Inredaren Mari Strenghielms sekelskifteshus på Dalarö i Stockholms skärgård är en riktig dröm i lantlig stil. Färgsättningen är finstämd i vitt och grått och möblerna kärleksfullt utvalda.

D

et är i dag det händer. Äppelträden slår ut och trädgården är full av små vita blommor. Mari Strenghielm plockar in några kvistar av äppelträdet och ställer i en vas för att få in den tidiga sommarkänslan i rummen inomhus också.

Det är här i den vita trävillan högt uppe på Dalarö hon bor med sin familj. Utsikten från ovanvåningen är slående. Hav och skärgårdsöar så långt ögat når, det är båtliv och solglittrande vågor.

Tio år har de bott här, en lång tid för Mari som hunnit med trettio olika hem genom livet, räknar hon ut, många redan i barndomen.

– Jag har fått det från mina föräldrar, säger hon. De renoverade hus och sedan när de var klara gick de vidare.

inredarens sekslskifteshus

Foto: Lin Östling

Äppelträden står i full blom framför det gamla huset, som fått det för Dalarö så typiska staketet med kvadratiska spjälor och fasad topp.

lantkök med stomme från Ikea, inbyggd med pärlspont

Foto: Lina Östling

Köksstommen är från Ikea men har byggts in med pärlspont för att få ett mer gediget intryck. Knopparna är från Nacka byggnadsvård.

matplats i lantlig stil

Foto: Lina Östling

Matplatsen i köket är ljus och härlig.

matplats med vackra färger

Foto: Lina Östling

Från den ljusa verandan har man fin utsikt över balkongen och den blommande trädgården. Taklampa, Bloomingville, och vägglampa, Kabelverket. Korgen kommer från Irak där Mari bodde som liten.

Själv längtade hon ut på landet. Hon och maken Christian bodde i Stockholm när de träffades och skaffade ett lantställe i Flen ihop för att han skulle förstå vad det var hon var ute efter.

– Det är allt det där med att ha sitt eget krypin, sin egen lilla värld, som lockar mig. Vill jag banka ner en vägg så vill jag kunna göra det, säger Mari. Sedan gillar jag att ha en egen trädgård där barnen och djuren kan komma och gå som de vill.

Och Christian förstod grejen.

– Han fick bygga ett dass – sedan blev han också biten, säger hon och ler.

Mari Strenghielm är en erfaren inredningsstylist som gjort flera reportage för bland annat Lantliv. I botten är hon grafisk formgivare och hon älskar sin frilansande tillvaro där ingen vecka är den andra lik. Fortfarande tar hon påhugg hos designbyråer.

– Men aldrig så mycket som fem dagar i veckan, säger hon. Jag ser till att vara fri i några dagar och skapa min egen balans.

lantligt vardagsrum med vacker färg på halva väggen, howard-soffa och safaristol

TV-bänken har Christian platsbyggt genom att ge den lister i stil med resten av rummet. Fasanen ovanpå är köpt i Köpenhamn – ett av alla reseminnen i hemmet. Howardsoffa, Posh Living. Safaristol, loppisfynd. Väggarna har målats till 3/4 med kod S3005-G20Y, Tant Johannas gröna färg. Övre delen är kulören Fläder, Flügger.

piano i sekelskifteshuset

Foto: Lina Östling

I biblioteket har paret platsbyggt bokhyllor med Ikeabokhyllan Billy som stomme. De små borrhålen har spacklats igen. På bordet reseminnen från Kapstaden och Köpenhamn. Lampa, Tine K. Väggfärg, Pigeon Grey, Alcro. Samovaren på pianot kommer från Iran och är en bröllopsgåva från Maris föräldrar. Katten Fritjof sitter på en 1800-talspall köpt på auktion.

Ett par gånger i månaden gör hon sedan hemreportage tillsammans med fotografen Lina Östling. Maris väg till att jobba med inredning gick via att göra home­styling för en mäklare på Dalarö. Resultatet med före- och efterbilder lade hon ut på sin blogg, som numera utvecklats till att handla om hennes eget liv som frilansande stylist. Här får man även följa Maris egna renoveringsprojekt.

För mycket renovering har det blivit hemma hos familjen. Efter lyckträffen med lantstället i Flen bestämde sig paret för att det faktiskt var närmare naturen de ville bo. Skärgårdskommunen Värmdö utanför Stockholm tyckte de lät som ett bra förslag, men alla hus de tittade på landade på för höga slutpriser.

När de ändå skulle hälsa på några vänner på Dalarö i Haninge kommun, ytterligare lite söderut i Stockholms skärgård, passade de på att se vilka hus som var på marknaden.

– Det var två till salu just då och det ena köpte vi, säger Mari.

Budgivningen på den gamla rektorsbostaden var egentligen redan avslutad och för att överhuvudtaget ha en chans var Mari och Christian tvungna att lägga ett bud utan att ha varit inne i huset. De vägde för och emot. Huset låg fint och högt. Det var fullpackat av linoleum och spånskivor men hade potential.

– Att det fanns mycket att renovera spelade ingen roll för oss, säger Mari. Då kunde vi göra vad vi ville, det kunde inte bli sämre.

Lantliv.com visar inredningsstylisten Mari Strenghielm Nords fina hem på Gotland.

Den gamla kakelugnen kommer från en kakelugnsmakare i Gamla stan i Stockholm. Trägolv, Beseco.

inredningsstylisten Mari Strenghielm

I den härligt prunkande trädgården finns många fruktträd.

Lantliv.com visar inredningsstylisten Mari Strenghielm Nords fina hem på Gotland.

Mari fixar vid uteplatsen i trädgården.

Så de slog till – och vann budgivningen. Från början har paret varit noga med att ta till vara så mycket det bara gått av de gamla materialen. Till exempel hittade de gammalt blåbärsris och mossa som isolering mellan timret i väggarna och det ligger självklart kvar. Annat har de köpt i tidstypisk stil från byggnadsvårdsbutiker.

– De första åren innan barnen kom gjorde vi det största jobbet, säger hon. Vi tog reda på hur sådant som fönsterfoder och golvlister såg ut i slutet av 1800-talet för att vi skulle kunna återställa det så att det såg tidsenligt ut. Bland annat skaffade vi en kamin från rätt tid. Ingen tror oss när vi säger att vi ställt in den själva.

Det där med 1800-talet är ett speciellt kapitel. När Mari och Christian köpte huset trodde de att det var från 1930. Men några månader efter det att de flyttat in berättade en dam i ett grannhus att huset egentligen var från 1884 och att hon hade gamla fotografier på det. Dem fick paret till sin stora glädje och dem hade de nytta av när de skulle återställa huset.

– Jag tycker att det är viktigt att ha en plan när man renoverar så att känslan i basen är från rätt år, säger Mari.

Hon och Christian börjar bli färdiga med att rusta huset och
ägnar sig nu mer åt inredning. Familjen älskar att resa och många av sakerna kommer från länder som Sydafrika, Italien och Danmark. Mari målar också gärna och ofta om hemma.

lantlig hall med rutigt golv och kamin

Foto: Lina Östling

I den stora och ljusa hallen står en kamin och ger ett välkomnande intryck. Det var viktigt för Mari och hennes man Christian att sekelskifteshuset skulle få tillbaka sitt tidstypiska utseende. Så de skaffade en kamin från rätt tid.

lantlig hall med målat rutigt golv

Foto: Lina Östling

Korgen på golvet köpte Mari under en arbetsresa till den italienska ön Pantelleria. Bänken och hattlådan har paret köpt i en antikaffär, väskor, Barbour och Campomaggio. Även här är väggen målad till 3/4 i en mörkare nyans.

– Det är vansinnigt kul och förändrar så mycket, säger hon. Jag gillar naturfärger och tycker att det är spännande med ordentligt matta kulörer i till exempel grått. Just nu använder jag mycket kalklitir, en färg som ser ut som skrovlig betong. Det är snyggt med blanka lister som kontrast.

Något hon och Christian också är speciellt duktiga på är att platsbygga möbler för liten peng. I biblioteket har de använt några av Ikeas Billybokhyllor som stommar.

– Priset blev löjligt lågt mot vad en snickare skulle ta för att göra något liknande, säger Mari.

En annan fiffig lösning är TV-möbeln de byggt i vardagsrummet.

– Sådana är normalt så fula men jag ville ändå ha en eftersom jag är alldeles allergisk mot sladdar, säger Mari. Vi byggde ett grunt skåp som fick samma lister som väggarna i vardagsrummet. Inuti satte vi metallnät för att det inte skulle bli för varmt när apparaterna är i gång.

Bygg platsbyggda möbler billigt själv

Mari och Christian bygger gärna platsbyggt med befintliga möbler från billighetsvaruhus som stommar. Här är deras bästa tips.

Låt möbeln smälta in i hemmet i övrigt genom att ge den nya golvsocklar, dekor- och kronlister i samma stil som väggar och dörrar.

Prova att byta ut dörrspeglar mot exempelvis klövergaller och ge möbeln nya beslag.

Vissa ytor kan till exempel kläs i pärlspont eller få speglar i form av dekorlister.

Ett enkelt sätt att få en sprejmålad möbel att få mer karaktär är att penselmåla den.

Är du en ovan snickare kan du ha bra hjälp av latexfog, som är ett elastiskt material som kan täta glipor mellan lister. Sättlim är bra att limma lister och andra dekora­tioner med. Ofta är installationerna lätta att plocka bort om man inte blir nöjd.

Att Mari är kreativ är tydligt när man ser hennes hem.

– Jag har svårt att sitta still helt enkelt, säger hon. Jag fantiserar om att ligga i hängmattan men det slutar med att jag hänger upp den för att den är snygg och tar ner den igen på kvällen utan att ha använt den.

Maris flyttglada föräldrar spanar efter nytt hus på Österlen och själv var hon lite sugen på att övertala man och barn att ta sitt pick och pack och flytta med. I alla fall så länge som den mörka årstiden varade. Nu börjar sommaren på hennes älskade Dalarö och med den båtsäsongen.

– På somrarna är vi nästan bara hemma, jag har aldrig haft lappsjuka här, säger Mari. Man träffar kompisar ute på någon kobbe, tar med barnen till någon barnvänlig strand, åker till Utö eller plockar svamp i skogen.

Då känns det kanske inte så farligt att ha bott på samma ställe i tio år, ens för Mari. Jobbet som inredningsstylist är en stor hjälp när viljan att förändra pockar på.

– Huset förändras hela tiden, annars hade jag inte klarat av att bo kvar, säger hon. Nu har jag också fått ett ryck att göra om övervåningen. Dante ska få en kojsäng och vi en walk in closet. Så jag tror att vi stannar kvar i alla fall.

Reportaget var med i Lantliv nr 5/2015, prenumerera på Lantliv

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte