Lisa Wohlfahrts vackra keramiktallrikar har blivit många finkrogars favoriter. Titta in i hennes charmiga krukmakeri i Mölle hamn och kolla in familjens spännande utflyktstips på Kullahalvön!

Mitt Lantliv Lisa Wohlfart vid sitt drejbord
Lisa Wohlfahrt i krukmakeriet som ritades 2001 av hennes pappa, arkitekten Thomas Wohlfahrt. De rundade fönstren är inspirerade av gamla tiders verkstäder.

På sommaren myllrar den populära semesterorten vid Kullaberg på Skånes västkust av badturister, surfare, klättrare och vandrare. Många av dem hittar även in i Mölle Krukmakeri där Lisa Wohlfahrt och hennes heltidsanställda medarbetare Michelle Reeve jobbar sida vid sida. Kunder och kafébesökare stannar gärna till för att beundra deras hantverksskicklighet och enorma tempo i tillverkningen vid drejskivorna.

Läs även: Hemma hos keramikern Lisa Larson

brännugnen med vitt stengods
Stengodsleran bränns i hela 1 280 grader vilket ger en oerhört slitstark keramik, men ugnens element behöver bytas titt som tätt.

Den här dagen är det höga, släta caffelattekoppar som närapå flyger ur händerna på Lisa och Michelle, som kan dreja cirka 150 koppar var om dagen. Och tempot är nödvändigt. På en tavla på väggen står flera nya stora beställningar uppskrivna, exempelvis 600 tallrikar och skålar till en nyöppnad krog i Hammarby sjöstad i Stockholm. Men stämningen i krukmakeriet känns långt ifrån stressig.

Läs även: Skånskt stenhus med höns i trädgården

närbild Lisas hand som drejar
Lisa håller ett rasande tempo vid drejskivan och kan dreja runt 150 koppar på en dag.

– Vi har ett kreativt, fritt arbete som vi kan styra över själva. Och ska man tillverka bruksföremål måste man se tjusningen i kvantiteten. Själv älskar jag känslan när verkstaden fylls av nya vackra saker som människor ska använda, säger Lisa Wohlfahrt och går ut på innergården för att säga god morgon till kocken Tobias Eriksson.

Läs även: Ölandsgård med vackert inredd lada

Mitt Lantliv Lisa Wohlfahrt Mölle krukmakeri, paret i entrén
Lisa Wohlfahrt och Albert Jacobson har skapat en kreativ oas med njutningar för både öga och gom.

Han och Lisas man Albert Jacobson sköter krukmakeriets väl­besökta kafé och restaurang där man serveras allt från ekologiska långkok till lokala primörer och napolitansk pizza som bakas på specialmjöl för att kunna gräddas i en specialugn i hela 500 grader utan att brännas. Restaurangens matsal ligger i det stora grönskande orangeriet. Om man där, i taket, skulle tycka sig se små knallgula kanariefåglar flyga omkring så ser man inte i syne. Albert är nämligen veterinär och driver på halvtid en egen praktik i Höganäs.

Läs även: Hallandslänga från 1700-talet med halmtak och höns

Mölle krukmakeri ateljén med papegoja
Med en veterinär i familjen får man ta hand om många olika djur, bland annat en papegoja och tre kanariefåglar hör numera till familjen Wohlfahrt Jacobson.

– Abbe har fått ta hand om en hel del övergivna djur genom åren. Papegojan Victor, som kan säga ”god dag, god dag”, ”tack och hej”, och ”jag heter Victor” bor numera i krukmakeriet och älskar att prata med kunderna, allra helst med barn, säger Lisa Wohlfahrt, vars barn Mira, 14, Bobo, 6, och Baltsar, 5 år, förstås hör till favoriterna.

Läs även: Inspireras av 5 vackra lantkök

det mysiga trädgårdskafét på Mölle krukmakeri
Det mysiga trädgårdskaféet har blivit en samlingspunkt för både turister 
och Möllebor.

– Barnen får ju vara här så ofta de vill och de har ständigt egna keramikprojekt på gång. Just nu säger Bobo och Baltsar att de vill bli keramiker när de blir stora – och arkeologer, säger Lisa.
Lisa Wohlfahrts keramik är hett eftertraktad, men vill man köpa den får man bege sig hit till Mölle.

Läs även: Njut av läcker chokladmousse med blåbär

trevlig servering i orangeriet på Mölle krukmakeri
I det nybyggda orangeriet kan man äta lunch under klättrande vinrankor i taket.

Opersonliga webbutiker är inte Lisas melodi, och eftersom hon inte vill tumma på sitt småskaliga, gedigna hantverk har hon även slutat att leverera till de två återförsäljare, Norrgavel och Gad, som tidigare hade hennes produkter.

– Jag och Michelle hinner tyvärr inte med det längre. Vi fokuserar på de stora krogbeställningarna och försäljningen här i butiken. Men det är jättekul att efterfrågan är stor och det är verkligen inget jag tar för givet. Jag har hållit på länge och haft många olika extrajobb innan jag kunde leva på keramiken, säger hon.

Läs även: Kalkstenshus med orangeri

stengods med den så kallade Krapperupstjärnan på
Krapperupsstjärnan härrör från ett samarbete med Krapperups slott som har stora vita stjärnor inmurade i fasaden.

Lisa Wohlfahrts yrkesbana började hemma i skånska Viken med några kvällskurser i keramik när hon gick på gymnasiet.

– Jag upptäckte vilket fantastiskt material lera är, så levande, med oändliga möjligheter, jag ville bara lära mig mer om hantverket.

Läs även: 3 smarta tips för förvaring

butik med pizzabagaren på Mölle krukmakeri
Pizzabagaren Muhammad Hamodh har bråda dagar i restaurangen där de heta napolitanska pizzorna är favoriter.

På keramikkurserna gick även Lisas gamla högstadielärare. Läraren hade egentligen velat bli konstnär som ung men föräldrarna tyckte att lärare var ett lämpligare yrke.

– Min gamla högstadielärare uppmuntrade mig jättemycket på kvällskurserna. ”Lisa, om du vill göra detta så satsa helhjärtat! Tänk inte att du måste ha ett annat jobb och ha keramiken som hobby”, sa hon. Hennes ord fick stor betydelse för mig. Och tack och lov har mina föräldrar alltid stöttat mina val, säger Lisa, som sedan utbildade sig i flera år på olika keramikskolor och har arbetat som lärling hos bland andra keramikern och professorn Birgitta Watz.

Läs även: Så gör du egen pizza med lammfärs och pecorino

gammal telefon kladdig av lera
En keramiker behöver också svara i telefon ibland vilket märks på den här gamla varianten med en hederlig nummerskiva.

– Lärlingsåren var tuffa men oerhört lärorika. Du kunde till exempel få en form och sedan skulle du dreja jäkligt många exemplar av just den formen på kortast möjliga tid. Fullärd blir du inte på skolan utan av att nöta in färdigheterna varje dag, säger Lisa.

Läs även: 16 inspirerande skrivbord

våg där man väger lera
En keramiker gör mer än att dreja, som till exempel att bära in och väga upp lera. Den levereras per ton i tiokilossäckar flera gånger per år.

Nu för tiden är det Lisa som tar emot lärlingar. Mölle kruk­makeri är en eftertraktad praktikplats, av flera skäl. På Kullahalvön finns en lång keramiktradition, även om det inte längre bryts någon stengodslera vid det gamla navet Höganäs bruk.

– Men här i bygden finns fortfarande många familjer där keramiker­yrket gått i arv i generationer. Jag kände mig väldigt välkommen när jag öppnade eget här som 25-årig, ny keramiker. De har delat med sig av sin enorma kunskapsbank och gett mig tips och råd om allt från trasiga brännugnar till glasyrer som spricker, säger Lisa.

Läs även: Så inreder stylisten sitt trähus med återbruk

såpinnar av keramik med växtnamn på
I keramikbutiken kan man botanisera länge. Här finns allt från små såpinnar till stora skålar.

Solen står högt på himlen och det börjar bli lunchdags i skuggan i restaurangens orangeri som blivit en populär mötesplats i Mölle.
– Den välkomnande stämningen är viktig för oss. Det är helt okej att surfare kommer hit i våtdräkt och byter om på vår toalett. Man får gärna ta med sig hunden, och kommer man till häst går det bra att binda fast den vid muren, säger Lisa, och går in i butiken för att ta hand om en kund.

Läs även: Så skapar du rum i trädgården

mur med grind in till Mölle krukmakeri
Välkommen in genom grinden till krukmakeriets trädgård där Lisa och Albert har planterat mängder av äppelträd.

Driver man krukmakeri och restaurang i Mölle så jobbar man som mest mitt i sommaren. Lisa och Albert löser det genom att jobba halva dagen var. Lisa går upp klockan halv sex och cyklar från Lerhamn till Mölle på den blommande gamla banvallen med svindlande havsutsikt. Klockan tolv har hon jobbat färdigt för dagen.
– Sedan kan jag och barnen gå till stranden, åka till Hallands Väderö, till bergen eller till skogen. Jag har bott på Kullahalvön sedan 1997 men det finns alltid något nytt att upptäcka. Vi bor och verkar i ett paradis.

Lisa tipsar om 6 smultronställen på Kullahalvön:

  1. Växthuset i Brunnby ligger bara fem minuters bilväg från oss, jag älskar 
det stället. Anita och Björn har de godaste tomaterna, gurkorna, auberginer, zucchini, jordgubbar och ett hav av alla möjliga blommor du kan 
önska dej. Man blir lycklig!
  2. Lerhamn där vi bor. Det är ett litet paradis med strand- och hamnlivet på sommaren och stillheten under resten av året.
  3. Kullabergs naturreservat – både från land och från hav. Helt klart 
bästa lekplatsen att utforska för både små och stora. Man tröttnar aldrig. Lika vackert året runt.
  4. Nyhamns såg och båtbyggeri. Bröderna Ravanis står för ett gediget hantverk när det är som bäst.
  5. Krapperups slott. Hela miljön är fantastisk, med slottet, parken, 
konsthallen, konserthall, kafé och butik.
  6. Hallands Väderö, väldigt nära Kullahalvön, utanför Torekov. Vi tar båten 
dit för att njuta av vattnet, naturen och stillheten. En riktig oas.