Magiska blomsterarrangemang, kärlek till naturen och en osedvanlig blick 
för inredning med växter i centrum. Blomsterkonstnären Anna Gouteva i Bunkeflostrand 
skapar utifrån insikten att växtens hela skeende är värt att värna.

Hem_Anna-Gouteva-1
Mässing och koppar gör sig fint till 
alla växter i vardagsrummet. Fågelburen är ett auktionsfynd. I Annas arrangemang finns olika sorters eukalyptus, blodlönn från trädgården och torkade majskolvar från grannens kolonilott. En del av matrummet är vigd 
åt avkoppling. Vilstolen är ett  auktionsfynd. Foto av Mario Testino. Målning av Annas morfar John 
Evert Nilsson.

Blomsterkreatören Anna Gouteva vill lära Sverige allt om blommor. Som exempel menar hon att blommor kan fungera som en förlängning av en människas utstrålning, liksom att det inte finns några fula blommor – bara fel kombinationer. Dessutom konstaterar Anna att vi behöver förändra vår inställning till växter.
– Människor som börjar med att fråga hur länge en blomma kommer att hålla har inte förstått syftet med levande växter, säger hon. Eller så har de inte fått uppleva den rätta blomman i sitt hem. Det är hela skeendet, när blomman existerar, som är det viktiga.
Själv fyller Anna Gouteva sin vardag med så mycket klorofyll det bara är möjligt. I den egna blomsterateljén i gamla Saltimporten, en 1960-talscool kontors- och lagerbyggnad i Malmö hamn, kreerar hon vackra arrangemang åt allt från företagskunder och kommuner till brudpar och stilmedvetna ungkarlar. Och hemma i 1940-tals­villan vid havet i Bunkeflostrand, där hon bor med man och dotter, har naturen fått följa med in över tröskeln.

Hem_Anna-Gouteva-2
Lokalt och exotiskt 
– i Annas gjutjärnsvas samsas anemoner 
och Scabiosa med torkade hundkäx, 
Ammi majus och en frökapsel av lotus. 
Den framtagna murstocken och kaminen gör matrummet mysigt. I vaserna: ranunkler, anemoner, protea och svarta och vita bloddroppar.

– Förut bodde vi inne i Malmö. Men jag älskar naturen, och att kunna öppna dörren och kliva rakt ut i trädgården är fantastiskt.
Efter ett antal renoveringar börjar även huset se ut som Anna har tänkt sig, åtminstone så långt det går för en perfektionist.
– Jag kan flytta runt en tavla i timmar. Det där är en baksida av skapandet, att man aldrig blir riktigt färdig.
En sak är ändå helt klar: de botaniska referenserna är många! Två glasdörrar släpper in både grönska och ljus från trädgården, och en vardagsrumsvägg pryds av Annas jättefotografi av björnlokor.
Att väggbildens motiv förstärks av gigantiska, riktiga, torkade björnlokor skapar en suggestiv och vild dramatisk stämning. Björnlokor är ju livsfarliga att plocka eftersom växtsaften är starkt frätande och kan ge allvarliga brännskador.
– Jag plockade björnlokorna försedd med tjocka handskar och såg noga till att inte få någon växtsaft på mig. Sedan lät jag lokorna torka i mitt förråd. De är verkligen speciella med sin storlek och sitt uttryck men farliga att hantera. Man kan skapa en liknande känsla i inredningen med hjälp av grenar, höga gräs och strån, säger hon.
Grenar och gräs är för övrigt vanligt förekommande ihop med färska snittblommor i Annas många vaser.
– Att skapa är väglöst land. Man måste känna, lyssna, titta och prova sig fram, och när det handlar om inredning så finns det faktiskt ingen stil som slår naturens egen.

Hem_Anna-Gouteva-3
I matrummet matchas de omklädda skinnstolarna 
av bordets torkade klängväxt med kapslar i orange. Alocasia zebrina i förgrunden. Trähuset från 
1942 har genomgått en omfattande renovering.

Dock krävs en del av människor som vill inreda med växter. Knepet för att det levande gröna inte ska orsaka ångest är att schemalägga vattning och skötsel.
– Dessutom måste man lära sig att anpassa blommorna på fönsterbrädorna efter tonerna i växtligheten utanför fönstren, för att det ska bli fina färgskalor.
Anna Gouteva har skapandet i blodet. Hennes morfar var konstnär, hans tavlor hänger överallt i hemmet.
– Själv är jag dyslektiker men fick som barn uttrycka mig genom att spela teater i stället för att skriva. Min lärare ansåg att alla skulle få göra sina egna tolkningar, vilket har gjort mig orädd inför att förmedla mina åsikter.
Passionen för blomsterkonst har gett Anna ytterligare ett uttryckssätt, både privat och yrkesmässigt. Som exempel har hon förskönat ett äldreboende vars åtta avdelningar döptes efter olika Josef Frank-tyger och inreddes med färg och naturelement. Och vid sidan av själva skönhetsupplevelsen konstaterar Anna Gouteva att jord och växter har direkt hälsosam effekt.
– Växter stabiliserar inomhusklimatet. När vatten dunstar från växternas blad går det åt värme som hämtas från omgivningen, vilket i sin tur ger en kylande och frisk effekt. Dessutom fungerar växter som ljuddämpare, och inte minst renar de luften från damm, mikrodamm och föroreningar.

Hem_Anna-Gouteva-4
Fint men farligt – blomsterkonstnären Anna lockas av den frätande, giftiga björnlokans majestätiska uttryck. Äkta, torkade björnlokor flankeras av Annas väggfoto. Hängande oljelampa av konstnären Erland Andersson.

Anna brinner onekligen för den dolda kunskapen om botanikens inverkan på människor, och med en sprudlande konstnärlighet i kombination med livsstilspsykologi håller hon ofta föreläsningar om växternas betydelse för både människa och interiör. Dessutom gör hon hemkonsultationer och ger råd om vilka blommor som passar till både interiör och hemägarens personlighet.
– Det handlar om att leva i harmoni med sig själv, med årstiderna och med sina känslor. Och där är vackra blommor den mest lättillgängliga vardagslycka. Växter kan tala om vem du är som person.
Annas egen favoritblomma är anemonen, som med skira kronblad, vackert grön halskrage och mystiskt kontrasterande svart öga har allt. En annan älskling är pionen, som symboliserar mjukhet, romantik och kärlek.
– Blommor är som en flaska riktigt bra rött vin. Hitta det som passar just dig, sedan är det bara att korka upp och njuta.

Hem_Anna-Gouteva-5
På hösten skiftar den grönvita trädgården över i vilsamt brungrått. Anna lyfter gärna fram skönheten i det vissna. Vardagsrummet har stora fönster mot trädgården. Bakom krukan med alokasia skymtar torkade tistlar. 
Staffli och vit tavla från morfar konstnären.

ANNAS ENKLA TIPS SOM FÖRNYAR INREDNINGEN: 
Gå ofta på loppis och lär dig hitta det som är unikt för din smak.
Byt kuddfodral och vaser ofta. Ha ett särskilt skåp för accessoarer och inredningsdetaljer, då är det lätt att plocka fram och skapa förändring.
Inred med växter. Blanda höga och låga, stor- och småbladiga liksom olika nyanser av grönt. Välj snittblommor efter den vas du har, inte tvärtom.
Samla bilder, affischer, vykort och tavlor som du tycker om. Inramade och samlade skapar de en unik tavelvägg.
Utgå från en favoritmöbel och inred omkring den. Prova att lägga en ljusslinga under soffan, det ger en känsla av att soffan svävar.
Måla om ofta – färg förändrar.

Reportaget var med i Lantliv nr 10/2017, prenumerera på Lantliv

LÄS ÄVEN:
Senhöst i trädgården
Paradisverkstaden – hemma hos

 

NUVARANDE Inred med växter – Inspireras av blomsterkonstnärens hem
NÄSTA Dubbla syltkakor i hjärtform