1700-talsherrgården i Segersta hade inte bara potential som hästgård utan även enorma renoveringsbehov. Men entreprenören Maria Westerberg och OS-ryttaren Mads Hendeliowitz lät sig inte avskräckas. I dag har de förverkligat drömmen om en framgångsrik (och fantastiskt vacker) dressyranläggning.

S

hetlandsponnyn hippi är pensionär efter många år som ridskolehäst men har fortfarande spring i benen och antar utmaningen när femårige Filip Westerberg Hendeliowitz vill springa i kapp över gräsmattan i sällskap av mamma Maria Westerberg. I paddocken intill rider Filips pappa, OS-ryttaren Mads Hendeliowitz ett träningspass.

Vi är på den gamla herrgården Segersta utanför Bålsta i Uppland. På 1700-talet var Segersta en arbetsgård till Gustav III:s slott Ekolsund på andra sidan Mälarviken. I dag förknippas Segersta främst med hästar, närmare bestämt dressyrhästar, som tränas på gårdens dressyranläggning Segersta Equestrian. I gårdens stall finns 26 boxar för familjens egna hästar, där OS-hästen Jimmie Choo är den största stjärnan, och andras hästar som går i träning på gården.

Danskfödde Mads sågs som något av ett underbarn när han som 18-åring började som hästskötarelev på ryttarcentret Strömsholm och snabbt utvecklade sin talang.

Hastgard hemma hos hendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Den pampiga huvudentrén med balkongen har sjöutsikt över Mälarviken. Att renovera taket 2016 var ett mastodontprojekt. De många ovanliga vinklarna gjorde att allt behövde specialanpassas.

Stall hendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Det stora stallet har murar av återbrukat tegel för att trolla bort den nybyggda känslan. Placido och Lawertho väntar på att pysslas om.

Hastgard 1700 tal2

Foto: Lina Nydahl

Framför herrgården, på sjösidan, ligger den ena flygeln där goda vänner bor. Den praktfulla blodboken är flera hundra år.

– Jag hade drömt om att få jobba med hästar sedan jag var tio år och pappa satte mig i ponnyridskolan eftersom jag jämt var i stallet. På Strömsholm fanns över 200 hästar och jag fick jobba med galopphästar, dressyrhästar och hopphästar. Jag stortrivdes, tog instruktörsexamen och efter tre år blev jag anställd tränare, säger han.

I samma veva letade Maria och hennes dåvarande man efter en hästgård på landet, Maria har en bakgrund som hoppryttare på hobbynivå och hon äger flera hästar.

– Då bodde jag mitt inne i stan och hade hästarna inkvarterade ute på landet. Det var dyrt och bökigt. När jag kom hit föll jag direkt för den vackra platsen. Det fanns ett litet stall och gården hade ett perfekt läge vid sjön. Men hade jag vetat hur mycket arbete som väntade med en gammal herrgård så skulle jag ha valt att bygga nytt i stället. Min pappa försökte avråda mig men jag var för envis för att lyssna, säger Maria och berättar vilket detektivarbete det var att tyda 1700-talsritningar av huset när alla avlopp nyligen behövde bytas ut, det senaste renoveringsprojektet i raden av många på den gamla herrgårdens byggnader.

För elva år sedan lärde Mads och Maria känna varandra, de träffades inte oväntat genom en häst.

– Ja, en galen häst som stegrade sig hela tiden och som jag behövde hjälp med. En gemensam bekant tipsade om Mads. Och det föll väl ut, hästen blev riktigt duktig, säger Maria.

Maria och Mads ville fortsätta sitt samarbete och köpte en häst ihop. Ett år senare lämnade han Strömsholm för att starta dressyrföretag på Segersta.

Mads hendeliowitz dressyr

Foto: Lina Nydahl

Mads barndomsdröm gick i uppfyllelse när han blev skötarelev på Strömsholm. I dag kan han titulera sig OS-ryttare och är en eftertraktad tränare.

 

orangeri hendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Det tillbyggda orangeriet suddar ut gränsen mellan terrass och vardagsrum. Planteringar i stora kärl skapar trädgårdskänsla här.

orangeri soffa

Foto: Lina Nydahl

Orangeriet byter skepnad efter säsong. Här trivs såväl fikusar och kaktusar som stora gröna växter på vänt inför Marias kommande stylinguppdrag. Somrig rottingsoffa, Belladonna, Sika-Design.

– Jag drömde aldrig om att bli företagare men det blev väldigt bra. Maria och jag är så lika. Vi har båda ett extremt driv. Det är aldrig långt från ord till handling. Efter ett tag hade vi inte bara hästar ihop. Det blev kärlek, familj och hela paketet, säger Mads.

I dag tränar han och hans fem medarbetare hästar från hela Sverige, från unghäst upp till Grand Prix-nivå, och Mads själv deltar ofta i stora dressyrtävlingar nere på kontinenten. Höjdpunkten var hans deltagande i OS i Rio 2016.

– Den internationella tävlingssatsningen är viktig, inte bara för mig personligen utan även för Segerstas verksamhet och vår egen hästuppfödning. När man tävlar internationellt lär man känna ryttare och hästar på en större marknad, och kan lättare matcha rätt häst med rätt ägare, säger Mads.

En internationell stämning råder även hemma på Segersta som har medarbetare från Australien, Frankrike och Ukraina.

Maria har inte så mycket tid för sin ridhobby längre men hon njuter av att ha hästarna omkring sig hemma på gården.

– Jag älskar hästar och försöker få tid att rida när jag är ledig. Men inom dressyrträningen har jag inte mycket att tillföra. Jag ägnar mig gärna åt gårdens grovgöra och håller gärna på med maskiner. Åkgräsklipparen är det bara jag som använder, i dag kan jag varenda liten sten på den här gården, säger Maria, medan hon passar på att dra upp några maskrosor ur den välkrattade grusgången.

Hemma hos hendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Lantkok hastgard

Foto: Lina Nydahl

En boxsäck förstärker matrummets patinerade stil med mycket trä och tegel. Takpendeln Raad ovanför bockbordet kommer från Belysningsfabriken Konsthantverk.

Lantligt kok hastgard

Foto: Lina Nydahl

Rustika träbänkar, nakna timmerväggar och en öppen spis sätter stilen i köket

I 1700-talsherrgården som är på hela 1 000 kvadrat huserar i dag Mads, Maria, Filip och Marias söner från hennes tidigare förhållande, Theo, 14, och Hugo, 16 år, i en bostad i två våningar. I entré­planet ligger kök, matrum, vardagsrum och en tillbyggd orangeridel med utsikt över baksidan med trädgård, ridbanor och stall. En trappa upp finns ett stort ombonat allrum, familjens sovrum och gästrum. Maria, som kan titulera sig såväl förskollärare som marknadsekonom, arbetar numera som inredare med eget företag inom homestyling. Det märks på interiörerna hemma hos Mads och Maria att det bor ett inredningsproffs i huset. Rummen går i olika stilar och färgpaletter, med spännande konstraster mellan nytt och antikt. Hästar är ett populärt motiv i skulpturer, målningar och kolskisser.

– Skisserna är av min vän konstnären Anne Hansson. Hon brukar sitta här och skissa med utsikt över paddockarna, säger Maria.

Från den stora balkongen på framsidan har man utsikt över sjön och en praktfull blodbok som är flera hundra år gammal.

– Den ska egentligen inte växa så här långt norrut, men det mesta överlever här. Förutom hönsen tidigare, säger Maria, och anspelar på att familjens engelska bulldogg, Margaret Thatcher, visade sig vara farlig på att jaga höns och numera hålls på betryggande avstånd från hönsen när de går ute. Maria hämtar en hink matrester i köket och går ut till lekstugan som byggts om till hönshus.

Honshus segersta

Foto: Lina Nydahl

Lekstugan byggdes om till hönshus när ingen ville leka där längre.

Uteplats segersta hastgard

Foto: Lina Nydahl

Trädgården har flera mysiga uteplatser. Här nere vid dammen som är full av fiskar blommar ett kinesiskt körsbärsträd.

Vardagsrum hastgard hendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Familjens tv-rum på ovanvåningen har en rymlig soffa från Englesson.

– Det känns mysigt att ha höns, även om våra inte värper särskilt mycket, men det är kul för barnen att få hjälpa till att sköta dem. Älsklingsfödan är kall kokt potatis, säger Maria.

Hönshuset ligger intill herrgårdens gamla köksingång på gaveln som är den som familjen använder mest. Herrgården rymmer, förutom familjens egen bostad, fem separata lägenheter som hyrs ut till vänner, även i flygelbyggnaderna har vänner till familjen flyttat in.

Marias tips för att ta hand om en 1700-talsgård:

Välj rätt hantverkare. Det lönar sig att anlita en som
är kunnig på kulturvård och inte förväntar sig ett hus med räta vinklar.

Läs på om huset och ta reda på hur allt fungerar. Då blir det lättare att välja rätt lösning för just ditt gamla hus. 

Hyr ut flyglarna och inred flera bostäder i mangårdsbyggnaden. Det har varit väldigt lyckosamt för vår familj.

Inget i vår gård är kulturminnesmärkt. Men har man en k-märkt byggnad kan det däremot finnas bidrag att söka för att bekosta en byggnadsvårdsmässig restaurering.

– Hyresintäkterna är bra inkomster för gården, och det är jättemysigt att ha sina vänner boende nära. På kvällarna sitter vi gärna i trädgården och tar ett glas vin ihop. Och tack vare vännerna finns det alltid någon vuxen hemma när barnen kommer hem från skolan. Filip har många barnvakter här på gården, säger Maria.

Mads pappa Jens Hendeliowitz som är trädgårdsarkitekt har hjälpt till att utforma gårdens gångar och gröna ytor. Marias stolthet är den nya stora rabatten nedanför baksidans terrass med formklippta buxbomsklot och somriga blommor.

– När Mads och jag har lagt barnen på kvällen går vi ofta ut en sväng, kollar att hästarna har det bra och tittar på allt som blommar på träd och i rabatter. Det är mycket hårt arbete med en hästgård men för oss är det värt det. Det är ett livsprojekt vi har valt.

Hastgardhendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Knarrande gårdsgrus och medelhavsväxter i kruka skapar tämning vid entrén.

Mads hendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Mads bjuder McQueen och Autograf Q på morot.

Stallhendeliowitz

Foto: Lina Nydahl

Grappa Q tittar ut ovanför bänken som är populär sköna sommarkvällar.

Prenumerera på Lantliv