Maria Holm förbereder julen i det charmiga 1920-talshuset i Herrljunga. Med stor fantasi skapar hon vackra dekorationer av naturmaterial och återbruk. När det första adventsljuset tänds är den mysiga julkänslan redan på plats.

D

et sprakar hemtrevligt från kakelugnen och värmen sprider sig sakta ut i rummet. Ur högtalarna strömmar stämningsfulla toner och i köket står rykande het glögg och pepparkakor framdukat. Det svarta antika matsalsbordet med svarvade ben och porslinshjul är förberett för julfirande. Dukningen är både mustig och sober. Korktabletterna under de gamla tallrikarna med grön dekor blir en fin fond för dukningen. Glasen på fot är fyllda med ett kraftfullt mörkt rödvin.

Maria & Johan Holm
Ålder: Maria är 35 år, Johan är 44 år.
Yrke: Maria arbetar som administratör i familje-företaget. Johan är VD på ett elektronikföretag.
Familj: Barnen Ester, 7 år, och Edit, 4 år.
Bor: Mitt inne i Herrljunga i en stor gammal trävilla, cirka 220 kvadratmeter stor, från början av 1920-talet.
Instagram: @tradgardsgatan_6
Just nu: Renoveringen på tredje våningen ska slutföras, uthuset står på tur för upprustning och drömmen om en altan lever vidare.

Mitt på bordet står antika kammarljusstakar i mässing från Skultuna och de vinröda ljusen harmonierar fint med de sockrade äpplena som omsorgsfullt har lagts ut som dekoration ihop med kuddmossa på det vaxade papperet.

– Jag älskar att pynta till jul. Jag är gärna uppe på kvällen när de andra i familjen har lagt sig och pyntar och donar med julmusik på låg volym, och myser. De stunderna är guld och jag njuter verkligen av lugnet, säger Maria Holm som bor här tillsammans med maken Johan och döttrarna Ester och Edit. Maria börjar pynta ett par veckor före advent för att stämningen ska vara på plats när det första adventsljuset tänds.

Foto Carina Olander

Matsalsbordet stod i ett av uthusen och har blivit Marias favoritmöbel. Stolarna fyndade hon för en spottstyver på loppis.

Foto Carina Olander

Sockrade paradisäpplen blir vackra med mossa på vaxat papper.

Foto Carina Olander

Familjens gran pryds alltid av vintage och hemmagjort pynt

– Jag brukar ha en ljus grund och tillsätter naturfärger till det. I år har jag tagit in mustiga toner i vinrött och grönt, jag tycker att det blir väldigt fint till det ljusa. Man behöver inte så mycket av det innan det verkligen känns juligt. Jag är inte mycket för köpt julpynt, utan jag gör mycket av mitt pynt själv. Sedan flera år tillbaka brukar jag ordna julpysselkvällar någon gång i mitten av november så att man hinner få klart pyntet till advent. Vid tre olika tillfällen brukar det komma en massa glada tjejer hem till mig för att pyssla. Jag står för idéer, material och fika och de står för stämningen och ett gott humör. Det är verkligen fantastiskt roligt och har blivit en tradition.
Under pysselkvällarna kan gammalt fint tidningspapper bli till granar och bull­formar blir till grandekorationer. I familjen Holms gran hänger gamla glödlampor som julgranskulor och de gamla champagnekorkarna har blivit dekorationer som påminner om festliga tillfällen.
En annan kär tradition för familjen Holm är att starta julafton med grötfrukost hos vänner till Marias föräldrar, något som de har gjort sedan Maria var liten.
– Det är verkligen en supermysig tradition. Vi barn har fått följa varandra under alla år och öppnat den första julklappen tillsammans. Nu är det våra barn som öppnar den första klappen och som busar runt med de andra barnen och skapar fina minnen för livet. Jullunchen intas sedan hos min mans mamma dit även hans bror med familj kommer. Sedan avslutar vi dagen hemma hos oss med favoriterna på julbordet och så tomte förstås. Som tur är så bor vi alla inom en mils radie, så det gör inget att vi åker runt så mycket på julafton när vi bor så nära. Juldagen firas alltid med min mammas släkt och syskon. Ett riktigt julkalas à la Bullerbyn med en massa vuxna och barn, säger Maria och ler.

Foto Carina Olander

Familjen Holms hus ligger på Trädgårdsgatan i Herrljunga i ett lugnt kvarter med gammal bebyggelse, lite avsides men ändå nära centrum.
– Innan vi flyttade till huset bodde vi i bostadsrätt här i Herrljunga. Vi hade letat hus ett bra tag och gav till slut upp då vi inte hittade något som motsvarade våra förväntningar. Vi bestämde oss för att bygga nytt och började ett samarbete med en arkitekt som ritade upp vårt drömhus. Mitt i den processen dök helt plötsligt det här huset upp på marknaden. Vi bestämde oss för att gå på visningen och jag blev helt förälskad i huset. Här skulle vi bara bo, alltså!
Vid juletid 2007 låg Johan och Maria i startgroparna för en renovering.
– Under de nio månader som kom därefter hann vi renovera både första och andra våningen, all el byttes ut liksom alla stammar till vatten och avlopp inne i huset. Vi tilläggsisolerade nästan alla ytterväggar på insidan, bytte alla golv, fixade nytt kök och nya badrum. På kvällar och helger slet vi med rivning, städning och påfyllning av material så att sedan alla duktiga hantverkare som vi anlitat kunde göra ett än mer fantastiskt jobb på dagtid.
Huset bestod tidigare av tre lägenheter. Många klassiska 1920-talsdetaljer finns bevarade, som listverk, panel, fönster och dörrar. Även några eldstäder finns kvar och används än i dag. Under höstar och vintrar njuter familjen av mysiga brasor nästan varje dag.

Foto Carina Olander

När Maria och Johan köpte huset var det klätt med eternit, men lyckligtvis fanns träpanelen kvar under plattorna.

Rummen är stora och ljusa med vitlaserade trägolv. Tanken är att inredningen ska vara både hållbar och ekonomisk. Vintage och saker med historia är bland det bästa Maria vet och hon letar alltid efter unika saker på loppisar, men hon har även hittat fynd i olika källare och på vindar. Många av de gamla tingen kommer från Marias och Johans familjer, då båda familjerna har haft bodar och vindar fyllda av gamla saker. Maria har kunnat ”välja och vraka” bland godsakerna. En hel del favoritsaker fanns kvar i huset när familjen flyttade in, till exempel det älskade matsalsbordet. På senare tid har även flera goda vänner ringt när de har rensat ut gamla torp eller hus och frågat om hon är sugen på ”skattjakt”. Och vem tackar nej till sådant?
– Det bästa med huset är att det fortfarande efter snart nio år överraskar med vinklar och vrår som går att utnyttja på så många olika sätt. Storleken och alla små extra utrymmen är så klart fantastiskt, och alla fönster och ljuset de släpper in är så härligt. Man får liksom gratis ljusterapi året runt.

Foto Carina Olander

Marias julpyntstips

Inred med mycket dofter. Baka pepparkakor, sätt nejlikor i apelsiner, köp en massa hyacinter, drick glögg och ta in granen tidigt. Det blir jul direkt.
Mycket av det allra finaste pyntet har jag hittat i naturen, på loppis eller i någon släktings gamla gömmor. Det gäller bara att ha ögonen öppna och kreativitetsknappen påslagen.
Jag tänker ofta återbruk och använder gärna gamla syltburkar till ljuslyktor och galgar från kemtvätten till kransar. Av gamla böcker och deras sidor kan man tillverka en massa fint papperspyssel.
I min gran i år hänger bland annat gamla använda glödlampor med kopparsockel och glödtråd som blir originella och fina ”julkulor”. Där hänger också champagnekorkar som får
mig att tänka på roliga minnen.
Gamla saker med själ och historia passar särskilt bra till jul då traditioner och minnen är viktiga. Och har man inga egna så kan man ju nästan ta över en känsla av minnen och traditioner genom att använda sådant som fått vara med under många jular tidigare.

Reportaget var med i Lantliv nummer 11 2016