Att det gamla huset i Grums hade renoveringsbehov var bara en fördel. Med sköna idéer och en egen färgkollektion har Sandra och Adam skapat ett harmoniskt hem som smälter in i naturen runt omkring.

I

utkanten av värmländska Grums ligger ett lugnt område med utsikt mot sjön. På en kulle, i ett av idyllens äldsta hus, bor Sandra Östlind och Adam Nordh. När paret för några år sedan hittade platsen fastnade de för lugnet och närheten till naturen. Dessutom såg de husets behov av varsam renovering som en fördel – då fick de ju sätta sin egen prägel på sitt nya hem.

– Jag har de flesta idéerna och har ofta en bild i huvudet av hur saker ska se ut, säger Sandra. Men samtidigt kommer Adam med förslag. När vi startar ett projekt bollar vi idéer och hittar lösningar tillsammans. Efter hand kan min bild ändras, och ofta blir det bättre än hur jag först tänkte.

När Sandra och Adam flyttade in för några år sedan hade huset en putsad fasad i dåligt skick. Det gjorde det lätt att fatta beslut om putsborttagning, tilläggsisolering och träfasad målad i rött med vita knutar. För att få till den gamla charmen sattes också snickarglädje i nocken, och dessutom rev de bort en stor och störande altan på husets framsida. I dag välkomnar huset i stället med vackra par­dörrar, en stor trappa samt grusad gård och en rundel framför huset.

rustika matsalsmöbler och lampa i linne

Foto: Carina Olander

Taklampan över matbordet är egentligen en lanterna som försetts med armatur. Det gamla skåpet är målat i färgen kalkgrön ur Sandras egen kollektion. Hon och Adam har uppskattat att själva få sätta sin prägel på det röda huset till­sammans med barnen Ebbe och Noam.

familjen utanför 1920-talshuset

Foto: Carina Olander

20-talshus med glasveranda

Foto: Carina Olander

1920-talshuset har befriats från sin puts och ligger nu som ett smycke med sjön i fonden.

Som i många andra hem är köket familjens naturliga samlingsplats, med en öppen och inbjudande planlösning. Vid renoveringen hade Sandra och Adam en tydlig idé om att få till en platsbyggd och ursprungligt gammaldags känsla, och de började med att lägga in furu­golv och klä väggarna med panel. Därefter använde de, så långt det gick, de befintliga köksstommarna från Ballingslöv. Dock skickades de fint formade men körsbärsträfärgade luckorna i väg på lackering. Dessutom byggdes en sockel under skåpen, som nu ser ut att vara byggda på plats. Till detta lades en diskho i porslin och nya, skönt oljade bänkskivor av ek. Dessutom togs en del överskåp bort, för att ersättas av en lång öppen hylla som ger en rymlig känsla och plats för de favoritsaker som är i omlopp.

– Jag har gjort en hel del i huset, men eftersom jag jobbar både som ventilationsmontör och deltidsbrandman så finns inte riktigt tid till att snickra, säger Adam. Därför är det oftast Sandra som står för både målning och snickeri. Bara till mer omfattande jobb lejer vi snickare.

Ett av de större projekten var badrummet, som omedelbart efter inflyttning krävde renovering. Nu har det en lugn bas med golvklinker i beige och väggar klädda med vitt halvkakel. Till det har Sandra och Adam brutit av med trämaterial, målade hyllor och kroklister, och inte minst klara, enkla duschdörrar som låter den maffiga takduschen framträda som en fin inredningsdetalj. Och även om Sandra är hushållets inredare tycker även Adam om att ha det fint omkring sig. Därför står det alltid vackra flaskor i duschen, medan handdukar och hudvårdsprodukter inte bara fyller sina funktioner utan finns där som fina blickfång.

lantkök med gammaldags känsla

Foto: Carina Olander

För att ge köket en gammaldags, platsbyggd känsla täckte Sandra och Adam väggarna med panel och vitlackade de körsbärsträfärgade luckorna. Bistrokakel, diskho i porslin och bänkskivor av ek blev pricken över i.

rutik keramik och linneservetter

Foto: Carina Olander

Sandra dukar med grått och naturfärgat, som fint lyfter det rustika porslinet från hennes egen butik Interiörboden.

pinnstolar-och-vedspis-vid-matplatsen

Foto: Carina Olander

Vedspisen är för tillfället inte eldningsbar men sprider ändå trivsel med levande ljus. Pinnstolarna har Sandra ärvt av sin mormor.

Sandra har en klar och tydlig bild av hur hon vill färgsätta och inreda, något hon använder sig av även i sitt jobb. Sedan 2009 driver hon en charmig inredningsbutik med handplockade varor i en gammal byskola i Grums. Dessutom utvecklar hon andra affärsidéer, som ett nystartat inredningsföretag och en egen färgkollektion som ska säljas på ett byggvaruhus i Karlstad. Här finns Sandras naturbeige, Sandras kalkgrön, Sandras vita linne … färger som helt klart går igen i Sandras och Adams hem.

Linnetyg i kuddar, plädar och gardiner skänker en varm och mjuk känsla åt inredningen

– Jag har alltid tyckt om att inreda och måla, berättar Sandra. Färg är en stor del av inredningen och den kan verkligen förändra ett helt rum eller en möbel. Jag älskar att kombinera och matcha färger, och tycker om att blanda gammalt med nytt här hemma. Dessutom lägger jag till mycket textilier, särskilt i linne, i form av kuddar, plädar, gardiner och dukar som tillsammans ger en varm och mjuk känsla.

samma färg på möbler och väggar i lantliga hallen

Foto: Carina Olander

Trappan är målad i samma färg som spegelpanelen. Ljusstaken på trappväggen pyntas efter årstid.

kroklist, korg och linnekuddar

Foto: Carina Olander

Träbänken i hallen har fått sköna kuddar av linne. I en korg från Ellos sparas tidningar. Kroklisten har fått samma färgton som väggen.

lantlig stil i vardagsrummet med vintageskåp

Foto: Carina Olander

Kuddar och levande ljus skapar en varm stämning i vardagsrummet. Ikeasoffan fick nytt livmed ett nytt överdrag från Bemz. Skåp i vintagestil, Interiörboden.

I sovrummet har Sandra till exempel skapat en vilsam och harmonisk miljö just med hjälp av tyger. Den skira sänghimlen bidrar med romantik medan sängkläderna i linne bryter av med en mjukruff stil. Därtill kommer trämaterial, som den rustika träpallen som fungerar som sängbord och det vackra och numera vitmålade golvet som Sandra och Adam plockade fram under laminatbeläggning.

Inred harmoniskt som Sandra:
Utgå alltid från husets förutsättningar och själ.
Planera noga och håll stilen genomgående enhetlig, såväl inomhus som utomhus.
Plocka ut några basfärger som utgör grunden för hemmets färgsättning. Bryt sedan av med olika material, strukturer och accentfärger.
Måla in vägghyllor och kroklister i samma färg som väggen de sitter på.
Linnetyger i olika nyanser och strukturer ger en skön blandning, och mjukar upp känslan i ett rum.

I samband med att den stora altanen på framsidan togs bort bestämde Adam och Sandra att de skulle ersätta den med en inglasad altan på baksidan. Så förra våren var det dags för ett uterum, som bygger på öppningsbara glaspartier vilket gör att det kan användas även under riktigt varma dagar.

– Men vi har inte isolerat utan tänker att det ska användas från tidig vår till sen höst, förklarar Sandra som redan har inrett med både matsalsdel och loungegrupp.

Just nu är Sandra föräldraledig med halvårsgamla Ebbe men har som egenföretagare inrett ett litet hemmakontor i en vindsgarderob där hon kan sköta en del administration. Men mest njuter hon av lyxen att få vara tillsammans med barnen. Att vara hemma och fixa, att baka bullar ihop med snart femårige Noam, att umgås med familj och vänner, att gå ut i naturen och plocka kottar och grenar till naturliga dekorationer … Det är uppenbart att familjens väl och ve är viktigast för Sandra och Adam, och i det ingår ett harmoniskt hem. Färgsättning, möbler, detaljer, leksaker, kläder … allt genomsyras av kärlek och naturnära toner. Och en alldeles ljuvlig utsikt över en sjö.

badkar med tassar i badrummet

Foto: Carina Olander

Ett badkar av gammalt snitt med tassar sätter prägel på badrummet, där det vita kaklet bryts fint mot trä­ljusstakar och krukor.

barnrum i lantlig stil med vimplar och pastellfärger

Foto: Carina Olander

Ebbes rum går i varmgrått. Den loppis­fyndade byrån är målad i Sandras egen nyans kalkgrön.

sänghimmel i linne och rustik pall som sängbord i det vackra sovrummet

Foto: Carina Olander

Tips! Låt en rustik träpall agera sängbord. En skir sänghimmel gör sovrummet ombonat, Ellos.

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2018, prenumerera på Lantliv