Kerstin och Håkan hade länge fantiserat om att skapa ett eget hus med en stor trädgård från grunden, och vilket drömställe de jobbat fram av huset från 1800-talet.

Det är nu arton år sedan paret köpte Norregård, som huset heter, byggt 1892. Det var då bara ett tomt skal och trädgården var heller inte mycket att hurra för.

Kerstin

I tre år, under varje helg och semesterdag, jobbade Kerstin och Håkan själva med tomten.

– Redan från början var det många i området som följde byggandet med stort intresse, kanske främst för att tomten var så pass gammal och de ville se vad vi skulle hitta på för spännande med den, säger Kerstin.

Kerstin

Här bor: Kerstin Ahlstedt tillsammans med sin man Håkan.
Läge: Rödja by, nära Vetlanda i Småland
Storlek: 290 kvadratmeter med en tomt på cirka en hektar, 10 000 kvadratmeter. På tomten finns det både ett separat relaxhus med bastu och ett gästhus på cirka 100 kvadratmeter som paret hyr ut minst tio veckor varje sommar. Vid gästhuset finns det dessutom en damm som har både kräftor och regnbågslax.
Kul fakta: År 2002 fick paret kommunens byggnadspris för renoveringen man gjorde av fastigheten.

Kerstin

Renoveringen började utvändigt, med ett nytt tak och hyvlade och målade ytterväggar.

– Jag kunde inte hålla mig när det kom till trädgården så den jobbade jag med lite vid sidan av, säger Kerstin.

Kerstin

När både huset och trädgården var klara hade Kerstin och Håkan en stor invigning, där alla som ville komma och se vad de gjort var välkomna.

– Vi tog på oss tidsenliga kläder och ställde oss ute på trappan och så höll jag ett tal inför alla, säger Kerstin och skrattar vid minnet, säger Kerstin.

Kerstin

Under åren sedan invigningen har paret fortsatt att bjuda över folk, som både kan njuta av den härliga trädgården och spendera tid i det separata relaxhuset med bastu och jacuzzi.

Husets planlösning ser ut som den har gjort ända sedan 1892. Dessutom är de allra flesta av de gamla fönstren och dörrarna bevarade.

– Vi ändrade inget eftersom vi ville bevara husets historia. När vi varit tvungna att sätta in något nytt har det fått gå i samma stil som det gamla, säger Kerstin.

Hallen är ett exempel där man tydligt kan se de gamla detaljerna, med väl över 100 år på nacken.

– Ytterdörrarna är från förr så de går inåt, som dörrarna oftast gjorde på den tiden för att vara mer välkomnande mot gäster, säger Kerstin.

Kerstin

– När det gäller inredningen har vi valt att blanda gammalt med nytt då vi tycker att det blir en fin helhet, säger Kerstin.

Men även de nyinköpta möblerna smälter fint in i den gamla omgivningen – ibland kan det nästan vara svårt att gissa vad som är nytt och vad som är gammalt.

Kerstin

Väggar, tak och större delen av möblemanget är vitmålat.

– Förut var vårt hem mycket mörkare, men vi började med att måla ett rum vitt och så spred det sig vidare i hela huset, säger Kerstin.

Kerstin
Kerstin

I huset finns det också ett pysselrum där Kerstin brukade sitta och sy mycket.

– Jag sydde jättemycket förut – bland annat skapade jag Waldorfdockor och kläder. Men nu när både barn och barnbarn växt upp, och det finns så pass mycket annat att fixa med på tomten, blir det mest att jag lagar grejer lite då och då, säger Kerstin.

Kerstin

En trappa upp, på husets övervåning, finns Kerstins favoritrum.

– Ljuset i vardagsrummet är så himla vackert och det är därför som detta rum blir ett av de finaste enligt mig, säger Kerstin.

Kerstin
Kerstin

Paret har också en speciell kärlek till kinesiska möbler, vilket vi tydligt kan se här i sovrummet.

Kerstin

– Intresset för växter och odling har jag överfört till min man, nu är han nästan lika trädgårdsgalen som jag, säger Kerstin med ett skratt.

Går man igenom trädgården, som är cirka 10 000 kvadratmeter stor, ser man bågar klädda med klematis, häckar med små öppningar och grusgångar som kantas av blommande rabatter.

– När vi köpte tomten fanns det här bara en pionbuske och en rosbuske. Nu finns det runt 100 pionbuskar och minst lika många rosor. Dessutom finns det på tomten två hela växthus proppfulla med grönt, säger Kerstin.

Kerstin

Det är ständigt nya projekt i trädgården, vilket Kerstin och Håkan trivs bra med.

– Härnäst ska vi renovera en gammal lada där jag ska anordna event och ta emot stora sällskap, säger Kerstin.

Läs mer: 
Sofistikerad bondgård med humor i Pennsylvania
Skön funktion och toppkvalitet i det skånska fiskeläget
Lekfull fest möter sofistikerat umgänge på soliga Ibiza

Renovering och heminredning