Under uppväxten dagdrömde Helena Andersson ofta om trähuset som låg så fint inbäddat i grönska mitt i Enköping. Nu bor hon och familjen här, med gammaldags rabatter, somriga tapeter och massor av lantlig känsla.

I

stadsdelen Nedre Fanna i Enköping ligger ett vitt hus byggt 1923. Från början var det ett hus med en lägenhet på den övre våningen och en lång, röd verkstadsbyggnad vittnar om att det har pågått verksamhet här av olika slag.

Blomlåda

Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Christian och Helena stortrivs i sitt snart 100 år gamla hus där de bor med barnen Inez och Lovis.

Lantligt hus mitt i stan

Foto: Pernilla Sjöholm

Med en eldriven lådcykel tar sig Helena och barnen runt i stan.

LÄS ÄVEN: Tiny house – Spana in trenden med pyttesmå hus

Så någon gammal bondgård är det inte även om man får den känslan. Huset är somrigt inrett med blommiga tapeter, ljusa textilier och färgglada detaljer. Överallt står buketter med pioner, lupiner och smörblommor. I köket doftar det nybakat.

– Jag är uppväxt utanför Enköping och gillar den här stadsdelen. Eftersom mina kompisar också bor här har jag gått och sneglat på det här huset och drömt om att få bo här, säger Helena som varit mammaledig men som nu har börjat jobba igen.

– Vi la en lapp i lådan en dag och berättade att vi var intresserade av att köpa. Christian är uppväxt i Köping, men han gillade också tanken på att bo här.

Gräsmatta med blå scilla

Samtidigt hade den gamle mannen som bodde i huset bestämt sig för att sälja och kontaktat en mäklare. Men huset hade inte kommit ut på marknaden än.

– Tor ville att huset och trädgården skulle förvaltas och tas om hand. Hans fru Disa hade gått bort några år tidigare, rabatterna var igenvuxna och han kände att han inte orkade längre. Han kommer fortfarande hit och hälsar på, han har köpt en lägenhet i närheten men han vill se när tulpanerna blommar och alla Disas blommor som finns i varje hörn, berättar Helena.

Trädgården är nämligen något mycket speciellt. På våren växer här hundratals tulpaner och gräsmattan är täckt av blå scilla. Här finns backsippor och kungsängsliljor och på högsommaren blommar perenner i omgångar. I augusti finns en rabatt med stora höstanemoner.

LÄS OCKSÅ: Vilken skärgårdsdröm! Verandan, tapeterna och kojan i trädet…

Altan

Foto: Pernilla Sjöholm

Till huset hör förutom en magisk uteplats även en en verkstad med tvättstuga.

Tvättlina

Foto: Pernilla Sjöholm

– Jag försöker att ta en rabatt i taget och rensa. Det är svårt när de är så igenväxta så en del har jag lagt igen. Och överallt är det en massa tulpanlökar. Dem har jag flyttat så de har fått nytt liv och växer så det knakar på någon annan plats.

Tapeter med nordisk flora

När vi hälsar på håller Christian på att bygga ett staket som ska avskärma den nedre delen av trädgården och göra det säkert för de två flickorna.

– Jag trodde inte att det skulle bli bra att sätta staketet på mitten, säger Christian. Men Helena hade rätt som vanligt, det blir bra.

Lupiner

Foto: Pernilla Sjöholm

 

 

Ryska dockor

Helenas samling av ryska dockor matchar oväntat bra till tapeten från Sandbergs

Skor och blommor

Foto: Pernilla Sjöholm

En vas med vita lupiner och ett par gamla träskor ger sommarkänsla åt den gamla trappan.

LÄS ÄVEN: Pärlspont – Expertens råd och härlig inspiration

Vitrinskåp

Foto: Pernilla Sjöholm

Nu kommer Lovis och Inez att kunna leka i lugn och ro och inte kunna springa ut på gatan som faktiskt ligger precis intill även om man inte anar den när man är vid huset.

Helena Andersson & Christian Pennerborn 
Ålder: Helena är 38 år, Christian 37 år.
Yrke: Hon jobbar i en brödbod, han är egenföretagare i jeansbranschen.
Familj: Döttrarna Lovis, 2 år, och Inez, 1 år. Bor: I ett hus byggt 1923 i stadsdelen Nedre Fanna i Enköping. Huset är 126 kvadratmeter och trädgården 1 250 kvadratmeter.
Just nu: Håller på med nya projekt i trädgården, bland annat en stenläggning à la Ernst.

Helena och Christian flyttade in 2014. Då hade de bott ihop i några år i Helenas lägenhet, men visste att de ville bo i ett eget hus.

– Vi bodde in oss ett tag innan vi började renovera lite lätt. Det var så fint och fräscht så det var ganska skönt att vänta ett tag.

Köket fick nya bänkskivor och nya kylskåp i gammaldags stil. Väggarna tapetserades med bilder från en nordisk flora och Christian tog bort plastmattan och målade grå och vita rutor på det masonitliknande underlaget.

– Jag kände att jag inte ville göra så stora ingrepp, säger Helena. Golven i övriga huset är trägolv i original men i köket och hallen låg en plastmatta. I början tänkte jag att jag skulle inreda med mycket rött och blommigt, men efter ett tag kände jag att det inte passade. Huset ville något annat.

I stället har det blivit mer naturliga toner, och tapeten i köket fick bestämma hur färgsättningen sedan blev i resten av huset.

– Jag älskar verkligen att pyssla här hemma, laga mat och baka och fixa med blommor. Jag har alltid drömt om ett Emil i Lönneberga-liv på landet som det var förr och så har det också blivit, fast huset ligger mitt i stan.

Det gamla paret som bodde i huset tidigare lämnade efter sig en hel massa möbler och prylar som Helena och Christian fick överta.

– Alla redskap och verktyg stod kvar i bodarna och här i huset fanns också en massa saker. Det har varit roligt att se till att använda dem och samtidigt kombinera ihop dem med våra möbler och prylar.

Helena och Christian blev ett par 2009.

– Han var lite svårfångad, måste jag säga. Jag visste nog direkt att han var mannen i mitt liv.

Kakelugnar får stadskänslan att försvinna

Christian har två egna jeansbutiker, Kennedies, i Örebro och Västerås, och reser mycket. Men vardagslivet i huset i Enköping är nästan det bästa, tycker Helena.

– Det är så nära till allting. Förskolan ligger precis intill och jag har nära till jobbet. Mina tre bästa kompisar har hus i närheten så det är ett bekvämt sätt att leva. Det är ju också rätt lätt att ta tåget till Stockholm, det tar bara 40 minuter.

Köksinredning i gammeldags stuk

Foto: Pernilla Sjöholm

Köket

Foto: Pernilla Sjöholm

Kyl och frys

Foto: Pernilla Sjöholm

Hemmagjord sylt

Foto: Pernilla Sjöholm

LÄS ÄVEN: ”Vi byggde vårt hus i ett växthus”

Det är dags att hämta dottern Lovis i den eldrivna lådcykeln. Här finns plats för båda barnen och när Lovis kommer in blir det lite saft och kakor och lek vid det lilla leksaksköket. Snart sover båda barnen under äppelträden i trädgården.

– Men det är verkligen inte så idylliskt hela tiden, säger Helena. Det är fullt upp med två barn så tätt.

Samtidigt som huset ligger så nära huvudstaden och mitt i Enköping så finns det ingen stadskänsla någonstans. Och när hösten kommer eldas det i varje rum.

– Jag älskar de här kakelugnarna, det är nog det bästa med huset. Vi har några element men det krävs att vi eldar för att vi ska få upp värmen. Sedan är det mysigt också. De ger verkligen lantlig känsla.

Vardagsrum

Foto: Pernilla Sjöholm

Kakelugnen hjälper till att skapa lantlig känsla.

Vardagsrum

Foto: Pernilla Sjöholm

Det antika pelarbordet i vardagsrummet gick nytt liv med vit färg. Skira rullgardiner hindrar insyn men släpper in ljus.

Smart förvaring

Foto: Pernilla Sjöholm

Sovrum

Foto: Pernilla Sjöholm

Hängmatta mitt i trädgården

Helenas filosofi är att allting som står framme ska kunna användas. Det får heller inte vara så att barnen inte kan röra sig, eller att saker lätt kan slås sönder.

– Det måste vara rustikt. Något att göra finns det alltid när man har hus. Fönstren ska renoveras och sedan ska trädgården få en stenlagd uteplats, med inspiration från Ernst Kirchsteiger.

Helena fixar fram kaffe på altanen där ett segel är spänt som skydd för solen. Här är det dukat på en prickig grön duk och med vackra koppar.

Verandan är inredd med en kökssoffa och så en massa krukor med växter i förstås. Här har man utsikt över trädgården med hängmatta spänd mellan de knotiga fruktträden.

– Här ska det bli en dörr från vardagsrummet så att man slipper springa runt hela huset, säger Helena.
Det är länge sedan det bodde några små barn i den vita villan. Nu finns här två flickor, det är liv i huset igen och trädgården är omskött och grönskande.
Det kunde inte ha blivit bättre.

LÄS MER: Så får du en gammeldags torpträdgård

Hängmatta

Foto: Pernilla Sjöholm

Fika

Foto: Pernilla Sjöholm

Helenas bästa tips för lantlig hemtrevnad: 

  • Allting ska ha en plats i huset och kunna användas.
  • Förvara gärna sakerna på öppna hyllor.
  • Prylar och möbler ska passa till husets stil. Känn efter och bo in dig innan du börjar inreda.
  • Sakerna ska kunna stå framme, och man ska kunna röra sig utan att ha sönder saker. Det ska vara robust.
  • Växter är viktigt för att få en levande atmosfär.
  • Plocka gärna in buketter efter säsong.
  • Tapeter ger värme och sätter stilen. Helena lät växttapeten i köket styra resten av inredningen.

Reportaget publicerades i Lantliv nr 6 2018.
Prenumera på Lantliv:

Prenumerera på Lantliv