TV-producenten Ola Lindholm och inredaren Lotta Bäcker har aldrig ångrat att de lämnade storstadspulsen för ett lugnare liv på landet i ett charmigt gammalt skolhus i Bohuslän. Kika in och njut av modern lantlig stil.

V

i far genom en höstvacker skärgårdsidyll ner mot hamnen på den bohusländska ön Skaftö. Målet är fiskeläget Grundsund där TV-producenten Ola Lindholm, in­redaren Lotta Bäcker och deras elvaårige son Loa hör till året runt-befolkningen sedan sex år tillbaka. På sommaren bor här drygt 10 000 personer, så här års bara cirka 1 300. Att flytta från Stockholm till en liten ö i Bohuslän innebar en stor, medveten förändring för familjen Lindholm Bäcker.

– Vi ville ha närmare till naturen och mer tid tillsammans med Loa under hans uppväxt. Det var den insikten som fick oss att våga ta steget.  Vi ville jobba mycket mindre och här har vi lyckats med det. Både Lotta och jag pendlar numera till jobb i Stockholm och runt om i landet, vilket kräver sin planering, men jag tycker att vi pusslar ihop allt på ett bra sätt, säger Ola.

Den vardagliga kontakten med vännerna i Stockholm kan de förstås sakna. Samtidigt blev flytten till Grundsund ett sätt att komma släkten närmare. Lotta Bäckers familj har länge haft sommarhus i Grundsund. Anknytningen går tillbaka till 1946 när Lottas farfar Lars köpte klädföretaget Didrikson. Vid sidan om fiskenäringen står Didrikson för öns mest berömda export, redan 1913 hängde klädföretaget upp skylten Didrikson Grundén & Co Oljeklädesfabrik.  I dag, mer än ett sekel senare, driver Lotta och hennes syster sommar­outlet i den gamla fabrikslokalen, som inte ligger långt från familjen Bäcker Lindholms nya hem.

gammalt-skolhus-ola-lindholm

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det charmiga gula skolhuset från 1897 har genomgått en varsam renovering.

ola-lindholms-vardagsrum,-modern-lantlig-stil-

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Loa och Ola gillar att ha grannens lamm nära inpå tomtgränsen.

hostbild,-ola-lindholm

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Loa och Ola gillar att ha grannens lamm nära inpå tomtgränsen.

Mitt på Skaftö har Lotta och Ola förvandlat en gammal skola till ett charmigt hem. Det var 2011 som en Grundsundsbo tipsade
familjen om att skolhuset från 1897 skulle säljas. Ingen hade bott i skolhuset förut.

– Vi föll direkt för möjligheten att skapa vårt eget rymliga paradis. Jag som inredare tycker att det är fantastiskt att få så stora ytor att jobba med i mitt eget hem. Det går att variera så mycket, jag älskar att leva i föränderliga rum, säger Lotta.

Den gula tvåplansvillan är fylld av detaljer från tiden när Grundsunds barn gick i skolan här. Inne i det kombinerade arbets- och gästrummet skvallrar ribbstolen om idrott på skolschemat. För övernattande gäster med barn är det en lika stor förtjusning var gång barnen kastar sig från ribbstolen ner i den stora sängen. Vuxna besökare fastnar lätt med blicken på ett inramat foto på väggen, ett minne från en inspelning av SVTs program Söndagsöppet där Ola var programledare och gruppen Destiny’s Child med Beyoncé var kvällens gästartister.

– Det enda jag kan sakna från tiden i rampljuset är de dörrar som öppnades automatiskt till nya äventyr, utmaningar och spännande människor. I dag får jag se till att öppna de dörrarna själv, säger Ola och visar oss runt i huset.

lantligt-kok-hos-ola-lindholm

Foto: Lina Eidenberg Adamo

uteplats-i-gamla-dansbanan

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Till den före detta skolgården hör Grundsunds gamla dansbana. I dag används den charmiga platsen till allt från grillmiddagar till spontankonserter.

grundsund

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kanalen i Grundsund grävdes ut för hand för hundra år sedan och är i dag ett av Sveriges mest fotograferade vattendrag.

Det som tidigare var småskolans klassrum är i dag hemmets hjärta. Här har paret Lindholm Bäcker kombinerat ett modernt och stort öppet kök med tillhörande matplats och vardagsrum. Det gamla trägolvet ger en varm ombonad känsla som förstärks av det naturliga ljuset från de stora vackra fönstren.

I rummets stora klassiska kamin brinner en brasa. Med fönster i de flesta väderstreck gör sig naturen ständigt påmind. Tidiga höstmorgnar kan familjen från frukostbordet njuta av ängladansen ute på fälten. Och före skymningen dröjer en mild kvällssol kvar i det gamla huset.

Det gamla skolhuset är sparsmakat inrett utan att det känns kalt. I stället är det som att möblerna, konsten på väggarna och arma­turen är där för att förstärka det ljusa husets egen patina.

– Lotta är så oerhört duktig på att skapa snygg hemtrevnad, och jag är så glad över att få leva i ett så vackert hem. Det ska verkligen understrykas att jag inte har bidragit det minsta till det, säger Ola med ett skratt och följer med oss till övervåningen.

Med trapporna förflyttar sig familjen snabbt från det öppna och inbjudande till det avskilda och rofyllda. På övervåningen ligger familjens sovrum där snedtaket och sköna heltäckningsmattor förstärker den ombonade känslan.

lantligt-barnrum
sovrum-hemma-hos-ola-lindholm

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Övervåningen med sitt snedtak är som gjord för mysigt ombonade sovrum med massor av härliga textilier.

sovrum-ribbstol-skolhus-ola-lindholm

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ribbstolen skvallrar om att gästrummet är skolhusets gamla gymnastiksal.

gjutjarnskamin

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Så här års eldas det flitigt i matrummets klassiska järnkamin.

Om höstkvällarna är det kaminen och de gamla bordsolje­lamporna som står för stämningen när kvällsmaten lagas och Loa sitter försjunken över läxorna vid köksbordet.

Den gamla skolgården utanför fönstret är i dag en generöst till­tagen tomt. Här står traktens gamla dansbana som är en centralpunkt för festkvällar med vänner när långbordet dukas upp, inte sällan med godsaker från öns fiskare. Varje torsdag stävar räktrålaren in mot Grundsunds hamn med sin fångst av Skagenräkor åt byborna. Ola konstaterat nöjt att kvällens middag blir något extra då han denna torsdag även fått med sig levande havskräftor hem.

Olas fem tips för en lyckad flytt till landet:

Folk kommer att snacka om dig. Se till så att de har positiva saker att säga.

Byt inte en stress mot en annan. Se till att du har tid att njuta av ditt nya liv.

Lär dig något nytt. När du ändå byter liv är det lika bra att lära dig segla också. Eller vad du nu har gått och tänkt på att du vill göra.

Leta upp de lokala matproducenterna och köp av dem. Lokalt är alltid godast.

Spänn genast upp en hängmatta. Alltså första dagen. Innan ni bär in soffan.

– Så här på hösten när sommargästerna lämnat ön blir det väldigt lugnt här. Känslan av att ha havet för sig själv är gudomlig. Och oktober i Bohuslän är en underbar månad med sina hummerfester, säger Ola och fortsätter:

   – Det var helt rätt beslut att flytta hit. Oavsett vad som händer i framtiden kommer vi inte ångra att vi gav Loa den här uppväxten. En tryggare miljö kan man nog inte tänka sig. 

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad