Med magiska foton av flammande norrsken har den 27-åriga bloggaren Jonna Jinton satt sin by 
i Ångermanland på kartan. Och filmklippet där hon kular i kohagen har setts av miljontals människor världen över via sociala medier. Följ med till Grundtjärn där hon lever sin dröm.

Naturen, friheten och stillheten har lockat Jonna Jinton tillbaka till den lilla ångermanländska byn Grundtjärn.

Så här års ligger snön i drivor utanför huset och termometern visar många minusgrader. Jonna håller värmen genom att langa in vedklabb efter vedklabb i kaminen.

– Efter några vintrar utan värmesystem satte jag in en vedkamin som nu värmer upp elementen också. Jag orkade inte frysa längre. Jag har upptäckt att bara man är varm klarar man det mesta, säger hon och skrattar.

Läs också: På besök hos självförsörjande Mandelmanns

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton
Hemma hos Jonna Jinton i Grundtjärn
Hemma hos bloggaren Jonna Jintonen.

Jonna Jinton är urpsrungligen en stadsmänniska och är uppvuxen i Göteborg. Men barndomens somrar tillbringade hon här i Grundtjärn. Härifrån kommer mammas släkt och en sommarstuga har funnits i familjens ägo så länge Jonna kan minnas.

– Jag var bara elva dagar gammal när jag var här första gången och sedan var vi här varje sommar. Det var något speciellt med att åka sex mil på grusväg och komma fram till byn där skogen öppnade sig. Jag minns hur jag vevade ner fönsterrutan i bilen för att känna doften och hur jag sprang ut på ängarna när vi kom fram. Grund­tjärn gav mig något som ingen annan plats gav mig – något magiskt. För mig har det alltid betytt mycket att komma hit. Kärleken till platsen har växt sig större under åren, säger hon.

Efter studenten började hon leka med tanken på att flytta till Grundtjärn på heltid, men i stället pluggade hon lite, var arbetslös lite, och längtade bara bort. Hon ville till skogen, ängarna och tystnaden. Sommaren 2010, då Jonna var 21 år, blev sommarsemestern lång. Efter en månad i stugan tänkte hon att ”nu, nu flyttar jag hit på riktigt”. Så blev det. Föräldrarnas sommarstuga, en gammal byskola, blev hennes nya permanenta hem. Några bekvämligheter fanns inte och långt in på hösten fick sjön fungera som dusch.

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton

– I oktober var det redan minus 14 grader och snö – och jag hade inte en tanke på att jag behövde ved för vintern. Så jag fick panikköpa av grannen. Och jag lärde mig uppskatta sådant man ofta tar för givet – en varm kopp kaffe på morgonen till exempel. Jag lärde mig uppskatta livet.

Året därpå köpte föräldrarna även grannhuset och detta blev nu Jonnas nya hem. Här fanns en vedspis i köket och framför den sov hon under kalla vinternätter, ända tills hon installerade det där nya värmesystemet som slukar en hel del ved som hon klyver själv.

– Här tävlar inte grannarna om vem som har finast bil, utan om vem som har störst vedhög. Det känns som om jag tillbringar somrarna med att kasta in ved i vedboden och vintrarna med att hämta in den, säger Jonna och skrattar.

Läs också: Elda rätt i din vedspis

Hemma hos Jonna Jinton.

Visst hade hon en romantiserad bild av livet på landet, medger hon, men ensamheten var inte ett bekymmer. Ett tillfälligt jobb en mil bort gav till en början lite sociala kontakter på dagarna, hennes mamma flyttade till byn, och på ledig tid var det mysigt att leva i tystnaden med naturen in på knuten och med hunden Nanook som sällskap. Tvärtom mådde hon bra av att kämpa lite, att leva nära det basala i livet. Nej, bekymret var inte ensamheten utan försörjningen. Visserligen har hon lärt sig att leva billigt, men att hitta en tillräcklig inkomst har varit kämpigt.

– Den ekonomiska biten har varit jobbig, det är först det senaste halvåret som jag har börjat tjäna mer än existensminimum. Visst har det varit tufft och jag har valt bort mycket som andra ungdomar unnar sig, som resor och kläder.

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton.

Redan från början fanns tanken om att blogga, mest som ett sätt att berätta för familj och vänner om sitt nya liv här i byn. Men allt fler läsare strömmade till och bloggen har successivt börjat bidra till hennes försörjning.

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton.

Förutom bloggen försörjer sig Jonna också som fotograf. Motiven är norrskenet, skogen och naturen. Bilderna säljer hon bland annat i sin egen webbshop. Naturbilderna användes också till en tapetkollektion med fototapeter förra året. Lanseringen av tapet­kollektionen blev för Jonna ett slags kvitto på att hon lyckats.

– Nu kan man ha Grundtjärn på väggen över hela världen, säger hon med spelad stolthet i rösten.

Hemma hos Jonna Jinton

Jonna och Grundtjärn har också synts över hela världen i sociala medier. Miljoner människor har sett hennes film där hon lockar till sig kor genom att kula. Kulning, det vill säga den traditionella skandinaviska sångformen som använts för att locka korna till fäboden, har fascinerat Jonna sedan hon först fick höra den. Så hon började öva i bilen medan hon körde till tätorten Junsele för att posta sina bildpaket till kunderna.

– Och plötsligt en dag lät det bra! Det var en härlig känsla att gå ut i skogen och höra hur det ekade bland bergen. Så jag filmande och la upp ett klipp. Filmen, som spreds i sociala medier, har nu uppmärksammats även i tidningar och TV över hela världen.

Här kan du se filmen där Jonna kular

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton

Jonnas kreativitet har också lett henne till målandet. Hon har haft en första utställning och drömmer om att bygga en ateljé utanför boningshuset. För inne i huset är de nu många som samsas om utrymmet sedan pojkvännen Johan Byström flyttat in med en hund och två katter. Jonnas och Johans historier liknar varandras. Han sökte sig också till naturen, och bosatte sig i en stuga fem mil bort, på andra sidan skogen. Han läste Jonnas blogg, tog kontakt och på den vägen är det.

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton.

En vanlig dag går de båda upp vid femtiden på morgonen, eftersom Johan har en bit att åka till jobbet. Efter frukost brukar Jonna elda för att få upp en härlig stugvärme innan hon dammsuger bort alla hundhår.

– Jag vill ha rent för kreativitet. Sedan sätter jag mig vid datorn, svarar på mejl, planerar för bloggen och sedan går jag ut i skogen och fotograferar. Att komma ut i skogen varje dag är ett måste, ett slags beroende, ett behov som bara kan stillas om Jonna är omgiven av träd och har skogsmark under fötterna. Då lägger sig lugnet och då känner hon sig trygg, förklarar hon:

– Här i Grundtjärn kan jag vara nära naturen och njuta av norrskenet på kvällarna. Jag lever min dröm. Här är jag lycklig.

Här hittar du Jonnas blogg och webbshop. 

Hemma hos bloggaren Jonna Jinton

Jonnas flytta till landet-tips:
1. Ta ett steg i taget. I stället för att se slutresultatet framför sig kan man ta det första steget som leder vidare till att något nytt öppnar sig.
2. Var beredd på att prioritera bort bekvämligheter ett tag. Du kanske inte kan behålla samma levnadsstandard.
3. Se möjligheterna. Min mormor sa alltid: ”Det värsta som kan hända är att man dör”.
4. Försörjning kan vara tuffare om man har barn. Min försörjning vecklade ut sig efter hand. Är man väl på plats och får kontakter blir det lättare att hitta försörjning än att sitta vid datorn och söka innan man flyttar. Ska man försörja sig via nätet är det bra att hitta en egen nisch, att synas i många kanaler och få många följare. För mig har bloggen varit grunden till allt.

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2017, prenumerera på Lantliv