Gunila Axén kan se tillbaka på en fantastisk karriär som textildesigner och mönsterskapare. Lantliv hälsade på i hennes personligt inredda kalkstenshus på Gotland.

exteriör kalkstenshuset gunila axen
Kalkstenshuset från 1904 har byggts ut med inspiration av italiensk 1600-talsarkitektur och gotländska 1500-talshus. Fasaden har rappats om med kalkputs i brutet vitt med inslag av guldockra och grönjord som ger en levande lyster.

Läs även: 10 fantastiska skafferier

gunila med pensel i ateljén
Känslan för vackra mönster sitter i fingrarna på Gunila Axén. Den kreativa processen börjar alltid med penna, pensel och papper. På hyllorna i ateljébutiken trängs brickor och sänglinne i hennes mönster.

på gunilas designade ripsmatta ligger fotobok med bilder på henne från 60-talet
I boken Vi hade fel kan man se fantastiska bilder på Gunila Axén och Marie-Louise De Geer som rebelliska antimannekänger på Paris gator 1967.

Läs även: Hemma hos glasformgivaren Erika Lagerbielke på Gotland

gunila axens badrum
När huset byggdes om fick Gunila sitt ljusa helkaklade badrum med massor av bra förvaring.

Läs även: 8 härliga badrum

gunila axens hall med trappa
Flera av Gunilas mönstrade tyger finns numera som möbeltyg i hennes egen produktion.

Läs även: 9 inredningstips för lantlig charm

gunilas sovrum
Kalkputsade väggar och synliga takbjälkar skapar stämning i det ljusa sovrummet. Påslakansmönstret Drakblad hämtar inspiration från gamla japanska träsnitt.

Läs även: 5 vackra sovrum att drömma om

gästrum gunila axen
När taket höjdes kunde den gamla vinden inredas till mysiga rum. I gästrummet är sängen bäddad med påslakan i Gunilas mönster Blowing bubbles, örngott i mönstret Dogs och prickiga kuddar från Afro Art.

Ta chansen att vinna fina vinster i Lantlivs tävlingar

inglasad matplats
Det tillbyggda lilla orangeriet ger ljus vinterförvaring för växter. Det fungerar även som en härlig matplats när sommaren går mot höst och det är för kyligt att sitta ute.

Läs även: Senaste nytt från Lantlivs bloggare

gunilas hand i närbild, ritar
Gunila målar på mönstret Jag tänker på mina frön med fröställningar av blomman Iris sibirica. Mönstret finns redan som handtryck.

gunila ritar i ateljén
Den nyrenoverade ateljén är ljus och rymlig med plats för allt en mönsterskapare behöver. Kontorsstolen blev som ny med Gunilas tyg Rabat.

Mer härlig läsning: