Med blick för hus som ropar på hjälp förälskade sig Bibbi och Torbjörn Ekström 
i den gamla panncentralen på Öland. Utrustade med iver och passion samt med en fäbless för återbruk och gamla grejer har de skapat en oas som för tankarna till Toscana.

mg bil framför panncentralen på Öland

Den fina MG-n matchar miljön kring den gamla panncentralen som blivit ett luftigt hem. 
De återbrukade fönstren i ateljén ger underbart 
ljus, perfekt för akvarellmåleri.

Den gamla panncentralen i Sandvik på norra Öland inbjuder till en upptäcktsfärd som sträcker sig från känslan av att befinna sig i en saga till ett besök på en vingård i Toscana. Med en fantastisk entresollösning, fint infattade fönsterpartier, en pergola av armeringsjärn och en nybyggd ateljé i industristil har Bibbi och Torbjörn Ekström skapat en värld värd att kalla ett konstverk. Och att inredningselementen sätter fart på fantasin gör upplevelsen till rena rama teaterföreställningen.

spiraltrappa i panncentral på öland med återbruk

Panncentralens övervåning användes förr som arkiv åt traktens stenbruk. I dag är den ett vardagsrum som nås via en spiraltrappa.

– Att renovera och inreda ett hus ger en extra dimension till livet, säger Bibbi. Men för oss är det skapandet som är det viktiga, hus­renovering är som tavlan är för en konstnär, eller boken för en författare. När man är klar vill man måla eller skriva en ny. Det är en inre glöd som spirar.
Den där glöden är skälet till att Bibbi och Torbjörn under sitt liv tillsammans har satt sin prägel på flera fastigheter, som de sedan lämnat för att ta sig an nya projekt. Och panncentralen i Sandvik är inget undantag. När Lantliv är på besök, en varm oktoberdag som inbjuder till utomhusfika på terrassen, är de på väg att lämna över till nya ägare.

ateljé i panncentralen
Den nybyggda 
ateljén har rustik inredning och ett loft där gäster 
kan sova.

– Vår filosofi är att människan bara lånar ett hus, säger Torbjörn. Vi är här en kort period och när man dör står huset kvar. Det innebär att man måste ha respekt för byggnadens själ, plus att det är viktigt att kunna lämna huset vidare.
Kärleken till just panncentralen har många år på nacken. Redan som unga passerade Bibbi och Torbjörn av en slump fastigheten, vars enorma panna då försåg husen vid traktens stenbruk med värme.

terrass på panncentralen
Huvudbyggnadens takförsedda terrass har
ett gigantiskt bord som rymmer många. Terrassen flankeras av den nybyggda ateljén.

Bibbi och Torbjörn förälskade sig i både byggnaden och den vackra utsikten över Kalmarsund, och när panncentralen senare blev till salu slog de till.
I drygt tio år har denna plats fungerat som parets fritidsdröm, på lagom avstånd från hemmet i Kalmar och jobben som slöjdlärare och skolsköterska. Men ledighet och semestrar till trots så har huset samtidigt varit ett projekt som inneburit massor av arbete för båda.

köpmansdisk i vardagsrummet i panncentralen

Den gamla köpmansdisken har många år på nacken och har hängt med Bibbi och Torbjörn genom många flyttar. Här får den vackert ljus från fina fönster.

När Bibbi och Torbjörn tog över var huvudbyggnaden, uppförd i kalksten kring 1880, i uselt skick. Med varsamhet har huset bevarats så långt det är möjligt, men också försetts med lösningar som ger det där lilla extra. Bara att äntra huset ger en hisnande känsla. Bakom de smidda pardörrarna i glas öppnar sig ett salsliknande rum, öppet upp i nock, där ett takfönster släpper in det flödande ljuset. Och där inne har den enorma murstocken, som tidigare ledde värme till flera av brukets byggnader, anslutits till både öppen spis och täljstenskamin. På ovanvåningen, som nås via en spiraltrappa hemforslad från Österlen, ligger ett entresolplan med originalgolv som Bibbi målat i färgglada rutor, och väggar byggda av spröjsade fönsterpartier med färgat glas.

gamla fönster i ateljén i panncentralen

Den nybyggda ateljén ser ut som om den alltid 
stått på gården, mycket tack vare de höga gamla fönstren 
som räddats från ett rivningshus på ön.

– Vi ville skapa en ljus och luftig känsla, förklarar Bibbi. Effekten blev också att fönstren inte bara delar av rummen, vid vissa tidpunkter under dagen reflekteras glasväggarnas färger vackert mot nedervåningens vitkalkade stenväggar.
Bakom glaspartierna finns två sovrum, som för avskildhetens skull har alkover med gardiner, som hopdragna ger känslan av att man befinner sig i en koja. I övrigt bär hela huset spår av parets kärlek till historien i gamla saker, som den fina köpmansdisken som tronar på nedervåningen, de skojiga dockorna som sitter utplacerade på olika platser i huset eller den uppstoppade fasanen som står på ett gammalt skåp i panncentralens vardagsrum.

vardagsrum i panncentralen

Panncentralens luftiga inre har gott om umgängesytor 
både på nedervåningen och en trappa upp.

– Vi köper sällan nytt, förklarar Bibbi. Under åren har vi samlat på oss både arvegods och äldre prylar som plötsligt kommer till användning på ett nytt sätt. Det handlar om att vrida och vända på sakerna och försöka se dem i ett nytt ljus.
Inspirationen från utlandet är tydlig, köksdelen med bistrokakel ger till exempel en känsla av engelska Cornwall, medan pann­centralens takförsedda veranda minner om en vingård i Italien. Här har Torbjörn snickrat ihop ett gigantiskt bord av återvunnen furu där släkt och vänner gärna samlas och ser solen gå ner över sundet.

originalgolv målat i rutmönster i panncentralen
Övervåningens originalgolv har bevarats och målats i ett fint rutmönster. Takfönstret släpper in massor av ljus.

Härifrån syns också gårdens andra byggnad, en nyuppförd ateljé byggd i sten. Det häpnadsväckande med ateljén är inte bara det utan­påliggande skorstensröret som ger en tydlig industrikänsla, dessutom är en gavel försedd med takhöga fönster.
– Dem köpte vi av en man som omsorgsfullt tar vara på detaljer från rivningshus på ön, berättar Torbjörn. Att gjuta ramarna och sätta in fönstren var det svåraste jag varit med om, men om vi har en idé så ger vi oss inte förrän det blir som vi tänkt.
Den fyrtio kvadratmeter stora ateljén har både kök och sovloft med utsikt, och används som såväl sovstuga för barn på besök som för Bibbis akvarellmåleri. Och även här finns en uteplats, med pergola av armeringsjärn formade som en kupol med en avslutande stiliserad takrosett.
– Här är det meningen att druvklasar ska hänga ner om somrarna så det bara är att plocka där man sitter, säger Bibbi.

hyllor med konstnärsmaterial

 

Hyllorna i ateljén är fulla av penslar och redskap som vittnar om skaparlust.

Under arbetet med den gamla panncentralen har paret Ekström inte bara byggt allting själva. Till stor del har de också använt återvunnet material och byggnadsdetaljer, ofta upphittade innan behov har uppstått, som gett inspiration till vidare skapande. Ett exempel är handfatet i badrummet, som en av sönerna fick släpa med sig på tåget från Stockholm. Eller ateljéterrassens vackra järn­smidesräcke, som under flera år stod bakom huset innan det fann sin plats.
– Jag var bara tvungen att ha det, berättar Bibbi som när hon stryker över räcket nöjt konstaterat att det fått en skön patina. Det finns en oerhörd charm i det slitna och nötta.
För Torbjörn och Bibbi är husrenovering inte synonymt med att bara reparera och bygga om och till. Snarare drivs de av spänningen i att skapa miljöer där byggnad och inredning blir en konstnärlig helhet. Och framför allt handlar det om den där glöden som gör att de inte kan låta bli att förbarma sig över gamla ruckel, som de med uppfinnings­rikedom, drömmar och hantverk ställer i ordning för framtiden.

Reportaget var med i Lantliv nr 10 2017

NUVARANDE Den gamla panncentralen blev drömhem med återbruk
NÄSTA Höstens snyggaste kuddar och plädar