På säteriet Stora Holm har formgivaren Anna och hennes man Fredrik funnit sin trygga bas för både familjeliv och arbete. I mangårdsbyggnaden bidrar lantkök och arvegods till en tidlös charm medan idéerna till det gemensamma textilföretaget Nyblom Kollén frodas.

L

uften är hög och klar och soldiset så där förlåtande som det bara är på hösten. När allt det som var grönt och skönt vänder tillbaka ner mot jorden och fågelsången tystnar, då infinner sig ett slags stillhet som är svår att motstå. Både Anna Nyblom Kollén och Fredrik Kollén har hösten som favoritårstid.
– Det är något med luften som gör att man slappnar av. Våren är ju fantastisk, men också väldigt kravfylld, säger Anna.
Fredrik fyller i:
– När man var yngre var hösten skit, för det regnade när man skulle gå till bussen. Nu njuter jag verkligen av den, den ger en lugn och mysig känsla.
Fredrik går runt med en stege och kollar fasaden, den ska renoveras och målas, en sida i taget.
– Det får ta den tid det tar. Fri från arbete är man ju aldrig när man har hus, så man får sluta se det som något som måste bli färdigt.

sateri mangardsbyggnad sekelskifte

Foto: Foto Carina Gran

Annas farfars far köpte Stora Holm 1928. I dag bor Anna och Fredrik i den vackra mangårdsbyggnaden.

hund langpromenad sateriet stora holm

Foto: Foto Carina Gran

hall med rutigt golv och stor spegel

Foto: Foto Carina Gran

I den charmiga hallen drar den gamla spegeln genast blicken till sig. När den kom till gården för länge sedan hade den ingen naturlig plats. Annas gammelfarmor lät därför bygga den sneda väggen och där sitter spegeln än i dag.

Dottern Hedda har precis tagit ut ponnyn Sprite från stallet, och Anna konstaterar att en av de stora, vackra kastanjerna framför huset tyvärr sjunger på sista versen och måste tas ner innan det händer en olycka.
– Å andra sidan får vi in mer ljus, säger hon.
Annas svägerska Erika vinkar på väg till butiken, bilar kommer och åker lite nu och då. Hela Stora Holms säteri präglas av olika familjeföretag, med textilföretaget Nyblom Kollén som flaggskepp. Här finns såväl lager som outlet och kontor. Och här designar Anna sina textilprodukter med tidlöst lantlig och genuin känsla. Fredrik är VD. Butik Stora Holm, som drivs av Annas ­svägerska, säljer förutom inredningsprodukter även Nyblom Kolléns hela sortiment. Sedan finns här snickeri, förskola, kafé och restaurang liksom konferens- och festlokaler. Liksom stallplatser för uthyrning. Kort sagt – säteriet är minst lika livaktigt som för flera hundra år sedan.
Förutom verksamheterna bor även Annas tre bröder med familj på området, liksom Annas föräldrar. En idyll känns det som, med vackra byggnader och trädgårdar, och gemenskap över generationsgränserna. Och visst finns det en trygghet med att bo så nära varandra.
– Men det här är inget Bullerbyn med svängdörrar, säger Anna bestämt och förklarar:
– Vi ser varandra till vardags och hejar, och det finns alltid någon att be om hjälp om det behövs. Men vi umgås inte särskilt mycket faktiskt, för vi har olika liv och rutiner. Det tror jag också är hemligheten bakom att vi klarar av att bo och jobba så tätt inpå varandra.
Stora Holms säteri byggdes på 1670-talet till gamla krigsherrar som fick gården som bostad av kungen. 1928 köptes gården av Annas farfars far. Åtta familjer samsades om byggnaderna och hjälptes åt med hästar, kor och skörd. Förutom jordbruk fanns bland annat smedja och kvarn som försörjde människorna på gården. På 1950-talet avvecklade Annas farfar djurhållningen och vissa byggnader fick så småningom andra funktioner.
– Jag och Fredrik bodde inne i Göteborg men hade börjat leta hus, och det gamla sädesmagasinet stod tomt så vi tänkte att vi flyttar hit på prov, berättar Anna.

lantligt kok med leksandstolar och phlampa

Foto: Foto Carina Gran

Den gamla spiskupan fick självklart vara kvar när köket renoverades. Bordet är specialtillverkat för att få rätt mått,och blir fint till Leksandsstolarna och PH-lampan.

loppisfynd, brickor

Foto: Foto Carina Gran

Annas inredningsfilosofi är att saker ska hålla och finnas länge. Därför blandar hon gärna designprylar med loppisfynd.

tavelvägg i matsalen

Foto: Foto Carina Gran

Tavelväggen ger matsalen en härlig inramning. Här hänger bland annat ett diplom till gamla farmor Elsa för hennes konserver, en kritteckning av en släkting och solrosor målade av gammelfarmor Elsa. Möblerna är arvegods.

I magasinet trivdes de bra. Men så blev Anna gravid. Hon och Fredrik tog över textilföretaget samtidigt som den stora huvudbyggnaden på säteriet blev ledig – allt i samma veva. Flytt igen.
Det första familjen gjorde i det nya större hemmet var ett nytt kök i lantlig stil med höga skåp och mycket bänkyta. Parketten ersattes av trägolv för att matcha övriga huset. Treglasfönstren var visserligen funktionella men inte särskilt fina så det fick bli nya fönster i originalutförande med riktig spröjs.
– Utöver det har vi inte gjort några större renoveringar förutom målning, även om det kanske skulle behövas. Men vi fick två barn och hade en massa jobb med firman samtidigt, och då är det begränsat med tid, konstaterar Anna.
Men nu när barnen har blivit större har familjen byggt ett nytt badrum. Trädgården är fortfarande ett önskeprojekt som nu börjar ta form. Den är enorm med sina olika rum och har styckats av så att varje familj har sin del.
Fredrik och Anna anlitade en trädgårdsarkitekt som ritade upp just deras del med odlingslådor, gångar och lite gräsytor.
– I somras odlade vi dock mest ogräs, säger Anna och skrattar.
För Fredrik är ogräset inga problem – han rensar gärna och har inget emot att beskära fruktträd. Dessutom vill han plantera häckar för att ge trädgården mer rumskänsla.

stilleben med ronnbar och kastanjer

Foto: Foto Carina Gran

Anna dukar gärna med både blommor och grönt. Kastanjerna och de vita rönnbären växer utanför knuten.

badrum med marmorbänk

Foto: Foto Carina Gran

– Ytorna här är ju så stora, man behöver dela upp dem lite så att det blir mer spännande. Det skulle också vara härligt att bygga en trappa ner på gräsmattan från balkongen i vardagsrummet
– trädgården skulle bli mer lättillgänglig då, säger han.
Det är utomhusmiljön som lockar Fredrik mest.
– Jag är inte så väldigt inredningsintresserad, även om jag naturligtvis uppskattar att det är fint härinne. Och Anna är fantastisk på att skapa trivsel i huset.
Annas inredningsintresse ligger i blodet, eftersom mamma Eva alltid pysslade och gjorde om hemma. Men om hon och Fredrik valt ett boende helt efter egen smak hade de nog valt något i mer modern stil, kanske funkis. Att de nu har en lantlig inredningsstil har med huset att göra.
– Det ska passa ihop med husets karaktär, dessutom gillar jag att gå på loppisar och då hittar man saker som passar in. Men en och annan modern grej får också plats, säger Anna.
Men hon är ingen fanatiker, hemmet byter inte utseende varannan månad. Hon gillar att göra fint, men sedan får det gärna vara precis som det är – länge.
– Jag vill inte byta ut och köpa bara för köpandets egen skull, och jag har mer och mer anammat den tanken. Vi människor kan inte fortsätta konsumera som vi gör. Samtidigt jobbar jag ju med just konsumtion, men poängen med våra produkter är också att de är tidlösa och håller länge. Jag tycker om saker som håller länge. Däremot är det kul att hitta små detaljer som skapar den lilla knorren – och de kan ju lika gärna vara köpta på loppis!

Reportaget var med i Lantliv nr 9 2016

Prenumerera på Lantliv