Gammaldags trädgård med växthus, vedbod som blivit gästhus, ett idylliskt utekök, underbart sovrum på vinden och mysigt torpkök. 1800-talstorpet i Östergötland är fullt av inspiration för både trädgård, inredning och återbruk.

S

om florister arbetar de med blommor hela dagarna. Ändå tycker Johan och Malin att det är något särskilt att sätta händerna i jorden vid sitt eget 1800-talstorp i Östergötland. Här planterar de med barnen och njuter av sitt nya växthus.

Solen gassar och det är helt stilla. I hagen går några kor och betar i godan ro. Inte ett ljud hörs, varken av motorer eller stadsliv. Vart man än tittar fylls blicken av grönska, blomsterprakt och sommarkänsla.Att Johan och Malin och deras två barn trivs i sin torpidyll är inte svårt att förstå. Familjen bor till vardags i förorten Bredäng och driver en blomsterhandel mitt i Stockholm. När de kommer hit till Östergötland och torpet Ljungstorp möts de i stället av en tyst och lugn miljö, perfekt för både nedvarvning och umgänge.

– Vi fick chansen att ta över det här stället för ungefär sex år sedan. Det har funnits i min familj så länge jag kan minnas. Som liten gick jag ofta hit och hälsade på dem som hyrde här på somrarna. Därför är det lite extra kul att jag nu bor här med min familj, berättar Johan.

Uteköket på gaveln används flitigt. I rabatten med kantsten som familjen plockat i närheten växer dahlior, rudbeckia, rosenskära och rosa fläder.

På en av takbjälkarna uppe på råvinden skvallrar det inristade årtalet 1877 om torpets byggår. Det är en gammal drängstuga, som tillhör gården intill där Johan växte upp och som släkten fortfarande brukar. Till torpet hör två uthus, en gammal ladugård och ett dass. I modern tid har torpet fungerat som sommarstuga i många år.

När Johan och Malin tog över var det invändigt klätt i gamla plastmattor och annat som hörde 1970-talet till. De började med att ”klä av det” och tog fram de gamla trägolven. En hel del inredning i furu rensades ut men det platsbyggda köket i 1950-talsstil fick vara kvar då det var i fint skick.

Det platsbyggda 1950-talsköket är väl bibehållet. Under en plastmatta dolde sig trägolvet som ger gedigen karaktär.

Josef Franks tapet Vårklockor, från Svenskt Tenn, passar fint i hallen där ett loppisfyndat skåp och en hemsnickrad krokbräda målats i matchande grönt.

Överallt syns charmiga detaljer från torpets ursprung, som den gamla vedspisen, de breda golvplankorna och den låga takhöjden,
som är så typisk för just 1800-talshus.

– Inomhus har alla rum fått någon form av upprustning. Vi har målat och satt upp tapeter. Vi vill bevara och visa upp det gamla, men samtidigt komplettera med något som vi valt själva, säger Malin.

Även om inredningsstilen genomgående har en lantlig ådra är den också rakt igenom personlig och mixad. Naturmaterial, mycket textilier och mustiga färger är den röda tråden.

– Överlag vill vi att vårt torp ska kännas som ”vi”, inte som att vi har köpt ett koncept rakt av, säger Malin.

De loppisköpta utemöblerna på framsidan har målats i en somrig smultronrosa kulör. En klematis stortrivs vid entrén.

Inte mycket i inredningen är nyproducerat, utan det mesta är loppis-, auktionsfyndat eller ärvt. Familjen gillar att ge sig av på dagsturer i landskapet för att besöka loppisar och gårdsauktioner. De ser det som roliga utflykter och på samma gång en chans att fynda. Och fynden är ofta många – dessutom till en billig penning.

– Det är så pass långt från Stockholm att priserna fortfarande är lägre. Behöver vi något till torpet kollar vi alltid runt på loppisar innan vi köper något nytt, säger Johan och fortsätter:

– Det är den stora charmen – att det inte är så ”noga”. Allt vi gör här i torpet känns kravlöst. I en sådan här rustik miljö behöver inte en hylla eller en möbel vara perfekt, utan hellre hemmagjord eller avskavd. Saker som är nötta av tidens gång har oftast mest själ.

Behöver vi en liten vägghylla någonstans letar jag reda på några brädor, spikar upp några konsoler, och så är det färdigt.

Den fina gamla vedspisen och murstocken minner om torpets historia. Ärvda och loppisfyndade stolar samsas runt Johans hemsnickrade bord.

Hit till lugnet och stillheten åker familjen så ofta de kan, såväl på helger som under sommarsemestern. Varje säsong har de haft något eller några större projekt – som att inreda ett gästrum i den före detta verkstaden, ett utrymme som enligt Johan var ett ”kaos av målarburkar och verktyg”.

– Men vi kavlade upp ärmarna, röjde ur, målade och inredde. Det blev riktigt bra. Det är toppen att ha ett eget rum, dessutom i en egen byggnad, när folk kommer och sover över.

Rummet intill köket är en ombonad myshörna med rottingmöbler och textilier i rött, vitt och rosa. Bord, Svenskt Tenn. Tapet, Cape Cod från Carma.

Johan och Malin gillar att hålla sig till olika färgskalor i olika rum. I gästrummet går inredningen i gula toner, och precis som överallt annars är många av sakerna sådant som de samlat på sig eller köpt på loppis. För tre år sedan byggde Johan det underbara växthuset.

– De gamla fönstren köpte vi av en familj i Stockholm som rev sitt gamla växthus och entrédörren kommer från min farmor och farfars hus, berättar Johan.

Högst upp ovanför dörren sitter ett triangelformat fönster som de hittade av en slump i den gamla ladugården som hör till torpet.

– Överlag älskar vi att bygga eller inreda med gamla saker. Därför var det extra kul att fönstret passade så perfekt, säger Malin.

Pelargonerna frodas i det charmiga växthuset som var Johans byggprojekt för tre somrar sedan. De vackra fönstren köptes av en familj som rev sitt gamla växthus.

Växthuset har en mur av gammalt tegel. Här på en hylla av en gammal planka stortrivs familjens pelargoner i krukor. Florister som de båda är har de självklart även passat på att leva ut odlingssuget i den fina gamla torparträdgården.

– Visst, vi jobbar med växter hela dagarna. Men i en butik blir det mycket snittblommor, bukettbinderi och liknande. Här är det mer fingrarna i jorden, säger Malin.

Familjen har grävt ut för flera rabatter och har även satsat på ett grönsaksland – trots att det kan vara svårt att sköta om på ett ställe där de befinner sig sporadiskt.

– Vi tänkte att ”vi testar att odla lite grönsaker och ser hur det går”. Och det gick över förväntan. Nu har vi massor av sallat och morötter som har tagit sig riktigt bra, trots att det gått 2–3 veckor mellan gångerna vi varit här på senvår och försommar.

Torpets gästrum har dekorerats med vackra tallrikar på väggen

I gästrummet dekorer vackra tallrikar väggarna.

I det som tidigare var en verktygsbod har familjen inrett ett gästrum i varma toner. På gaveln sitter man skönt med en kopp kaffe soliga dagar.

Den ena halvan av vinden är Malins och Johans sovrumsdel. Matta och påslakan, Ikea. Genomskinlig stol från Kartell. Mobilen är gjord av tygremsor.

I trädgården fanns sedan tidigare flera gamla fruktträd, men det mesta i rabattväg har familjen planterat själv. Till höger om den knastrande grusgången finns en stor, rund plantering med fingerborgsblomma, praktlysing och en honungsros som de satte för bara tre år sedan. Den har redan brett ut sig och står i full blom.

– Vi har en uteplats på baksidan av vår lägenhet i Stockholm, där har vi satt lite perenner och annat. Men det är roligt att också ha en hel trädgård där vi kan testa oss fram med olika sorter, säger Johan.

Johans och Malins odlingstips för ett gammalt torp:

  • Vid ett äldre hus är det trevligt att plantera klassiska torparväxter för att få den rätta känslan, exempelvis stockros, fingerborgsblomma, daglilja, pion och lavendel.
  • Tänk på att gruppera växterna på olika sätt i rabatten – olika höjder, färgskalor eller liknande – för att skapa harmoni för ögat.
  • Välj växter med olika blomningstider för att få en fin och blommande trädgård hela säsongen.
  • Plantera i krukor! Då blir växterna lätta att flytta runt och det är tacksamt att få dem att må bra.
  • Sätt gärna flera, till exempel tre pelargoner, i en rejält stor kruka så blir det riktigt maffigt.
  • Odla växter som man får plocka också. Det finns inget härligare än att gå
    ut i sin egen trädgård och göra en sommarbukett.

Reportaget var med i Lantliv nr 6/2017, prenumerera på Lantliv

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne