Glasveranda, fina trägolv och munblåsta fönster –  det gotländska kalkstenshuset från 1800-talet har allt man kan önska av gammaldags charm. Titta in hos fyrabarnfamiljen som har renoveringen av stenhuset som sitt kreativa livsprojekt.

H

uset som Ann och Niclas bor i med sina fyra barn kallas i folkmun ”Smidn i Burs” eller ”SmidHildings” eftersom det tidigare bodde en smed på gården. Den gamla smedjan har visat sig vara en riktig guldgruva, som Ann har grävt fram mängder av användbara saker ur, bland annat trälådor med år av vacker patina.

De ser huset som ett livsprojekt, vilket gör att de tar det lite lugnt med renoveringen, drömmer och planerar i lugn och ro och hellre väntar än fattar förhastade beslut eller snålar. Med sig i bagaget har de ovärderliga erfarenheter från sitt förra boende i ett gammalt församlingshus som de totalrenoverade och byggde om till bostadshus på kort tid. Just nu huserar hela familjen på bottenplan eftersom över våningen är under byggnation. På nedervåningen finns hela tre sovrum, så det blir inte alltför trångt.

kalkstenshus på Gotland med glasveranda

Foto: Jonas Lundberg

Den charmiga glasverandan har renoverats 
och fått ny färg på fönsterbågarna.

Läs även: 14 härliga utflykter på Gotland

glasveranda inifrån gotlandshus av kalksten

Foto: Jonas Lundberg

Med en platsbyggd bänk
 och ett nytt kalkstensgolv blev glasverandan en mysig 
favorithörna.

Tanken är att pojkarnas rum på övervåningen skall vara färdiga för inflyttning till årsskiftet, efter det ska resten av ytan på övre plan bli allrum, ett badrum och ett sovrum till Ann och Niclas. Själva flytten till kalkstenshuset gick i något av ett huj.
– Vi la ut vårt förra hus till försäljning som en liten chansning eftersom det började bli för litet för oss. Till vår förvåning så såldes det supersnabbt, inom bara ett par veckor, och den nya köparen ville flytta in inom en månad, så det var bara att börja packa ner allt.

– Vi hade ingenstans att bo och skulle precis flytta in hos mina föräldrar när Niclas pappa fick reda på att det här huset skulle läggas ut till försäljning. Han kontaktade säljaren som skulle träffa mäklaren dagen efter men sa att vi kunde komma och titta samma kväll. Huset var allt vi hade drömt om och vi bestämde efter bara fem minuter att vi ville köpa det. Säljaren avbokade mäklaren och huset blev vårt! Vi kan fortfarande inte förstå hur vi kunde ha en sådan tur, och att just det här huset är vårt, säger Ann och ler. Den tidigare ägaren hade i princip gjort alla dyra ”tråkiga” renoveringar, som att lägga ett nytt tak, höja övervåningen och förbereda för ombyggnationen av vinden till bostadsyta.

kalkstenshus lantkök

Foto: Jonas Lundberg

Det gamla köket blev fräscht och hemtrevligt med hjälp av vit målarfärg och nya skåphandtag i skinn. En lokal snickare tillverkade pardörrarna ut mot terrassen.

– Vi lärde oss verkligen en läxa med förra huset. Vi ”tokrenoverade” allt på typ två månader och fattade en del alldeles för snabba beslut som resulterade i att det blev helt fel sen. Men å andra sidan hade vi inte så mycket val då, eftersom huset var i princip obeboeligt som det var. Nu tar vi det lugnt och njuter av varandra och familjen, det är ändå det som är viktigast i slutändan. Vi har en grundplan med renoveringen av det här huset, men tar det lite eftersom. Vi har mest ändrat ytskikten med färg förutom att vi byggde om hallen nästan det första vi gjorde.

kalkstenshusets matrum

Foto: Jonas Lundberg

Vid matplatsen möter antikviteter ny design. Ärvda korgar får hänga i taket medan lammskinn förstärker Gotlandskänslan året om. Lampa från House Doctor.

– Vi försöker renovera bort den lantliga romantiska känslan i huset, skala av lite, men utan att helt bygga bort eller förlora husets ursprungliga charm och detaljer. Vi vill ha lite mer sekelskifte, jag kallar det stilrent men med lite krusiduller. Vi vill ha det ljust och fräscht med inslag av exklusiva detaljer och gedigna materialval. Det är väl lite typisk gotländsk stil också antar jag, vitputsade kalkstensväggar, trägolv och lammskinn. När man skalar av kommer huset att komma mer till sin rätt, ursprunget med de gedigna materialvalen kommer att prata sitt tydliga språk och man behöver inte så mycket saker när grunden är så fin, säger Ann.

ann odlar på kalkstensgården

Foto: Jonas Lundberg

Ann tittar till örtagården som är under uppbyggnad. Bakom vedstapeln skymtas smedjan där familjen har gjort fina fynd.

Köket var renoverat för ungefär 10 år sedan, så där behövdes det ingen stor omgörning. Men för att få en enklare och lite ruffare känsla, valde de att plocka bort några köksskåp som stod där paret i dag har sin matplats. Av skåpen byggde det i stället en köksö. Skåpen som var blågröna målades om i vitt och fick nya handtag i skinn. Golvet som var rödmålat fick strykas många gånger med vit färg innan det röda slutade att lysa igenom.

hallen i kalkstenshuset

Foto: Jonas Lundberg

Den lilla hallen innanför glasverandan rymmer en liten arbetshörna. Det rustika trägolvet är i original från 1800-talet. Ljusslinga, Granit.

– Niclas bestämde sig ganska omgående för att byta ut ett fönster i köket mot en helglasad altandörr som leder ut till vår uteplats, vilket visade sig vara det bästa beslutet någonsin. Den gav ett helt annat ljus och känsla i det annars ganska mörka och lilla köket. Just nu är köket väldigt lantligt, lite emot vår vilja måste jag säga, men vår budgetrenovering blev helt klart ett lyft och vi är ett steg närmare målet. Men vi längtar efter att kunna bygga ett större kök eftersom att vi älskar att bjuda hem en massa folk på middag för att sedan dansa hela natten ute i vår festlokal, säger Ann glatt.

kalkstenshusets vardagsrum

Foto: Jonas Lundberg

Vardagsrummet är inrett med en personlig blandning av stilar och epoker. Taklampan är från butik La Vie i Visby. Klotlampan på den ärvda teakbyrån är från Ikea. Soffa och bord, Mio.

Ann och Niclas är svaga för möbler och ting som har en historia och de flesta skåp, stolar, sängar och byråer som står i parets hem kommer från Anns släkt.
– Vi har fått nästan alla våra möbler från mina mor- och farföräldrars gårdar. Eftersom jag har pluggat i flera år och de ekonomiska resurserna har varit knappa har inredningen ibland liknat att koka soppa på en spik – man vill ha något, men har inte råd, då får man antingen återanvända något gammalt eller så bygger Niclas ihop något.

lantligt sovrum med sänghimmel av gardiner diy

Foto: Jonas Lundberg

Sovrummet andas bohemisk romantik med ärvda gamla möbler och sänghimlen som Anna gjort av skira, vita gardiner.

– Det är oftast jag som sköter inredningen och Niclas som sköter byggandet, vi har ett väldigt bra samarbete. Inredningsdetaljer köper jag ofta på nätet, det brukar bli saker som inte kostar så mycket så att man kan byta ofta! Vilket har resulterat i att jag har ”tusentals” kuddfodral, ljusstakar och massor av mattor. Jag försöker sälja av ibland, men då kan jag få lite separationsångest.

lantligt barnrum

Foto: Jonas Lundberg

I storasysters rum dras blickarna till den fina sängen som gått i arv i Niclas släkt i flera generationer. Sänghimmel, Ellos. Plåtbil från Lekmer.se. Spegel, Jotex.

Anns inredningstips:
En klassisk bra idé är att välja en neutral grund (väggar och golv) som gärna får löpa som en röd tråd i hela hemmet. Sen kan du ”go crazy” på resten, om du vill!
Man kan aldrig ha för många kuddfodral och kuddar, det är verkligen pricken över i i inredningen, man kan lätt variera och byta för att få en ny stil/känsla i hemmet.
Ta det lugnt med renovering, vänta hellre för att verkligen få det du vill ha (samma gäller med inköp).
Ha inte för mycket saker framme, utan gruppera hellre i olika stilleben.
Våga göra/bygga lite egna möbler (det behöver inte vara något avancerat) för en unik och personlig stil.
Mer av familjens gårdsliv på Instagram:@vaniljmint

Reportaget var med i Lantliv nr 8 2017

Prenumerera på Lantliv