att det skulle vara roligt att göra något på egen hand. Sedan tio år driver hon Butik Stora Holm på gården och säljer inredning, bland annat kollektionen från textilföretaget Nyblom Kollén som också huserar här på säteriet och drivs av Karls syster Anna och hennes man Fredrik.

– Det var mycket roligare än jag kunnat ana – tänk bara att få köpa in sådant som man tycker om själv. Men jag gillar verkligen alla de olika arbetsuppgifterna, som att fixa i butiken när nya varor kommer in, att vara sin egen chef, bestämma sina arbetstider. Jag tror nog att man jobbar mer som egen företagare, men då gör man det ju för sin egen skull. Och det har verkligen varit lyxigt att bestämma tiderna själv, särskilt när barnen var mindre.

2095

lantlig stil i ombyggda sädesmagasinet

braskamin och fint staplad ved i bokhylla

– Man både bor här med halva släkten och jobbar med en massa olika saker, det är ju jättekonstigt egentligen. Samtidigt är det ju som förr i tiden, när många familjer bodde och verkade här, fast i dag är det i lite mer modern tappning, säger Karl.

Folk undrar ofta hur det är att leva så tätt ihop med sina syskon och deras familjer, men Karl och Erika brukar säga att det aldrig är en nackdel att känna sina grannar.

– Vi har konflikter precis som alla människor och försöker att inte springa ner dörrarna hos varandra. Ibland ser jag inte min brorsa på en vecka. Men det är samtidigt en stor trygghet att leva så här, och det finns alltid barn i närheten att leka med, säger Karl.

lantkök i renoverade sädesmagasinet

härligt lantkök med hängade grytor

När Karl och Erika träffades bodde hon hos sina föräldrar, medan Karl bodde i ett mindre hus på Stora Holm. Det gamla sädesmagasinet hade då stått tomt i några år efter att ha fungerat som kontor och bostad. För det nykära paret kändes huset perfekt, och 1999 flyttade de in.

Sedan dess har de hunnit bygga om flera gånger, men allrummet med köket har alltid varit husets hjärta. Den gamla köksinred­ningen var sliten och revs ut. Den nya placerades mer centralt i allrummet.

– Egentligen började det med den fantastiska gasspisen som vi köpt, så vi byggde upp köket utifrån den. Först blev det ett Ikeakök med lite lantlig stil, Ikea är verkligen toppen och prisvärt, säger Karl.

Nu har Karl snickrat nya luckor som är målade i en grå nyans, vilket ger en annan tyngd åt den annars ganska ljusa inredningen. Samtidigt togs överskåpen vid köksbänken bort och ersattes av öppna hyllplan i rostfritt. Ovanför fönstret och arbetsbänken finns kopparrör för upphängning av lampor och stekpannor.

Eftersom både Karl och Erika älskar att laga mat ville de att köket skulle kännas som en sällskapsyta. När det är dags för fredagsmys lagar de mat medan barnen spelar eller tittar på TV, och hela familjen är samlad på ett och samma ställe.

– Dessutom är vi ju en stor släkt och då är det perfekt med det här öppna utrymmet där vi ibland har suttit 32 personer.

kök med skrynklig linneduk på bordet och synliga takbjälkar
lantlig stil i sovrummet
barnrum med starka färger

När det gäller inredningen är det mest Erika som styr. Hon gillar den enkla, rena stilen och är förtjust i lugna färger. Det är mycket vitt, svart och naturfärger i huset.

– Jag har försökt mig på det där med starkare färger men trivs tyvärr inte alls med det. I barnens rum är det mer färg, men det är för att de har fått bestämma själva.

Nästa projekt är att Erika och Karl ska börja göra och sälja egna inredningsprodukter, som skärbrädor, krukor och möbler.

– Det är fantastiskt roligt att få skapa en verksamhet tillsammans här på säteriet. Men jobbet är jobbet, och när vi kommer hem släpper vi allt som har med inredning och snickrande att göra. Då vill vi bara vara med barnen och varandra, säger de.

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2017, prenumerera på Lantliv