Det obebodda huset längst upp i delstaten New York såg exakt ut som Don och Ray drömt om när de hittade det för tio år sedan. Utanpå har inget förändrats och inuti har de med stor varsamhet och omsorg om varje detalj förvandlat det till ett hem som inte liknar något annat.

hösthem new York foto Philippe Kress/House of Pictures

Huset hade stått obebott i 40 år när Don och Ray hittade det. Men de ville ändra så lite som möjligt. Allt som var skadat har bytts ut, men utanpå ser huset ut som sina 180 år.
hösthem new York foto Philippe Kress/House of Pictures

Det obebodda huset längst upp i delstaten New York såg exakt ut som Don och Ray drömt om när de hittade det för tio år sedan. Utanpå har inget förändrats och inuti har de med stor varsamhet och omsorg om varje detalj förvandlat det till ett hem som inte liknar något annat.

äpplen i tråg och köksinteriör foto Philippe Kress/House of Pictures

Trä, metall och flagnande färg skapar känslan som genomsyrar hela huset. Don har ritat hela inredningen i köket och sedan har en snickare byggt allt av gammalt virke.

Prenumerera på Lantliv här!

hösthem new York foto Philippe Kress/House of Pictures
De danska stolarna är från 1950-talet och ritade av N.O. Møller. Det ursprungliga köket gick förstås inte att rädda, men Don ritade ett nytt med alla bekvämligheter inbyggda. Den stora gasspisen från 1950-talet fungerar perfekt.

hösthem new York foto Philippe Kress/House of Pictures
Naturen är högst påtaglig i hela huset, både utanför fönstren och i inredningen. Stolen har Don ritat och byggt av träd från tomten. Den vita väggfärgen har Don och Ray blandat själva, enligt ett urgammalt recept med bland annat kaninskinn. Matsalsbordet har Don ritat och låtit en möbelsnickare i närheten bygga. Stolarna är i dansk 1950-talsdesign.

hösthem new York foto Philippe Kress/House of Pictures
Om det är något Don och Ray skulle göra annorlunda i dag, så är det att ta in fler sköna sittmöbler. Den vita soffan är väl använd. Klassisk design, gamla möbler och återanvända material är ett genomgående tema i huset.

hösthem new York foto Philippe Kress/House of Pictures
Sängen och elementet i gästrummet är jämnåriga med fotona på väggen, medan fåtöljen är i 1950-talsdesign. I sovrummet står sängen i ena änden och badkaret i den andra. Handfatet är liksom badkaret gammal och hittades på en gård i närheten.

UTIFRÅN SER HUSET nästan obebott ut. Färgen har för länge sedan flagnat från den liggande träpanelen och tomten runtomkring visar inga tecken på flitigt grävande. Men väl innanför dörren – vid pass 180 år gammal, i original sedan huset byggdes på 1830-talet – möts man av en alldeles unik och ombonad atmosfär. Rå men vacker och genomtänkt in i minsta detalj. Hit till de skogsbevuxna kullarna på västra sidan av Hudson River kommer Don Howel och Ray Camano så snart de är lediga. Det här är gammalt nybyggarland, men särskilt många nya hus har inte byggts det senaste seklet och i de här trakterna är naturen mäktig och påtaglig. Det är svårt att tro att det inte tar mer än ett par, tre timmar med bil att komma hit från New York City, där Don och Ray bor och arbetar i veckorna. – Vi hittade det här huset för tio år sedan. Då hade det stått obebott i 40 år och var enormt fuktskadat. Men vi tog ut en byggnadsinspektör som gick igenom huset noggrant och försäkrade att det gick att rädda, berättar Don. Inuti huset blandas modern design med gamla möbler i en mix som känns självklar. Husets alla dörrar är i original och väggarna har plockats ned, lagats och sedan satts upp igen innan de strukits med en egenhändigt blandad limfärg för att få det rätta utseendet. Också alla vardagens nödvändigheter som handfat, badkar, diskho och element ser ut att alltid ha suttit här, även om de förstås har betydligt färre år på nacken än huset. När de flyttade in var de 160 kvadratmetrarna bostadsyta fördelade på en väldig massa små rum, som nu blivit färre och större. Alla fönster har också bytts ut och ersatts av nya, exakt identiska med de gamla. De ursprungliga golven var ruttna och har bytts ut. I dag går man på breda, tjocka ekbrädor med golvvärme under. Att Don arbetar som möbeldesigner till vardags och är ovanligt händigt lagd, har förstås underlättat arbetet med huset. Han har själv tillverkat många av möblerna, ofta av gamla bruksföremål som fått nytt liv som lampor eller sittplatser. Don och Ray är nöjda med vad de åstadkommit. De känner att de tagit väl hand om sitt hus och gett det nytt liv utan att dess själ och ursprung gått förlorade. – Det här är ett hus med en historia, värt all respekt. Det ska få fortsätta att åldras med behag.

Dons & Rays tips för att ge nytt liv åt ett gammalt hus:
1. Åtgärda det som måste åtgärdas, men låt åren som gått synas –
 både utanpå och inuti huset. 2. Renovera med gamla metoder. Vi blandade till exempel en helt 
egen limfärg till väggarna, som plockades ner och tapetserades om med lumppapp. De blev precis som de ursprungligen varit.
3. Vi ville inreda i gammal stil, men inte att det skulle kännas som
 ”mormors sommarställe”. Därför letade vi efter gamla vintagemöbler och -prylar i industristil.
4. Trä och metall är snyggt, men inte alltid bekvämt. Kom ihåg 
att göra det skönt också. Man vill ha en härlig soffa att slänga sig i när man
 kommer till landet!
5. Belysning är viktigt, och man vill ha många olika ljuskällor utspridda. 
Men det är jobbigt att springa runt och tända och släcka lampor. Låt elektrikern fixa så att alla lampor i rummet styrs från samma strömbrytare.