Adventsljusen är tända och gästerna i antågande till Ulricas och Karl-Johans gård i Söderköpings kulturhistoriska kvarter. Den grönmönstrade kakelugnen, vedspisen, antika fönster och vackra väggpaneler gör det svårt att tro att det charmiga trähuset som andas sekelskiftesstil faktiskt är nybyggt.

D

ecembermörkret börjar lägga sig och den lilla gnutta pudersnö som ligger på marken får hjälp att glittra av skenet från gatlyktor som visar oss vägen in i Söderköping. En pittoresk liten stad, med en stadskärna bevarad sedan medeltiden, som sträcker ut sig längs Göta kanal.
I Drothemskvarteren radas gathusen upp som på ett pärlband. Små, låga trähus och smala slingriga gränder. En vitputsad kyrka från 1200-talet höjer sig mäktigt över den låga bebyggelsen och det är strax intill den som vi hittar Ulricas och Karl-Johans charmiga trähus.

Framför den röda grinden ligger välkomnande granris och inne på gårdsplanen känns det som att tiden stått stilla i bortåt hundra år. Fasadlyktor i gjutjärn visar oss vägen in till en klassiskt anlagd trädgård med grusgångar och äppelträd, omgärdad av faluröda uthuslängor byggda på sent 1700-tal. Redan på håll ser man att här bor en familj som älskar julen. I fönstren lyser adventsljusstakar stämningsfullt och den röda dörren är smyckad med stora kransar. Karl-Johan och Ulrica väntar gäster till kvällen och sprakandet från kakelugnen känns härligt välkomnande när de visar in oss i den stora entréverandan med spröjsade fönster. Det doftar underbart av granris, glögg och levande ljus och familjens franska bulldogg Mimmi kommer glatt springande nerför trappan för att möta oss.

– Välkomna in i värmen, säger Ulrica och stänger dörren så att varken hund eller värme kan smita ut.

gammal gård med nybyggt i gammal stil

Foto: Klas Sjöberg

Ulrica, Alva, Karl-Johan, Hilda, Moa och deras franska bulldogg Mimmi vid grinden som leder in till deras nybyggda gårdsidyll

nybyggt hus i sekelskiftesstil

Foto: Klas Sjöberg

Glasverandan lyser upp i vintermörkret och de röda dubbeldörrarna är dekorerade med yviga kransar.

lantkök i nybyggda sekelskifteshuset

Foto: Klas Sjöberg

Granris och äpplen blir en vacker och naturlig juldekoration som fyller hela rummet med väldoft. Det platsbyggda köket är favoritplatsen i huset, här finns rum för hela familjen och många vänner.

När man ser sig omkring i huset är det svårt att tro att det är byggt för bara drygt 20 år sedan. De förra ägarna byggde det nytt men i gammaldags stil. Tidstypiska detaljer för förra sekelskiftet, 1900–1920-talet präglar huset och man har tagit stor hänsyn till omgivningarna. Ifrån entrén har man utsikt över gården genom antika fönster med färgat glas. Där i gårdens uthuslängor finns bland annat, bastu, tvättstuga och en uthyrningslägenhet. Vackra trägolv leder oss in till köket och matplatsen som är uppdukad med keramik i julfärger, udda ljusstakar och granrisgirlanger.

Jag gillar att skapa julstämning av det jag har runt omkring mig

– Jag gillar att skapa julstämning av det jag har runt omkring mig. Levande ljus, granris och lite röda tulpaner, men absolut inget överdåd, säger Ulrica.

Röda äpplen blir ett vackert blickfång på ett fat med mossa, och av buxbom från trädgården gör hon små enkla arrangemang. Karl-Johan har varit och hämtat hem en gran från torget som barnen Alva och Hilda håller på att pynta. Dottern Moa har precis kommit hem från sin konståkningsträning och hjälper till att tända ljusen i mässingsstakarna som står på matbordet. En trappa upp möts man återigen av det antika färgade fönsterglaset som använts i fönstren i övervåningens allrum. Här finns också familjens fyra sovrum och ett rymligt badrum med badkar framför ett burspråk under snedtaket.

Det var när familjen växte och lilla Hilda föddes som behovet av större ytor och fler rum blev påtagligt. De letade efter rätt hus ganska länge och hade bestämt sig för att de ville bo i Söderköping. När det här huset dök upp föll de pladask. Det hade allt de kunde önska.

– Vi trivs jättebra i det här huset och i just det här området, det är väldigt lugnt och andas så mycket historia, säger Karl-Johan.

Läs även: Underbar julstämning i 1920-talshusets orangeri

antika fönster i glasverandan på nybyggda sekelskifteshuset

Foto: Klas Sjöberg

De antika fönstren med färgat glas i entréverandan är en av de vackra detaljer som gör att huset ser ut att vara betydligt äldre än det är.

mässingsljustakar på julbordet i lantköket

Foto: Klas Sjöberg

Udda mässingsljusstakar och girlanger av granris ger juldukningen en rustik känsla.

hall i nybyggda sekelskifteshuset

Foto: Klas Sjöberg

En stege lutad mot väggen blir en vacker förvaringsmöbel i hallen som badar i ljus från de spröjsade fönstren.

sovrum i lantlig stil

Foto: Klas Sjöberg

Med många kuddar i olika stilar och fårskinn i fotändan av sängen får sovrummet en mysig och ombonad känsla

– Dessutom bor min mamma här på samma gata, på andra sidan planket, säger Ulrica och pekar snett över gården. Det är en ovärderlig lyx att barnen kan springa över till mormor, eller som i dag när jag saknade några tallrikar och kunde gå och rota i mammas skåp.

– Vi älskar den här staden med sin småstadscharm och sin kulturhistoriska miljö. Närheten till Norrköping, där vi båda jobbar, och skärgården är också stora plus.

Genom hela huset ser man byggnadsvårdsdetaljer vart man går och det är svårt, även för ett tränat öga, att se att huset är relativt nybyggt. Väggpanel, skurklossar och gammaldags beslag. Kakelugn, spegeldörrar och platsbyggt kök med vedspis. Just köket trivs familjen bäst i.

Läs även: Det gamla båthuset byggdes om till drömhem

juldrink

Foto: Klas Sjöberg

Skapa julstämning i glasen med röda välkomstdrinkar gjorda på granatäpple, mousserande vin och kanel.

lantkök i nybyggda sekelskifteshuset

Foto: Klas Sjöberg

En rejäl spiskåpa och öppna hyllor ger köket klassisk karaktär. I juletider står den röda grytan ofta framme.

antika dörrar i vardagsrummet

Foto: Klas Sjöberg

De antika dubbeldörrarna och franska bulldoggen Mimmi bjuder in till vardagsrummet och den värmande kakelugnen.

julgran i sekelskifteshuset

Foto: Klas Sjöberg

Alva, Moa och Hilda hjälps åt att klä granen som har sin givna plats bredvid den grönmönstrade kakelugnen.

– Här kan alla i familjen hjälpas åt och vi har plats för massor av gäster, säger Ulrica.

Ulricas sex bästa tips för julstämning:

Julens dofter skapar stämning. Levande ljus, granris och glögg på värmning.
Använd färgerna rött och grönt och skapa julskänsla med vardagsföremål, till exempel gröna glas eller röda skålar. En bok med rött omslag kan lyfta julens färger eller låt den röda grytan stå framme.
Skapa blickfång av ljusstakar, röda äpplen och tulpaner.
Fårskinn, plädar och renfällar skapar en varm och ombonad känsla.
Dekorera med naturen. Granris, kvistar, kransar och mossa ger en lugn bas.
Njut av julen och umgås! Det handlar om familj och vänner och inte om vem som pyntar mest.

För gäster och bjudningar har de ofta, framför allt i adventstid!

– Vi går efter ledorden ”Festligt alla dagar fram till jul!” säger Ulrica.

Köket är som gjort för umgänge. Här finns mycket bänkyta och rikligt med platsbyggd förvaring. Från köket ser man in i det rymliga vardagsrummet genom de spröjsade glasdörrarna, som även de är antika. Här finns den härligt grönmönstrade kakelugnen som sätter sin prägel på vardagsrummet och gifter sig fint med en modern takarmatur och kuddar med guldpaljetter. Man ser tydligt att familjen älskar att blanda stilar i inredningen.

– Jag gillar den där lilla krocken mellan gammalt och nytt, säger Ulrica.

Det är också känslan man får av familjen som bor i huset. En modern och levnadsglad familj, full av aktivitet i ett hus som andas lugn och gammaldags charm. En härlig blandning av då och nu.