Sekelskiftesstugan vid Nynäs slott är en lantlig sommardröm förverkligad. Loppisfyndade pinnstolar, trasmattor, blommiga tapeter, skomakarlampor och härliga färger på väggarna. Ska du inreda ett torp är det här perfekt inspiration.

D

et är som om tiden har stått stilla. I det böljande skogs- och ängslandskapet betar kor och får mellan mossbeklädda stenmurar, grånade gärdsgårdar och rödmålade hus med vita knutar. Längs vägen står stora vitputsade kvarnar intill forsande åar, pampiga herrgårdar med tillhörande flyglar, små visthus och en och annan lanthandel. Nejderna runt Nynäs slott vid Sörmlands kust är ett naturreservat vars syfte är att bevara den historiska slottsmiljön och på  det går det knappast att ta miste.

– Precis som de flesta torp runt omkring har det här tillhört – och tillhör fortfarande – Nynäs slott, säger Karin som varit dess hyresgäst sedan 2011.

Nynäs slottsbebyggelse har en historia ända tillbaka till 1300-­talet och har ägts av flera av Sveriges inflytelserika adelsfamiljer. Den sista var Gripenstedt som under 1960- och 1980-talen sålde slottet, parken, orangeriet och den omgivande egendomen till landstinget och Statens konstmuseer. I dag förvaltas hela området med alla dess kringbyggnader av Sörmlands naturbruk och det var till dem som familjen Knutsson hörde av sig våren 2011.

Torp inredningsinspiration

Foto: Lina Nydahl

Den gröna färgen på ytterdörren går igen i köket i familjens härliga torp.

Porslin loppis gröna anna

Foto: Lina Nydahl

En liten vas med blåklockor och klöver skapar stämning intill ett gammalt tvättfat.

Inrenindinspiration torp stuga

Foto: Lina Nydahl

En liten vas med blåklockor och klöver skapar stämning intill ett gammalt tvättfat.

– Vi letade efter ett andningshål som vi lätt kunde ta oss till från vårt permanentboende i Västerljung i Trosa kommun och redan efter en månad fick vi napp, berättar Jonas.

Familjen Knutsson blev visad två olika ställen, men just det här var de ensamma om att vilja hyra.

– Det är ett enkelt, men gediget litet torp från förra sekelskiftet. Avsaknaden av ett riktigt kök, elvärme, inomhustoalett och dusch kanske avskräckte andra, men inte oss. Den generösa takhöjden, de förhållandevis stora, handblåsta fönstren och närheten till både sjöar och hav fick oss på fall, säger Karin.

Att göra om huset till ett modernt boende kom aldrig på fråga. Inte heller att pytsa in en massa pengar i det. Det första året fick det gamla båtköket duga bra. Därefter installerade man en enkel bänkspis. Elen räckte inte till för en vanlig spis och det enkla livet passade familjen bra – i alla fall de flesta av familjemedlemmarna.

Inredningsinspiration torp matplats pinnstolar kokssoffa

Foto: Lina Nydahl

En klassisk skomakarlampa ger gammaldags torparkänsla åt köket, som är inrett med en ärvd kökssoffa och pinnstolar från loppis. Det fina bordet har Karins farfar snickrat. Tapeten heter Jordgubben och kommer från Boråstapter.

Sovrum lantlig stil torp perlargon

Foto: Lina Nydahl

Rummen har alla högt i tak och spröjsade fönster, så också sovrummet, där sängen fått linnekuddar och en blommig pläd.

Stringhylla bla vaggfarg torp

Foto: Lina Nydahl

På en gammal hylla av Stringtyp samlas böcker och småting.

– Jonna och Jerker muttrade ibland, särskilt över internet som varken fanns då eller nu, men vi brukar kontra med att säga att vi kan göra business av det. För 2 000 kronor natten kan vi ta emot barn för skärmavvänjning, säger Jonas och skrattar.

– Och disken lyckas de på något konstigt sätt alltid klara sig undan, trots att vi har diskschema. Varje gång det är deras tur så är de puts väck, fyller Karin i.

I stället spelar familjen sällskapsspel, badar i sjön vid gamla bränneriet i Nynäs, cyklar till Långmaren och fikar eller tar båten ut i skärgården. Sörmlands skärgård är lugn och stilla och det är lätt att hitta en egen ö att lägga till vid. Ibland möter båtburna vänner upp.

Numera kan man även sysselsätta sig med att baka för när elen i huset byttes ut några år senare kunde ett riktigt kök sättas in.

– Våra vänner på Bergs gård i Västerljung höll samtidigt på att renovera ett av sina torp och de lät oss överta delar av det kök som funnits där, säger Jonas.

De gröna skåpsluckorna matchar inte bara de rödblommiga Borås­tapeterna utan också ängarna utanför. Där står lupiner, prästkragar och smörblommor och vajar i kapp med det höga gräset
i vägrenen. Några av blommorna har fått följa med in och står nu på köksbordet som Karins farfar har gjort.

– Vi har faktiskt inte köpt en enda möbel hit. Antingen är de ärvda eller hittagna hemifrån, säger Karin.

Rullbordet vid köksfönstret är ett sjukhusskåp från Karins mormor, som jobbade som vårdbiträde. Numera fungerar det som extra köksbänk och toalettbord. Något badrum finns fortfarande inte
i huset och det är heller inget familjen längtar efter. Det finns både sjöar och hav i närheten och på husgaveln finns en extra duschslang.

Inredningainspiraiton torp stuga vardagsrum lantligt

Foto: Lina Nydahl

Karin avskydde soffan med det sprakande blommönstret som hon växte upp med – nu har hon själv en likadan soffa och älskar den. En fotogenlampa sprider trivsamt ljus på kvällarna.

Lantlig stil pa torpet inredningsinspiraiton

Foto: Lina Nydahl

Mycket av det övriga bohaget kommer från tant Anna, en för länge sedan avliden släkting från Värmland. Hinken på diskbänken matade hon hönsen ur. I kökssoffan sov hon och i gungstolen satt hon och våndades med gummistövlarna på när åskan gick.

Nästan alla tant Annas möbler var gröna. Några har målats om, men långt ifrån alla.

– Vi gillar färg. Tonårsdottern vill gärna att vi ska hålla oss till gråskalan, men det vill varken jag eller Jonas, säger Karin.

När familjen flyttade in var det dock ett sammelsurium av färger och stilar i huset. Köksluckorna som fanns då var lilamålade och hade diamantliknande plastknoppar.

– Det blev för mycket till och med för oss, fortsätter hon.

Med små medel, men med en del tid och en stor portion känsla, har mycket fixats. Hallen är det som iordningsställts senast. Golvet målades i en smutsgrå nyans och väggarna ljusa, men liksom tant Annas möbler sparades en del som det var. Den gröna ytterdörren och den gröna förrådsdörren fick behålla sin originalfärg. Ingenting görs i hast och ingenting görs för sakens skull. Det skapar en genuin och varm känsla som skulle ha varit svår att få till om allt var nygjort, rakt och perfekt.

Sov- och vardagsrum står näst på tur.

– Här behöver jag aldrig gå sysslolös. Det finns alltid saker att fixa med och det gör oss oberoende av vädret, säger Jonas.

Men nu lyser solen. Bina surrar utanför de handblåsta fönstren och under den stora lönnen gungar Jonna och Love i hängmattan. Deras skratt hörs lång väg.

Det som nu är öppna gräsytor, blommande rabatter och prunkande odlingslådor var helt igenvuxet när familjen tog över. Därför blev trädgården det första som Jonas och Karin tog tag i.

Torp uteplats hangmatta

Foto: Lina Nydahl

Trädgården var vildvuxen när familjen kom hit. Nu har den öppna ytor, men ändå mysiga platser att fika på i skuggan.

– När vi höll på som bäst hittade vi grunden till ytterligare en huskropp. Förmodligen var det gårdens boskapshus, säger Karin.

Sommaren 2015 rasade dasset.

– Det välte i en storm, men året därpå kom landstinget med ett nytt. Det är fördelen med att vara hyresgäst, skrattar Karin.

Inred torpet – Karins och Jonas tips:

Våga använda färg. Äldre hus blir trivsamma med varma färger.

Möblera vinden även om den är oinredd. Barnen älskar det. Leta efter lakan och andra inredningstextilier på loppisar och auktioner. Där kan man finna fantastisk kvalitet för nästan inga pengar.

Titta i varje rum om det finns gamla detaljer värda att bevara innan du startar renoveringen. Allt behöver inte vara perfekt.

Måla inte golven alltför ljusa eller mörka om du inte gillar att städa.

Hyreskontraktet familjen har gäller tillsvidare och familjen har inga planer på att flytta. Helgerna och sommarveckorna som tillbringas här ger familjen kraft och energi att orka med det övriga årets intensiva vardag.

– Här är inget brus alls. Här är bara tyst, säger Karin.

Katterna Scilla och Lo stryker sig mot stolsbenen medan Karin dukar fram saft och muffins i trädgården. Jonas kommer efter med kaffet och över den nyss klippta gräsmattan rör sig lätta, bara ­barnafötter.

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne