När Linda och Fredrik Dahlberg äntligen hittade drömhuset i det gamla skånska fiskeläget gällde det att kunna se den nergångna Skånelängans potential. Många hinkar färg och en varsam renovering senare är huset ett bekvämt hem med känslan för dess historia i behåll.

L

inda och fredrik dahlberg bodde fint i en 1920-talsvilla i charmiga Ramlösa. Paret och deras två barn Alva och Axel trivdes bra men de gick ändå och bar på en längtan efter att få bo vid havet, så nära att man skulle kunna gå ner till stranden i badrocken och ta sig ett dopp. De hade tittat runt ett tag men inte hittat den perfekta platsen så familjen blev kvar i villa­idyllen där de hade allt de önskade sig – om man bortsåg från det där med badrocksavstånd till vattnet.

En varm och skön sommardag 2014 var familjen ute och körde som de brukade. De tyckte om att se sig om och kanske, kanske skulle de hitta platsen vid havet de längtade efter att bo på. De stannande till i det gamla fiskesamhället Domsten för att bada.

– Vi tog ett dopp i havet, kom upp på bryggan och tittade ut över hamnen i Domsten och in mot byn. Jag och min man såg på varand-ra och sa: ”Det är ju här vi ska bo”. Vi hade ett par bekanta som bodde här redan och vi visste att de trivdes jättebra. Som den ”Hemnet-junkie” jag var så visste jag att det fanns en Skånelänga till salu i byn, en som legat ute till försäljning en längre tid. Jag kollade direkt på nätet och huset var kvar så vi körde dit och såg en kvinna i trädgården. Våra hjärtan bultade när vi stannade till och pratade lite med henne. Hon berättade att det var hennes mor som skulle sälja och vi tog kontakt med mäklaren så fort vi kom hem, säger Linda.

minimalistiskt kök

Foto: JONAS LUNDBERG

Det vita minimalistiska köket från Epoq har fått bänkskivor i tålig Silestone. ”Jag valde mellan det och marmor men med komposit slipper man vara nervös för saftglasfäckar”, säger Linda.

skånelänga med fyra ingångar

Foto: JONAS LUNDBERG

Skånelängan har hela fyra ingångar. Vid den här förbinds vardagsrummet med trädgården.

matplats i renoverade skånelängan

Foto: JONAS LUNDBERG

Mäklaren ordnade en privat visning och Linda och Fredrik fick träffa dottern och sonen till den äldre damen som skulle sälja. De berättade att huset hade gått i arv i flera generationer och nu sorgligt nog skulle ut på marknaden eftersom ingen i familjen kunde ta över.

– Vi fattade direkt tycke för trädgården och huset som vi tyckte hade potential, men insåg också att det skulle krävas tålamod. Huset var i stort behov av renovering för att kunna matcha en barnfamilj på 2000-talet. Jag värnar om det gamla samtidigt som jag uppskattar moderniteter. Vi ville bevara gamla detaljer som de spröjsade fönstren, bjälkarna och annat. Detta förstod vi var viktigt och avgörande även för syskonparet som sålde. Vi började med att lägga ut vårt hus i Ramlösa till försäljning. Det tog bara nio dagar att få sålt och sedan kunde vi signera kontraktet för huset i Domsten. Huskarusellen gick väldigt snabbt och vi blev lite nervösa för hur vi skulle fixa att ha två barn, jobba heltid, ha eget företag och samtidigt renovera. Som tur är så kan man anlita hantverkare för att minska på pressen och arbetsbördan, och det gjorde vi, säger Linda.

Linda och Fredrik fick nycklarna den 1 november 2014 och påbörjade renoveringen två dagar senare. För att det skulle flyta på så smidigt som möjligt flyttade familjen hem till Lindas föräldrar och bodde där i några månader.

– Det var så skönt att få bo hos mina föräldrar, de stöttade oss oerhört mycket. De lagade mat och tog hand om barnen så att vi kunde ägna all ledig tid åt att måla om i huset. Alla snickerier var bruna och mossgröna, så det krävdes många lager färg innan resultatet blev bra, säger Linda. Vi tillbringade all tid vi kunde i huset för att kunna fixa med ytskikten själva, som att måla, slipa trappan och så vidare. Det innebar att vi jobbade fram till 17 på vardagar, Fredrik åkte direkt till huset i Domsten och jag åkte hem med barnen till föräldrarna. Sedan hämtade jag Fredrik sent på kvällen. Så gjorde vi i någon månad och dessutom la vi ner varje helg på huset tills att vi kunde flytta in.

Familjens Skånelänga har anor från 1700-talet och är ett av de äldsta husen i Domsten. Det har vasstak, spröjsade fönster och putsad fasad men byggdes om på 1950-talet då man höjde taket och teglade fasaden som sedan putsades. Huset är på 170 kvadratmeter i två plan och när Linda och Fredrik köpte det var det uppdelat på två lägenheter.

grönmålade fönster

Foto: JONAS LUNDBERG

Fönstren är målade i en lugn grön nyans, en detalj som ger rummen karaktär.

kök med utsikt

Foto: JONAS LUNDBERG

Här diskar man med utsikt. Underlägg med William Morris-motiv framför en bricka från Svenskt Tenn.

skåpet är ett loppisfynd i shabby chic stil

Foto: JONAS LUNDBERG

”Skåpet är mitt första Blocketfynd som jag nog aldrig kommer att göra mig av med, även om min shabby chic-era är över”, säger Linda. Ovanpå skåpet finns en damejeanne från Lindas mormors mor och far.

– I samband med inflyttningen började vi så på den riktiga total­renoveringen. Vi valde att göra om planlösningen på bottenvåningen genom att ta bort väggarna mellan de små rummen och göra öppen planlösning mellan kök och allrum. Vissa delar av huset var som att gå in i ett museum, charmigt men inte så funktionellt för en modern familj. Vi har dragit fram rör, satt igen en av två trappor upp till ovanvåningen och förberett för nya badrum. Vi har också rivit ut två kök och byggt ett nytt kök på en ny plats. Den öppna planlösningen blev riktigt bra och i vårt nya stora vardagsrum finns nu plats för flera gamla skåp som passar bra ihop med husets gammaldags attribut. Jag har alltid haft en förkärlek för gamla skåp och att köpa skåp på loppisar som jag sedan målar om har varit en hobby i flera år. Mitt ”indiska” skåp var mitt första Blocketfynd. Det var då mörkbrunt. Jag såg framför mig ett skåp som såg antikt ut. Jag målade och skrapade färg för att få fram den rätta finishen. Detta var 2002 och innan begreppet shabby chic fanns. Det skåpet ligger mig varmt om hjärtat och har fått följa med mig i varje flytt sedan dess, säger Linda.

Golvet i hallen vid vardagsingången var stenlagt med klassisk Höganäsklinker, fint men slitet. Det fick en snabbmakeover med färg i väntan på att någon gång i framtiden bilas upp och ersättas med ett nytt golv med värmeslingor.

– Vi kommer eventuellt att lägga in gotländsk kalksten, men vi får se hur det blir när vi väl är där. Jag ändrar mig ofta, säger Linda.

skånelänga med vasstak

Foto: JONAS LUNDBERG

Familjens charmiga Skånelänga med vasstak har anor från 1700-talet och är ett av de äldsta husen i byn Domsten.

vardagsrum i renoverad skånelänga, howardsoffor och soffbord i marmor

Foto: JONAS LUNDBERG

Vardagsrummet har dubbeldörrar mot trädgården. Soffor i Howardmodell, Mio, soffbord i marmor, Furniturebox.

lantligt sovrum

Foto: JONAS LUNDBERG

barnrum i rosa pastellfärger

Foto: JONAS LUNDBERG

Alvas rum under snedtaket har fått en lekfull rombtapet i pastellfärg.

Från hallen kommer man in till stora sovrummet som är målat i vitt och inrett med en kontinentalsäng bäddad med sängkläder i grå och puderrosa toner. Intill sovrummet finns en rymlig klädkammare.  Från hallen utanför sovrummet kommer man upp till övervåningen där barnens rum finns under snedtaket. Mellan rummen finns ett allrum med gedigna bjälkar i taket. Därifrån har man fin utsikt över havet mot Öresund och Danmark. Vid Domsten är sundet som smalast.

Tipsen för en lycklig renovering:

Bra höjd i budgeten. Räkna alltid med oförutsedda kostnader.
Detaljer, detaljer, detaljer. Kommer det att funka att ha diskmaskinen här? Kan vi gå förbi när luckan är öppen? Hur känns det att stå och diska just här? Ta inte något för givet i planeringen.

Klassiska grundval. Om du inte vill renovera efter tycke och smak så där vart tredje år så välj en ganska klassisk och neutral bas på vägg, golv och badrum. Förändra med kuddar, tyger och växter i stället.

Var överens. Jag och min man pratade om vilka val vi skulle göra och var överens innan bygget satte i gång. Du vill inte upptäcka mitt i en renovering att du vill ha vitt och din partner vill ha rött högblankt eller limegrönt. 

Ta en paus. Åk i väg, tänk på något annat och ta in hjälp vid behov. Vi har pausat i cirka 1,5 år och först nu är vi sugna på att ta tag i huset igen.

– Vissa dagar, när det är så där krispigt soligt och klart, känns det som att man skulle kunna kasta en boll och faktiskt komma över, säger Linda och fortsätter:

– Vi trivs så bra i vårt hus. Vi har fått allt det vi drömde om. Det är fantastiskt att kunna stå och blicka ut genom fönstren och se havet. Jag älskar att öppna fönstren på våren och sommaren och både höra och känna doften av havet. Att sedan få möta sina grannar i morgonrocken på väg ner till bryggan för ett morgondopp är fantastiskt. Vi är jättenöjda med vad vi har åstadkommit i huset och tycker att vi har lyckats få ihop förr och nu på ett bra sätt. Vi har valt en ljus grund så att vi kan ändra om inredningen när vi känner för det. Jag tycker att hotellstil är väldigt fint, men jag gillar också det lite mer klassiska som guld och vackra blombuketter, samtidigt som jag uppskattar det grafiska, kantiga och svartvita. Det finns så mycket som är vackert men så länge man inte mixar alltför många stilar så ändrar jag om efter humör och årstid, säger Linda. 

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2017

Prenumerera på Lantliv