En dröm gick i uppfyllelse när formgivarna 
Eva och Olof Paradis fick köpa en stor strandtomt på södra Öland för fyrtiotre år sedan. I dag vallfärdar keramikälskare 
till parets livsverk Paradisverkstaden – en kreativ, prunkande oas där tre generationer Paradis nu inspirerar varandra.

Paradis är ett gammalt släktnamn som ursprungligen kommer från Tyskland. Men många utgår ifrån att det är taget för Paradisverkstaden kunde knappast ha fått ett mer passande namn. Den här soliga septemberdagen dignar trädgårdens fruktträd av mogna päron, äpplen och plommon medan Kalmarsunds vatten skymtar bortom strandängarna.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Husen som rymmer bostad, ateljé och butik har Olof ritat. 

– September är en härlig tid här. Vattnet är uppvärmt, luften är klar och lugnet sänker sig efter turistsäsongen, säger Olof Paradis när han visar oss runt med taxarna Mimmi och Musse hack i häl.
Här och var i trädgården vill man stanna till för att titta närmare på vackra keramikföremål som utgör spännande blickfång i allt det gröna.

Läs även: Nybyggd charm med råspont

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Hösten är skördetid på Paradisverkstaden. Eva och Olofs trädgård är full av fruktträd.

Och inne i den stora butiken kan man botanisera länge bland keramik som hela familjen Paradis är med och formger. Här finns allt från pyttesmå kryddskålar till enorma prakturnor. Den som vill kan hälsa på i verkstaden och titta på medan föremål drejas, skulpteras, handmålas och glaseras.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Olof är familjens främste drejare. Här gör han små stativ till Evas skulpturer. Keramiken ska senare rakubrännas inför publik.

För Olof, som växte upp i en krögarfamilj här på ön, väcktes intresset för det formbara materialet för över femtio år sedan.
– Jag var på ett skolbesök på Carl Malmstens konsthantverksskola Capellagården här på Öland och fick se när eleverna gjorde lergökar. Det gjorde ett väldigt intryck på mig att man kunde skapa något sådant av en klump lera, säger han.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Formsäker dekor är familjen Paradis signum. Eva målar ett stort ateljéfat med mönstret Fungi.

Där och då bestämde sig Olof för att söka till Capellagårdens keramikutbildning så småningom. Och det var där han senare träffade sin blivande fru, Eva från Uddevalla, som utbildade sig till textilformgivare med vävning som specialitet.
När Olof och Eva var klara med utbildningen hyrde de in sig i ett hus med verkstad några mil söder om Kalmar. Men ett par år senare, när de hade blivit föräldrar till Hannah och Moa, började de leta efter ett eget ställe där de både skulle kunna bo och arbeta.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

I ateljén finns gott om plats för både kreatörer och stora grejer. Eva dekorerar med reliefer på stengodskrukan Bladverk, i sällskap av döttrarna Moa och Hannah.

– Drömmen var att hitta något vid vatten eftersom vi båda är uppvuxna vid havet. Vi ville gärna bo avskilt men ändå vid en väg så att kunderna skulle hitta till oss. Öland kändes som en oupp­nåelig dröm, här var det nästan aldrig några gårdar lediga. När det här stället blev till salu kändes det för bra för att vara sant, säger Eva.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Övervåningen med stora gavelfönster var 
ursprungligen Evas vävateljé med fem stora vävstolar. Stor golvvas, Rut, design Hannah Paradis.

Husen som i dag rymmer bostad, ateljé och butik har Olof ritat. Tomtens ursprungliga hus visade sig nämligen vara angripet av hussvamp och måste rivas kort efter att familjen Paradis flyttat in.
– Vi fick börja om från grunden igen. Men som tur var klarade sig det gamla uthuset som vi hade inrett som verkstad, så vi kunde hela tiden arbeta och försörja oss, säger Eva, vars karriär som textilkonstnär blev kort.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Det nedre vardagsrummet går i vitt och natur. På arkivhurtsen, guldlampa från Jieldé och ett staffli med Evas skisser.

– De stora konstvävarna som jag tillverkade tog ofta många månader att färdigställa. Det visade sig vara betydligt lättare att leva på Olofs keramik. Så jag började hjälpa honom med dekoren, en helt ny mönstervärld öppnade sig för mig och jag började rita egna, ofta organiska, former. Till sist valde jag bort vävningen helt.

Läs även: Punchverandor och kakelugnar i 1800-talshuset 

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Skulpturer och skisser skapar kreativ stämning i den ljusa ateljén. 

Och Olofs och Evas kreativa samarbete skulle visa sig bli väldigt lyckosamt. Efter 42 år har deras formsäkra keramik en stor, hän­given kundkrets och ett hundratal återförsäljare runt om i landet. Till ateljéerna på Öland hittar ständigt nya människor.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Vagnarna i verkstaden är alltid fulla av keramik som väntar på att målas, glaseras och brännas.

– En regnig sommardag kan det vara tjockt med folk i butiken, soliga dagar blir det desto mer folk i sommarkaféet. Vi är väldigt sociala och den nära kontakten med kunderna är viktig för den kreativa processen, säger Eva.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

I matsalen bildar två ekbord ett långbord som används till både middagar och skapande. En parad av vit keramik blir ett fint blickfång. Prickig golvvas, design Hannah Paradis.

För henne och Olof flyter arbete och fritid ihop, precis som det gjorde när döttrarna Hannah och Moa var små. De var ofta med i verkstaden och hjälpte till med lite av varje, minns Moa.
– Det var mycket jobb för Eva och Olof. Hannah och jag hade nog velat att vår familj hade kunnat vara ledig mer och resa på semester som andra familjer. Men hemma på Paradisverkstaden hände det ju också saker. Det var ett öppet, välkomnande hem och det fanns gott om spännande kulturpersonligheter i vänkretsen. Hannah och jag fick vara med och skapa och tidigt utveckla våra egna konstnärskap. Det är jag tacksam över, säger Moa.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Sovrummet på övervåningen har massor av ljus tack vare gavelfönstren och dörren av glas.

I dag håller Olof och Eva på att växla över ansvaret för Paradisverkstan på döttrarna, som efter konstutbildningar på bland annat Konstfack, Beckmans och Malmö Konsthögskola och jobb har fått viktiga roller i familjeföretaget. Hannah pendlar mellan hemmet med egen konstateljé i Stockholm och sin gård på östra Öland.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Handgjorda krukor framhäver altanens växter. 
Kruka, Linje, vas, Droppe, samt kaktuskruka, Afro Cactus, design Moa Paradis. Örtkruka, Horisont, design Hannah Paradis.

Moa som är Paradisverkstadens produktionschef bor numera med sambo och tre barn i ett hus bara fyra kilometer bort.
– Vår nioåriga dotter gillar att hänga i verkstan, precis som jag gjorde i hennes ålder. Min sambo jobbar också i företaget, med glasyrer och brännugnar, så Paradisverkstaden är jätteviktig i våra liv. Nu hänger framtiden på att jag och Hannah kan ta över verksamheten och utveckla den på ett bra sätt, säger Moa, och Hannah fyller i:
– Det hade aldrig fungerat utan vår driftiga far med känsla för ekonomi eller vår kreativa, trygga mor som kan skapa under vilka omständigheter som helst. De har satt den estetiska tonen, så Moa och jag har en fin bas att bygga vidare på. Och lera är ju ett så häftigt material. Det finns mycket kvar att utforska, säger Hannah.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

På baksidan har Olof och Eva en egen privat liten trädgård. Taxarna Mimmi och Musse springer ut och in.

 

Familjen Paradis hösttips på Öland:

Södra Ölands världsarv är en naturskön kulturbygd där man känner historiens vingslag. Här finns vackra stenmurar, som Karl X:s breda ­skyddsmur, urgamla träd och ängar där kreaturen betar i dag liksom för tusentals år sedan. Här är ön som smalast och man ser sundet och havet på samma gång. Här ligger även Ottenby fågelstation där man alltid ser spännande fåglar.
Stenkusten på nordvästra Öland är bland det vackraste på hela ön. Följ den gropiga vägen uppe på kalkstensklinten och stanna till för att beundra den fantastiska solnedgången över sundet och Blå jungfrun.
Kårehamns fisk & havskök. På kajen i fiskebyn Kårehamn på norra ostkusten ligger denna pärla till fiskaffär där man kan handla färsk fisk och delikatesser. Här finns också en trivsam liten servering med havsutsikt.
Det speciella ljuset på Öland har lockat många konstnärer och konsthantverkare till ön. Här finns många gallerier, konsthallar, öppna ateljéer och muséer att besöka. På www.visitoland.com finns massor med information.

PARDISVERKSTADEN LANTLIV Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Ta chansen att utforska de vackra strandängarna vid Kalmarsund som breder ut sig bakom Paradisverkstaden. Här tar Olof och Eva Paradis många långa promenader med sina hundar. 

Prenumerera på Lantliv

NUVARANDE Hemma hos familjen Paradis: ”I Paradisverkstaden skapar vi tillsammans”
NÄSTA Underbar dukning till höstfesten