Äppelträden blommar, rabatterna spirar och utsikten mot Östersjöns vatten 
är förtrollande. Inte konstigt att Lina Nydahl brukade beundra idyllen vid det röda torpet utanför Trosa redan som barn. Nu både arbetar och lever 
hon här tillsammans med sin familj, hund, katter och ponnyhästar.

S

om liten brukade Lina Nydahl kika in genom grannens täta granhäck och drömma sig bort. Bärbuskar, träd och blommor i alla dess former ståtade så vackert där inne i den välskötta trädgården vid havet utanför Trosa i Södermanland, där Lina växte upp. Och när hon själv som vuxen letade sommarhus var det till det idylliska torpet från barndomen som tankarna gick.

– Vi bodde trångt i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Men de höga bostadspriserna gjorde att vi i stället för att köpa större valde att titta på sommarhus i närheten av mina föräldrar som fortfarande bodde kvar utanför Trosa. Torpet från min barndom var dock inte till salu och till sist började vi ge upp planerna om det helt, säger Lina.

Men ödet ville annorlunda. Samma dag som kontraktet för ett annat hus skulle skrivas på fick familjen kännedom om att torpet trots allt kanske skulle komma att säljas.

– Den äldre mannen som ägde det hade avlidit. Vi tog mod till oss att från hjärtat berätta för hans släktingar om våra känslor för torpet, och än en gång ställde vi frågan om det fanns någon möjlighet för oss att få köpa det. Då blev svaret ett annat, säger Filip, som erkänner att han hade en tämligen romantiserad bild av vilket ­projekt de gav sig in i.

äppel och päronträd på torpet

När äppel- och päronträden blommar är idyllen total vid 1800-talstorpet Skottland, som åter sjuder av liv efter att ha stått obebott ett par år.

Skottland_skylt2

kökssoffa och udda pinnstolar på torpet

Den fina gamla kökssoffan följde med köpet.

Huset byggdes under tidigt 1800-tal och fick sitt namn Skottland efter den tidigare ägarens favorithundras skotsk terrier. Under lång tid vårdades huset med varsam hand och den så drömlika mormorsträdgården var precis lik Körsbärsdalen i Astrid Lindgrens bok
Bröderna Lejonhjärta. Men när väl Filip och Lina stod med nyckeln i hand hade huset stått obebott i flera år. Det var med nöd och näppe som de tog sig fram till dörren genom all växtlighet.

– Det krävdes både lie och machete och när vi väl kom in i huset kunde vi se hur det låg körsbärskärnor och grankottar precis överallt. En ekorre visade sig bo på övervåningen och den hade verkligen bott in sig ordentligt, berättar Lina.

Allt bohag fanns också kvar. Köksbordet, kökssoffan, pinn­stolarna och det gamla vackra skåpet från 1810 hade nämligen gått i arv mellan husets ägare genom åren.

– För en tid sedan knackade en äldre dam på hos oss. Hon hade tillbringat en stor del av sin barndom här och ville så gärna se hur det såg ut nu. När hon såg den gamla kökssoffan blev hon alldeles rörd. Där hade även hon suttit och druckit saft som liten, hemma hos sin mormor som då bodde i torpet, säger Lina.

torpkök med vedspis och kökssoffa

vedspis

Den gamla vedspisen var utriven men familjen hittade en begagnad som passade perfekt. Mopsen heter Edith.

Att ta vara på det som fanns och att leta efter loppisfynd blev en nödvändig inredningsmetod. Lina och Filip hade just fått sitt andra barn, Filip pluggade fortfarande och budgeten var minimal. Det mesta av upprustningen gjordes på egen hand, med hjälp av familj och vänner. Det kaklades, lades våtrumsspärrar, tilläggsiso­lerades och annat som krävdes för att över huvud taget kunna ta över bostaden efter ekorren. Ett badkar på tassar, en vedspis och en täljstensspis fanns med på önskelistan när nödvändigheter som nytt tak och avlopp väl var på plats.

– Den senaste renoveringen ägde rum på 1960-talet och då revs många av originaldelarna ut och korkmattor lades ovanpå de fina trägolven. Turligt nog fanns mycket sparat i uthusen så mycket har vi kunnat sätta tillbaka. Golven blev också som nya efter att de slipats och vitsåpats, säger Filip.

Skottland_tidningar

vardagsrum med återbruk på gamla torpet

Vardagsrummet är ljust och ombonat och soffan full av sköna kuddar. Kistan ingick i köpet av torpet och får fungera som soffbord. Mässingslampa, Olika Rum. Kaninaffisch av Britt-Marie Oskarsson, Go Wild Printstore.

I husets väggar gjorde man även andra fynd.

– Just då jobbade jag som redaktör på Södermanlands Nyheter och i golvet på en av kattvindarna låg förlagan till den tidningen, tryckt 1898. Numera är den välläst som tapet på vår badrumsdörr. Bredvid tidningen låg också en tummad läkarbok från samma tid. Det kändes som en direkt hälsning till oss från en svunnen tid, berättar Lina som nu har gjort som sina föregångare i huset.

Såväl tidningar som andra nutida småsaker har stoppats in mellan bjälkarna som hälsningar till framtiden. I husets skrymslen och vrår syns också små boningar där det sägs bo mucklor, sagoväsen precis som i Sven Nordqvists barnböcker om Pettson och Findus.

– Vi hade lite svårt att hitta lösningar där det saknades isolering och panel och där vi helt enkelt inte ville riva bort en hel vägg för att åtgärda problemet. En kväll, det var faktiskt kvällen före julafton då vi egentligen borde ha storstädat, började vi i stället pyssla över en flaska glögg. Sedan har det genom åren flyttat in fler och fler muckelfamiljer i håligheter som behövt renoveras, säger Lina och ler.

kamin på torpet

Katten Benzo njuter av värmen från kakelugnen.

gammal kakelugn på torpet

Kanske är det just parets förmåga att ta vara på tiden tillsammans, som gjort att de rott iland torpprojektet med bibehållet lugn.

– Saker och ting händer hela tiden i ett gammalt hus, jag tror att det är när man inser det som man lär sig att sluta stressa. Men visst har det hänt att vi ibland undrat vad vi håller på med, inte minst när vi en vår insåg att hela taket var på väg att rasa in efter all snö, säger Filip. Det har snart gått nio år sedan familjen köpte Skottland och numera är huset även arbetsplats för Lina som har sin fotostudio i ett av uthusen.

I grannens hage betar familjens hästar i värmande vårsol. Barnen Tilda, Vilgot och Nisse stojar glatt runt tillsammans med hunden och katterna i den stora trädgården som rymmer allt från krydd- och potatisland till vinrankor och fyra egna bikupor.

äppelträd

Så här års bildar de knotiga äppelträden ett tak av blommor.

hästar på torpet
fin uteplats med utebelysning

Sommartid grillar familjen ofta vid den mysiga uteplatsen nära havet.

Inred ett gammalt hus – Linas och Filips tips:
1. Bo in er ordentligt innan ni drar i gång. De saker vi byggde om först är de vi sedan ångrat och faktiskt även återställt.
2. Gå loss på köp- och säljsajter där det går att göra fantastiska fynd.
3. Vi har hittat både ett splitternytt badkar och tvättmaskin för en spottstyver. Och även sålt saker som sedan finansierat nya nödvändigheter i torpet. Våga be om hjälp av familj och vänner.
4. Ommålningen inomhus gick på räls en helg med fyra vänner och en stor paella. Tänk som Cajsa Warg: ”Man tager vad man haver.” En risig pinnstol blir som ny med lite färg!

– Visst var det ett stort steg att flytta hit permanent, men vi har inte ångrat det en sekund. Känslan av att om våren vakna till hästgnägg, mumsande kor och havet som glittrar utanför fönstret är oslagbar, säger Lina.

Äppel-, körsbärs- och plommonträd står nu i full blom och små, små vita blad singlar sakta ner mot bordet som står på uteplatsen. Syrenbuskarna är så stora att de bildar en tunnel mellan trädgårdens olika rum och i rabatterna kan man se vårens första gullvivor, scillor och tulpaner. Sagan om Pettson och Findus gård gör sig än en gång påmind. Det gör den vackra Körsbärsdalen också.