Konstnären Karin Broos kan konsten att måla bilder så att de går rakt in i hjärtat på betraktaren. Vi hälsade på Karin i ateljén i skolhuset i Värmland.

Vi knackar på dörren till det väldiga gamla trähuset. Men ingen öppnar. Vi knackar igen och igen och börjar undra om vi har kommit till fel hus. Då öppnas kattluckan i dörren och ut flyger de två uppspelta golden retriever-hundarna Chasey och Lorca som glatt börjar hälsa oss välkomna på hundars vis. Vi har kommit rätt, men till baksidan av huset, förklarar Karin Broos när vi ringer på hennes mobil. Smedsby gamla byskola är på 500 kvadratmeter och befinner man sig exempelvis i de gamla klassrummen i ena delen av huset hör man inte om det knackar på dörren i lärar­bostadsdelen.

KARIN BROOS i sin ateljé, FOTO KLAS SJöBERG
Byskolans rymliga gamla klassrum ligger på norrsidan och har ett perfekt ljus att måla i. Karin arbetar långa dagar här men pausar alltid för en ridtur i skogen.

Karin Broos visar oss runt i huset som har tre stora sovrum och en rymlig hall på övervåningen. I bottenplanet ligger kök, matrum, tre sällskapsrum, kontor och Karins stora ateljé. Spegeldörrar, brädgolv, de höga ateljéfönstren och kapprummens gamla klädhängare är i original från byggåret 1914.
– Här var skola fram till 1968, så många som bor i trakten har varit elever i huset. Det är spännande att höra dem berätta om sina minnen, säger Karin.

Se trailern till filmen Speglingar om Karin Broos här!

Karin Broos och maken Marc Broos kom till Värmland med den gröna vågen för fyrtio år sedan efter flera år i hans hemland Nederländerna.
– Vårt första hem i Värmland var ett fallfärdigt hus i Hagfors som vi rustade upp tillsammans med en annan familj. Vårt mål var att leva så billigt som möjligt för att inte behöva ha så stora inkomster. Vi odlade mycket och hade får, höns och bin, säger Marc.

Karin Broos skolhus i Värmland med hästarna och henne själv
Att kunna ha hästar på gården var ett av Karins viktigaste önskemål när de letade hus. I trädgården framför skolhuset har islandshästarna Roda och Karri en hage.

Efter 13 år hade paret fått döttrarna Sara, Sissela och Stella och behövde en större bostad. Och Karin, som gjorde allt större målningar, behövde en rymlig ateljé.
Familjen letade länge efter ett lämpligt hus, de ville gärna ha en gammal skola på grund av de stora salarna som blir fina ateljéer. Och Karin hade fler önskemål:
– Mitt krav var att det skulle finnas fina ridvägar i närheten. Jag har alltid haft islandshästar sedan vi flyttade till landet, och att kunna ta en ridpaus mitt på dagen är livskvalitet för mig.

Läs även: Gammal skola renoverad på 4 veckor!

den möblerade hallen i skolhuset, foto klas sjöberg
Det som en gång var elevernas kapprum är i dag ett mysigt rum för umgänge och avkoppling.

När familjen Broos fick tips om att skolhuset i Smedsby i Östra Ämtervik var till salu 1988 ringde de mäklaren direkt och köpte huset osett för 300 000 kronor för att förhindra en budgivning.
– Det var mycket pengar då men vi ville så gärna ha huset. Vi föll direkt för det natursköna läget, möjligheten att ha stall på tomten och så förstås utsikten över Fryken, där vi börjar dagen med ett morgondopp på sommaren, säger Karin.

Karin Broos med hunden i ateljén, foto klas sjöberg
När Karin Broos målar i ateljén kan hon glömma både tid och rum. Men hunden Chasey och de andra djuren låter sig inte glömmas bort så lätt.

Den vilda, vackra naturen kring Fryken, där det bland annat finns gott om varg, skildras ofta i Karin Broos konst. Hon är mest känd för sina fotorealistiska målningar där hon använder foton av barn och barnbarn som inspirationskällor.
– Jag började fotografera dem i olika vardagliga situationer för att fånga stunder av omedveten närvaro. Flickorna och kvinnorna i målningarna blev samtidigt speglingar av mig själv.
Hösten har varit hektisk på grund av separatutställningen i vintras, Still Life, på Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm, där ett fyrtiotal av Karins målningar från de senaste tolv åren visades på två våningsplan – det är skimrande vackra vardagsögonblick med vemodiga undertoner.

Läs även: Här finns en kakelugn i varje rum!

Karin Broos vardagsrum
Många av de auktionsfyndade möblerna i vardagsrummet kommer från Jordanien. På väggen, Karins målning Aftontoalett.

– Still life har flera betydelser för mig. Gamla tiders stilleben arbetar mycket med kontrasterna liv och död, i mina målningar finns också en motsättning, en mörk verklighet bakom idyllen. Men Still Life syftar även på mitt eget stillsamma liv här hemma på landet, i kontrast till den komplicerade, konfliktfyllda världen utanför, säger Karin.
Det är verkligen lugnt i Östra Ämtervik den här dagen. Några snöflingor faller och lantbrevbärarens gula bil är den enda man ser på landsvägen. Men på somrarna brukar det myllra av folk inne på den gamla skolgården.

Läs även: Lantligt paradis vid Bottenhavet

Karin Broos kök, foto klas sjöberg
Köket har en charmig blandning av färger och stilepoker. Det rymliga köksskåpet byggde Marc av gamla fönster.

Med familjen Broos som nya ägare blev skolhuset inte bara ett älskat hem. 1998 startade Marc Alma Löv museum på gården med 16 små paviljonger där konstnärer från 13 länder fick visa modern, experimentell konst.
Skolhuset fungerade som reception och kafé som var öppet när helst familjen var hemma. Efter några år var det besökare i huset från morgon till kväll sju dagar i veckan, så Karin fick flytta upp sin ateljé till övervåningen för att få arbetsro. Till slut blev det för mycket jobb för Marc att ensam sköta museet. I tre år var det stängt, men sedan 2014 är Alma Löv i gång igen sommartid, nu med dottern Stella som museidirektör.

hurts med litografier i Karin Broos ateljé, foto klas sjöberg
Hurtsen i ateljén rymmer Karins litografier. Inramad ovanpå syns målningen Brevet.

Det var med en utställning på Kristinehamns konstmuseum 2008 som landets konstkritiker och kulturredaktörer på allvar fick upp ögonen för Karin Broos. Vid 58 års ålder blev hon en rikskänd konstnär och alla hennes målningar såldes nästan över en natt.
– Jag är otroligt glad för att det här genombrottet kom sent i livet. Så intensivt som jag arbetat de senaste tio åren hade jag aldrig kunnat göra när barnen var små. Då hade jag känt mig splittrad och otillräcklig hela tiden. I dag är det bara en stimulerande utmaning.

Ta chansen att vinna i Lantlivs tävlingar!

KARIN BROOS och maken Marc på gården med islandhäst FOTO KLAS SJöBERG
På gården bland stall och uthus har Karin och Marc Broos byggt upp konstmuseet Alma Löv som i dag drivs av dottern Stella.

Själv växte Karin Broos upp i en akademikerfamilj i Uppsala, pappa var matematikprofessor, mamma var folkskollärare. Att de fem barnen skulle göra akademisk karriär var en outtalad självklarhet. Karin som helst ville teckna och måla revolterade tidigt mot förväntningarna, började sminka sig och röka vid tolv. Efter halva nian hoppade hon av skolan för att åka som au-pair till London. Där umgicks hon med rockmusiker, testade droger och drabbades av bulimi, som inte gick över trots att hon reste hem till Sverige för att gå färdigt skolan och gymnasiet.
– Slutet på utseendefixering och självförakt kom efter att jag flyttat med Marc till holländska Eindhoven och jag hade kommit in på kungliga konsthögskolan där. Det var långa disciplinerade skol­dagar med mycket anatomiskt modellmåleri, vi fick bakläxa om vi missade en muskel eller ett litet ben. Jag stortrivdes där, gick upp i måleriet och kunde äntligen glömma bort mig själv. Efter något år var jag frisk från bulimin, säger hon.

Läs ävenKalkstenhus med orangeri

De senaste årens uppmärksamhet och större inkomster har inte förändrat Karin Broos liv särskilt mycket.
– Allt jag vill ha – måleriet, djuren och naturen – finns ju här på gården. Jag trivs allra bäst med en händelselös, inrutad vardag, säger hon.
Men en ny investering har Karin och Marc unnat sig. Den ny­inköpta Stockholmslägenheten på 27 kvadratmeter, som de delar med sina vuxna döttrar, är perfekt när de behöver uppdatera sig med storstadens kulturliv.
– Vi kan verkligen njuta av det bästa av två världar. Det är otroligt lyxigt, säger Karin.

Karin Broos smultronställen kring Fryken:
Ridgedale Permaculture i Västra Ämtervik är ett fantastiskt föredöme när det gäller ekologiskt jordbruk. Här kan man handla närodlade grönsaker i gårdsbutiken, studera deras fina djurhållning eller gå en spännande kurs i permakultur.
Heidruns Bok- & Bildcafé i Fensbol är alltid lika trevligt att besöka. Mysig miljö med kakelugnar, goda kakor och Kravmärkt kaffe i kombination med intressanta författar-, poesi- och musikkvällar.
Edsbjörke glashytta hos Ingalena och Ragnar Klenell där man kan se deras glastillverkning och fina glas i alla dess former.
Är man i Sunne på sommaren får man inte missa Västanå Teater, som varje sommar sätter upp en ny teaterföreställning i berättarladan i Rottneros. Fantastisk miljö, dräkter och musik.
Alma Löv museum. Vår familjs stora konstprojekt hemma på gården med samtidskonst i 16 paviljonger och ”Palatset” i ladan.