Kärleken till ön Koster växte sig stark under Ingrids barndom. Här har hon och maken Göran skapat ett eget litet paradis där deras barn och barnbarn i sin tur fått många fina sommarminnen för livet.

På ön Koster på Västkusten bor Ingrid och Göran i en vit liten stuga under några månader på sommarhalvåret. Det ser ut som att den lilla stugan alltid funnits där trots att den är relativt nybyggd. Den ligger idylliskt alldeles intill vattnet med en egen liten strand där man kan smyga ner och ta ett härligt morgon- dopp. När man står på Ingrids och Görans altan och blickar utåt är det hav och klippor man ser så långt ögat når. Det är som en tavla.

Koster är cirka 3,5 kilometer bred och 7 kilometer lång. På Syd- och Nordkoster finns ungefär 300 bofasta.

Koster-klippor

– Det är liv och rörelse här året runt och det finns både affär, skola och kyrka. Koster är vårt sommarparadis och det är här vi vill vara under sommarmånaderna. Vi träffar våra barn och barnbarn och umgås med släkt och vänner som finns på ön. Göran brukar säga att det bästa med Koster är att ön saknar fast förbindelse, berättar Ingrid.

Till Koster tar man sig med färja. Bilar är inte tillåtna på ön så det är tyst och lugnt. Det enda som hörs är grusrassel och lite pling från cyklar och en och annan flakmoppe.

Koster-par

– Min pappa seglade tillsammans med några vänner på Västkusten sommaren 1946. Herrarna steg i land vid Kilesand som ligger på Sydkoster och de var genast överens om att ön var ett perfekt sommarviste för deras familjer. Året efter besökte vännerna ön igen, den här gången med sina familjer.

– Jag har varit på Koster under alla mina somrar i barndomen, så härifrån har jag många fina minnen, säger Ingrid.

Kom till Koster första gången 1969

När Ingrids man Göran kom till Koster första gången 1969 blev även han helt förälskad i arkipelagen, vattnet och friheten.

– Vi byggde vårt första egna hus på en del av ön som heter Ekenäs i början på 1990-talet. Där hade vi många härliga somrar. Men när vi nästan tio år senare fick möjlighet att köpa den här tomten på Kilesand kunde vi inte motstå den, berättar Ingrid.

Och det var när Ingrids och Görans första barnbarn föddes som de började planera för att bygga det lilla sommarhuset.

– Drömmen om att våra barnbarn skulle kunna bada vid den fina viken med sandstrand precis nedanför stugan kunde nu bli verklighet, säger Ingrid.

Koster-detalj
Göran som jobbat som arkitekt och som gjort många fiffiga lösningar genom åren lyckades rita in fyra sovrum, ett sovloft och plats för samvaro i stugan som är 64 kvadratmeter stor.

– Men det var inte helt lätt att få ihop många önskemål och liten byggrätt, det är en svår kombination, säger Göran.

Trots det känns stugan stor och luftig och det fantastiska fönsterpartiet med utsikt över klippor och hav gör att det känns öppet – ute möter inne. Från matrummet och vardagsrummet kan man kliva rakt ut på den härliga altanen och njuta av sommardagarna.

Koster-rum

– Vår idé med huset var att det skulle se ut som om det alltid funnits där och den känslan har den lokala byggfirman verkligen lyckats med. Det är byggt enligt lokal byggtradition och har rätt panel, läkt, takvinkel, och så vidare. Vi ville också ha in mycket ljus så fönstren är något överdimensionerade och de har ganska låg bröstning, vilket också är vanligt i den lokala byggtraditionen. Vi har fått ett hus som flödar av ljus, säger Göran.

Har familjen på andra sidan vägen

Sedan två år tillbaka delar barn och barnbarn på ett hus på andra sidan vägen. Huset där barnen bor kallas för Maggans, där bodde tidigare en dam som hette Margareta Tobiasson. Under många år hyrde Ingrids föräldrar hennes lill-stuga.

Koster-kok
– Det känns helt fantastiskt att vi fått möjligheten att bo i hennes hus, som bär på så många sommarminnen, säger Ingrid.

Tädgården är stor och härlig, framför allt baksidan där havet och klippor breder ut sig.

– Odlingsklimatet är bra men jorden behöver näring. Vårt persiko- träd ger riklig skörd av fantastiskt goda persikor men vinrankornas viktigaste uppgift är att vara dekorativa. Det här är första sommaren med odlingslådor och vi odlar olika kryddor, spenat, sallatssorter, gurkor, squash, bönor och annat, säger Ingrid. l

Saker att göra på Västkusten – 5 tips

  1. Att fiska krabbor är ett måste för alla barn (och alla stora). Tänk att ligga på bryggan och spana efter krabbor i det klara vattnet.
  2. Leta snäckor på våra fina stränder tycker alla är roligt. Sedan samlas vi i sjöboden där snäckorna används för att göra ”världens vackraste” tändsticksaskar.
  3. Fiska makrill. När makrillen fastnat på kroken så vet man att det är napp, den rycker och drar. Makrill rakt ur havet och i stekpannan är svårt att överträffa.
  4. Gör skattjakt för de mindre barnen. Varje sommar spanas det efter sjörövare och skatter i flera dagar. Inlevelsen är total och barnen är överlyckliga.
  5. Ta båten ut till en annan ö och gå på upptäcktsfärd, klättra i berg och leta ”vrakgods”. Brädor som slipats vitgrå av havet kan användas till en tavelram eller en nyckelbräda.