Inte bara hemlängtan förde familjen Nordenberger tillbaka till Sofies barndomsö Gotland. Det fanns också en önskan om stillhet och en lugnare vardag, tankar som föddes när Sofies pappa hastigt gick bort och familjen kände att de ville förändra livet.

interiör
Välkommen in! Pallen från Broste Copenhagen är både snygg och bra att snöra skorna på. I köket har en vägg fått vara i tegel medan de andra är gipsputsade.

Sofie och Erik längtade efter ett lugnare liv och ville bort från storstan. På Gotland hittade paret vad de sökte. En gammal kalkstensgård har förvandlats till ett kärt hem som har inretts lätt, luftigt och rofyllt.

Sagt och gjort, utan att tveka sa Sofie och Erik upp sig från sina arbeten i Stockholm och packade flyttlasset för ett nytt liv på ön. De har inte ångrat sig en sekund. På en gammal kalkstensgård i Sanda socken, nära Klintehamn på Gotland, har de funnit sin plats på jorden.

Erik och Sofie träffades när de båda studerade till civilekonom. Till en början bodde de på 19 kvadrat, men de hade hunnit köpa och sälja flera lägenheter i Stockholm när den gotländska kalkstens­gården dök upp på Hemnet. Bilderna på nätet visade ett hus som var långt från parets stil, men Erik och Sofie såg möjligheterna. En iskall helg i november 2011 tog de flyget till Gotland för att titta på huset. Det blev ett lyckokast.

kakelugn
Kakelugnen var en av de detaljer som Sofie och Erik föll för. Den gotländska charmen förstärks av soffbordet från gotländska GAD. Taklampan kommer från holländska Ay Illuminate.

– Det sprakade i kakelugnarna och trägolven knarrade, det var kärlek vid första ögonkastet. Det är en fröjd att komma åkande och se det höga huset torna upp sig. Vi älskar den här gamla gården och har för avsikt att stanna här länge, säger Sofie.

indiantält
Den sköna fällen blir ett mysigt golv i indiantältet från polska Nununu.

Hennes stora intresse är inredning och hon driver en gårdsbutik med inredning och en webbshop. Både hon och Erik är roade av färg och form, är kreativa, gillar att jobba med händerna och drar sig inte för att hugga i. De är inte rädda för att testa och prova nya varianter när det gäller att inreda och renovera.

– Blir det fel eller när vi tröttnar gör vi gärna om, säger Erik. Vi tycker inte om öppna planlösningar så vi var förstås lyckliga över det faktum att många rum fanns bevarade, även att originalgolv ligger kvar i många av salarna, gedigna gamla tiljor som knarrar alldeles perfekt.

Gården är från sent 1800-tal och har renoverats flera gånger om.

– Familjen som renoverade och bodde här innan oss var kort­varig i huset och vi har gjort om många av deras lösningar. I framtiden hoppas vi kunna bygga pool eller växthus men just nu fokuserar vi på att få i ordning den lilla flygeln som också agerar butik, säger Erik, och Sofie fyller i:

– Första året gjorde vi de stora renoveringarna med kök och badrum och körde på i ett rasande tempo.

kök

Köket pryds nu av en lång tegelvägg som bryter av mot det annars avskalade hemmet där övriga väggar är putsade och ger en härligt ruff Gotlandskänsla. Från diskbänken har den som pysslar underbar utsikt över trädgården och äppelträden. Från köket kommer man ut till altanen, vilket gör det smidigt att ta med middagen eller fikabrickan ut för att njuta av sommaren. Och det gör familjen Nordenberger gärna. Altanen har blivit en kär plats.

– Här har vi sol hela dagen och utsikt över det stora fina äppel­trädet i trädgården, säger Sofie.

sovrum
Erik och Sofie tycker om att ha sängen lågt och har därför valt bort sängben. Över stegen ligger pläden Fru Nordström och på klädställningen får några av favoritplaggen hänga framme.

Nyligen gjorde paret om den ena stora salen från matrum till sovrum. Enkelt och med så få intryck som möjligt skapade de en vilsam och lugn känsla.

– Just nu har vi skalat av och plockat bort, vi låter ytorna vara fria då Sofie är ordentligt trött på övermöblerade rum. Vi försöker släppa in så mycket ljus som möjligt och gillar det faktum att huset får tala för sig självt. Sommartid plockar vi undan alla mattor och det är härligt att gå barfota på sköna trägolv, säger Erik.

Det är ofta Sofie som kläcker idéerna hemma och mycket av inspirationen kommer från Instagramvärlden. Erik är aldrig sen att hänga på. Ombyte förnöjer och utmanar.

– Vi har ingen direkt uttalad stil utan blandar sådant vi gillar och gör ofta om hemma, berättar Sofie.

gråmålat skåp
Skåpet är en kär möbel, eftersom Sofie har ärvt det efter sin far. Hon har plockat bort glasdörrarna och gett det ny färg.

Paret gillar att kombinera gammalt med nytt. I alla rum finns spännande detaljer, prylar med olika historier och älskat arvegods. Det ljust gråmålade skåpet i sovrummet i nedervåningens ena sal är ett kärt stycke möbel. Skåpet, som Sofie plockat bort dörrarna på och målat om, var från början hennes pappa Yngves. Eftersom Yngve inte lever längre är skåpet ovärderligt.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om jag vill sälja detta skåp, men det säljs över min döda kropp, säger Sofie.

arbetsrum
Härlig utsikt! Allt det vackra utanför fönstret ger inspiration vid arbetsrummets skrivbord.

Fler kära ägodelar kommer från Eriks familj, till exempel några tavlor, en dagbädd och en favorit som hängt med i många flyttlass: stolen som Eriks mormor målat och klätt om. Nu pryder den sin plats i arbetsrummet. Mattorna i sonen Filips rum kommer också från Eriks familj.

– Det är gamla antika mattor som blivit så där härligt solblekta med åren, vi älskar dem och får ofta frågan var de är köpta, berättar paret.

Utanför huset vajar vallmon i vinden. Gården ligger drygt en kilo­meter från socknens kyrka och har inga intilliggande grannar, utan öppna fält och åkrar åt alla håll. Det är inte heller långt till kusten och familjen tar sig ofta ett dopp i Västergarn där även Eriks föräldrar bor numera. De gjorde som Sofie och Erik, lämnade Stockholm och flyttade permanent till Gotland, något som den unga familjen förstås är väldigt glad över.

trädgård
Gotland är Sofies barndomsö. Efter några intensiva år i Stockholm är hon glad att sonen Filip får växa upp här.

På sommaren används även trädgården flitigt. Hundarna Semlan och Polly springer fritt och Filip busar och leker på gräsmattan.

– Övrig ledig tid tillbringar vi gärna på Fårö, vi försöker åka nästan varje helg och Fårö är ett riktigt andrum när vi behöver paus från vardagen, säger Sofie.

Men sommaren innebär också att gårdsbutiken är öppen. Där har Sofie knackat fram de gamla kalkstensväggarna för hand och försökt bevara charmen och det genuint gotländska. Det blir en skön kontrast till den moderna design hon säljer. Lokaltidningen har uppmärksammat henne och när butiken smygöppnade sommaren 2015 räknade hon inte med att få en enda besökare, men i stället blev hela gårdsplanen full av bilar.

– Intresset för Gotland och landsbygden känns otroligt stort, något som vi förstås är glada för. Här vill vi bo och verka, säger Sofie som trivs med det nya livet på ön.

barnrum
Filips rum har ljusa och dova färger. Mattan kommer från Eriks familj och byrån stod redan på gården när familjen flyttade in.

– Nu lever vi drömlivet tillsammans och är glada att Filip får möjlighet att växa upp på världens finaste ö.

Sofies och Eriks tips för ett personligt hem:
Strunta i det konventionella,
du måste inte möblera så som ”man måste”.
Gör om, tänk nytt och tänk på vad som passar din familj. Hur ofta sitter ni 15 personer runt det stora bordet i den orörda matsalen?
Sälj på begagnatmarknaden när du tröttnat på dina klenoder.
Leta efter möbler med en intressant karaktär eller historia. Vi byter ofta möbler och arrangerar om efter humör.
Måla om! Fram med penseln och hugg tag i den där väggen som du sagt i ett halvårs tid att du ska måla. Man mår bra av att få skapa med sina händer.

Läs också: 14 härliga utflykter på Gotland

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne