Lussekatter, granar och kransar sprider en skön julstämning på Ninas och Peters fina gamla sekelskiftesgård i Småland. Och vilken glasveranda!

S

kog och ängar omger det vita huset i Marieholmsbruk i Småland. Ute på tomten får de båda shetlandsponnyerna hö av barnen och inne sprider granar och juleljus hemtrevlig stämning.
Här bor Nina Bärnlund Fors och Peter Svensson med sina tre barn.
Huset kom i parets ägo våren 2008 då de flyttade åtta kilometer från sitt gamla hem: en hyrd gård som de hade små chanser att få köpa loss.
– Till gården hörde stora arealer skog som vi saknade kunskap att ta hand om på rätt sätt, kände vi. Vi började leta hus runt 2006–2007 och priserna på små gårdar ute på landet var skyhöga. Det var inte bara vi som letade, kan man säga, även danskar och tyskar var köpsugna, säger Nina.

Men hennes pappa hade ryktesvägen hört talas om ett ställe som eventuellt skulle ut till försäljning. Peter tog kontakt med ägarna och ryktet stämde. Ägarna var även angelägna om en snabb affär.
– Nu var det snabba ryck som gällde. Vi åkte och kollade på huset två gånger. Egentligen hade huset allt vi ville ha för stunden – garage och ladugård för Peters motorintresse – och ett litet stall för tre hästar. Men huset var litet och rummen ligger i fil, och tyvärr var det väldigt, väldigt slitet invändigt, berättar Nina.

lantkök i sekelskiftesstil med rutigt golv och pärlspont

Det klassiska köket med pärlspont och vitrinskåp får härligt ljus genom glasverandan. Kelimmatta från Åhléns.

glasveranda med julpynt

Foto: Carina Olander

Den nybyggda glasverandan smälter väl ihop med huset från 1905. Träbordet är behandlat med svart hårdvaxolja från Osmo. Röda tulpaner gör sig bra till ljusstaken från det lokala Gnosjöföretaget Konstsmide.

Nina och Peter la ett bud som ägarna accepterade.
– Tack och lov, tycker vi nu i efterhand, såg vi inte allt jobb som låg framför oss då vi köpte huset. Hade vi gjort det hade vi fått kalla fötter. Men samtidigt är huset friskt och gediget timrat så vi känner på något lustigt sätt att vi bara lånar det en stund. Vi måste vara aktsamma om det för om femtio år är det några andra som tar vid och skapar minnen i huset.
Nina och Peter har renoverat golv, väggar och tak. Alla golv har befriats från laminat och brädgolven skapar nu en helt annan och varmare känsla. I köket valde paret att budgetrenovera och behöll de ganska nya Ikeastommarna. Luckorna lackades och fick nya beslag och ett skafferi tillkom. Här i köket fick det också bli ett praktiskt golv: linoleumplattor.
När det var dags att bygga ut med sal och glasveranda tog Peter och Nina hjälp av hantverkare som också bytte fönster i hela huset.

nytillverkada pardörrar i gammal stil

Foto: Carina Olander

Glasverandans röda dörrar är nytillverkade efter familjens ritningar. Ett citrusträd i svart kruka matchar de svartvita fotografierna.

– När utbyggnaden stod klar tog vi vid med slutfinishen. Så vi har gjort allt från golvslipning och golvbehandling till tapetsering och målning av fasad. Det tar sin lilla tid, kan vi konstatera.
– Att renovera i etapper har ibland varit slitsamt, säger Nina, men både jag och Peter vill först spara ihop pengar, sedan renovera.
– Vi har ju också hunnit med att skaffa tre barn, med allt vad det innebär av sömnlösa nätter och mindre pengar att röra sig med. Men allt har sin tid, barnen först! Det är inte hela världen om fönster­fodret är omålat i några veckor, eller om adventsljusstakarna kommer upp några dagar sent.

sekelskifteshus inrett i lantlig stil

Foto: Carina Olander

Det gedigna timmerhuset från 1905 har både ladugård och stall och gott om ytor för familjens alla fritidsintressen.

Renoveringsresan är nästan över, bara en liten toalett är kvar att fixa till. Huset har förvandlats till ett varmt och välkomnande hem.
– Vårt hem känns lugnt, tryggt och hemtrevligt. Det finns en själ och historia i huset. Vi vill inte bo i ett museum men samtidigt vill vi renovera och inreda i en stil som passar husets ålder och själ.
Nina och Peter tycker om det enkla och hållbara.
– Vi tänker att om golv och fönster är bra så kan man alltid förändra i rummet med färg på väggar, tapeter och möbler. Vi gillar båda saker med historia. Loppisfynd, ärvda saker, design­klassiker eller retro är roligt och fint.
Favoritmöblerna kommer från Ninas gammelmormor i Finland och har släpats hem till Småland genom åren. Nina skrattar när hon berättar:

julpynt i vardagsrummet med fin julgran

Foto: Carina Olander

I det stora, luftiga vardagsrummet är granen klädd och paketen inslagna. Den rena timmerväggen ger rummet karaktär. Långa Elfahyllor ger plats åt familjens fina favoritföremål.

– Den finska släkten undrar vad vi ska med den gamla skiten till. Pinnsoffan är en absolut favorit, den är från min pappa, och alla flätade korgar och kontar är gjorda av min gammelmorfar Hugo. Dessa har jag burit hem från Finland eftersom jag tycker att det är synd att de inte kommer till användning annars.
Hemmet är också en plats där både Peter och Nina har utrymme för sina fritidsintressen. Han gillar motorcyklar och hon jobbar gärna i trädgården. Tomten är en skön oas som ramas in av en hög avenbokshäck. Här finns köksträdgård, strutbräken, irisar, murgröna, prydnadsgräs, japanska lönnar och hostor. Men nu står julen för dörren och trädgården vilar under snötäcket.
Julen firas hemma. Med tre barn i huset har Peter och Nina bestämt sig för att tiden då de flängde runt till alla släktingar är över.
– Barnen får leka hela kvällen med sina klappar utan att behöva ryckas upp. Vi vuxna sitter hela kvällen och umgås och äter gott.

nybyggd matsal i lantlig stil

Foto: Carina Olander

Den ljusa nybyggda matsalen har en härlig rymd. Matbordet är hemsnickrat av hyvlade, betsade plankor på benbockar från Ikea. Den gamla träsoffan är ommålad med hårdvaxolja i nyansen Snö från Osmo.

Julpyntandet startar tidigt hos familjen och advent är en höjdpunkt här i huset. Nybakade lussekatter till första advent är ett måste. Redan till lucia är de slut och då blir det ett bak till. Och redan under höstpromenaderna samlar Nina och barnen material som kan bli julpynt.

Ninas inredningstips:
Bo in er! Tråkigt men viktigt! Först efter något år har man lärt känna huset och trädgården. Lönnen skräpar ner på hösten, men tänk vad svalt det var att sitta i dess skugga i juli.
Välj funktion före form. Funkar det inte att laga mat i köket kommer
du inte att tycka att det är roligt.
Har du en idé? Håll fast vid den även om det tar tid. Tids nog dyker de där pardörrarna, som du drömt om, upp. Då ska du slå till!
Ta en paus om ni inte mäktar med, huset är inte viktigare än relationer.
Börja med trädgården i tid. Träd och häckar tar tid på sig. Vill du att dina barn ska hänga knäveck i äppelträdet – då kanske du måste plantera nu.

– Det kan vara en mossig kvist som är extra fin. Alkottar är superfint, eller lärkkottar. Ja, vi hittar både det ena och det andra. Jag dekorerar i trädgården, och uthus, ladugård och stall pyntas med dörrkransar och granris på trapporna. Julen får gärna gå helt i naturens färger, och egentligen är jag övertygad om att jag skulle överleva julen utan en enda tomte framplockad. Peter däremot tycker att julen ska vara varmröd med mycket tomtar. Han tycker också om att kunna sitta och kolla på julgranen, därför har vi ofta tre fyra stycken i olika storlekar. Alla äkta, annars kan det kvitta.
Att baka pepparkakor och lussekatter med barnen är traditioner som det inte tummas på här i huset. Och på julbordet står nästintill exakt samma saker som alltid. Finsk kålrotslåda och julstjärnor, ett slags julbakelse, är absoluta måsten.

mässingsljusstakar

Foto: Carina Olander

Att gruppera mässingsljusstakarna på spegelglas ger ett värmande blickfång på bordet.

Reportaget var med i Lantliv nr 11/2016

Skapa stilen som i det vackra hemmet

Rustikt långbord från Ellos home, läs mer och köp här 

langbord-rustikt

Stor elljusstake från Granit, läs mer och köp här 

elljusstake granit

Klassisk ljusstake från Skultuna, läs mer och köp här
skultuna-massingsljusstake
Mässingsljusstakar från Indiska, läs mer och köp här.
masingsljusstakar-indiska

Köksbänk med gott om förvaring, från Rowico, läs mer och köp här 

koksband-lantlig-stil