Milda toner, naturlig touche och ett överdåd av ljuslyktor och juldofter. Den omgjorda gamla lanthandeln i finska Kumo är rustad för vintermys – med vardagssaker minst lika vackra som julpyntet.

L

andskapet ligger inbäddat i ett tunt täcke av snö. I det röda trähusets glasveranda lyser mängder av inbjudande lyktor, medan en doft av hyacint och ljudet från en sprakande brasa letar sig ut genom dörren som öppnas. Emilia Ruuskanen bjuder in till sitt hem i den gamla lanthandeln.

Här, utanför Kumo i västra Finland, har Emilia tillsammans med maken Timo och barnen Niilo och Klaara hittat en oas med utrymme för såväl arbete som lek. I sitt jobb som inredningsbloggare har Emilia hemmet som arbetsplats, med ett skrivbord strategiskt placerat invid en värmande kamin i köket. Sällskapet för dagen, dottern Klaara som är hemma från förskolan, klinkar på pianot. Katterna Kylli och Taavi ligger och spinner på varsin köksstol, där fällar från en lokal fårgård ger perfekt mjukhet och mys.

– Oavsett om det gäller produkter eller tjänster tycker jag det är viktigt att gynna lokala företag, säger Emilia. Till min stora glädje har det just öppnat en inredningsbutik inne i Kumo, ett välkommet nytillskott där jag absolut kommer att handla.

Att det händer en del i inredningsväg hemma hos Ruuskanens är ingen överraskning. Med ett enormt intresse för inredning och design, och inte minst med en fäbless för äldre föremål, tycker Emilia om att förändra och förädla. Samtidigt är hon noga med att det 220 kvadratmeter stora huset är ett hem och inte en utställningsyta.

– Knepet är att omge sig med vackra vardagssaker, då ser det fint ut även om det är stökigt vilket gör att man kan leva ett normalt liv.

rustikt lantkök i finska renoverade lanthandeln

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Den gamla butikslokalen har blivit ett kök. Det nu vitmålade trägolvet doldes förut av en trasig linoleummatta. Halvkakel omlott ger rustik bistrokänsla. Gråmålade plåtlampor, Ikea.

lantlig stil i vardagsrummet

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Vardagsrumsväggen bär en mild nyans, som ihop med soffor i vinkel skapar en inbjudande atmosfär. Kuddar och lampa, Tine K Home. Matta, Ellos.

julpynt med hyacinter

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Emilia älskar vita hyacinter, hennes egna julgrupper placeras ut i hela huset.

träpanel och kamin i renoverade lanthandeln

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Familjen eldar dagligen i husets båda eldstäder, och katten Kylli lägger sig gärna till ro i en rottingfåtölj framför brasan. Korg, Tine K Home.

Tidigare bodde familjen Ruuskanen i ett mindre hus närmare stan. Men när den gamla lanthandeln från 1940-talet, med tillhörande bostad, blev till salu slog de till. Nu har de sju rum och kök till sitt förfogande.

– Lanthandeln var i gång fram till någon gång på 1960-talet, min mamma bodde i närheten och gick som barn hit med en mjölkhämtare för att hämta mjölk. Nu ligger vårt kök på samma plats som den gamla butiken.

När Emilia och Timo tog över 2012 krävdes det en total renovering, som dock har gjorts med hänsyn till huset. De gamla golv­bräderna ligger kvar, nu målade med vit färg. Även de flesta väggarna är vitmålade, medan några är behandlade med kalkfärgen Kalklitir som ger en närmast sammetsmatt yta. Emilias favoritkulör är nougat, en färg som är lätt att kombinera med annat. Överlag går allt i naturliga toner, olika nyanser av grått och brunt liksom ett stråk av blekblått.

Det femtio kvadratmeter stora köket, som försetts med tidstypisk panel med pärlspont plus halvkakel i bistrostil ända upp till taket, är husets själva hjärta. Här på nedervåningen finns också ett arbetsrum och den mysiga glasverandan, liksom ett vardagsrum några trappsteg ner. På andra våningen ryms hall, sovrum och badrum. Ute på gården finns hus som rymmer såväl bastu och förvaringsutrymmen som jordkällare.

Läs även: Underbara tapeter och färger i Västerbottensgården

lantlig stil i gmala lanthandeln

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Timo är musiker och var bestämd över att huset skulle rymma instrument. Nu spelar alla i familjen på det vackra pianot, inte minst gillar Klaara att plinka fram egen musik.

renoverad gammal lanthandel

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Den gamla lanthandeln från 1940-talet är numera ett underbart hem för familjen Ruuskanen. Treåriga Klaara njuter av kälkvintern.

öppna hyllor i lantköket

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Med vackra vardagsföremål gör det ingenting att saker står framme i köket. Öppna hyllor, Ikea, keramik från Tine K Home.

Att inreda ett gigantiskt hus kräver intresse, tid och öga för vad som passar – plus en och annan överdimensionerad möbel. Två sådana är de stora förvaringsskåp som Emilia och Timo hittade av en slump.

Emilias inredningsinspiration:
Utgå från en neutral färgpalett. Bleka ytor och olika nyanser av grått skapar en grund som fungerar året om.
Förändra med textilier. Genom att byta kuddar, filtar och gardiner kan man snabbt förändra ett rum efter årstid och humör.
Omge dig med vackra saker. Snygga vardagsföremål fungerar som dekoration på öppna hyllor. Var inte rädd för att flytta om dina saker.
Låt träet tala. Gammalt trä har vackra toner, allt behöver inte målas.
Tillför liv med växter. Snittblommor och krukväxter skapar stämning. Ha alltid färska blommor i huset

– Vi var egentligen på väg till Ikea för att köpa garderober men passerade en antikbutik där de stora skåpen stod och väntade.

– Väl hemma passade de perfekt, och har till och med fått namn. Nu står ”Gentlemannen” i köket där han har plats för allt porslin, medan ”Den gamla damen” tar hand om våra kläder i sovrummet.

Emilia har jobbat med sin inredningsblogg Uusi Kuu i åtta år och delar välvilligt med sig av vackra bilder med motiv från familjens hem. Av såväl ekonomiska skäl som det faktum att saker och ting tar fysisk plats håller hon sig till en harmonierande stil och ägnar sig åt återanvändning.

skänkskåp i lantköket

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Kransar av eukalyptus gör kökets skänkskåp julfint. Här ryms mängder av porslin och andra köksattiraljer.

lurvig matta

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

En gosig katta på en fluffig matta – det ser ut som en konstinstallation men är vanlig mysvardag hos Ruuskanens.

Allt efter årstid och humör kan föremål arrangeras om; en lykta från köket kan plötsligt stå i badrummet medan en pall från sovrummet kan kombineras med några vaser i vardagsrummet.

Hemligheten är att det mesta håller sig inom samma stil och färgskala

– Hemligheten är att det mesta vi äger håller sig inom samma stil och färgskala och kan därför kombineras på ett eller annat sätt utan att det blir rörigt.

I takt med att julen närmat sig har Emilia allt eftersom tagit fram juldekoration efter juldekoration, men i sparsmakad stil. En vacker adventsstjärna, några virkade snöstjärnor hängande i en tallgren, en enkel krans av eukalyptus, en liten spenslig gran i övre hallen, en maffig gran på nedervåningen … Och så vita hyacinter förstås, liksom ljuslyktor i mängder samt den obligatoriska glöggrytan som står och doftar på spisen.

– Jag älskar julen, och för mig är den detsamma som dofter och ljus. Har man redan från början en enhetlig och ganska dämpad inredning är det lätt att plocka fram julpyntet och få det att bli fint med enkla medel. Sedan är det bara att njuta.

Läs även: De förvandlade skolan från 1800-talet till drömhem

glasveranda på gamla lanthandeln

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Glasverandan bjuder in med mängder av levande ljus och ett gammalt bord med lyktor och hyacinter.

gammal kälke

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Niilo och Klaara håller sig sysselsatta i väntan på tomten.

enkel adventsstjärna, Himmeli

Foto: Krista Keltanen/Livinginside

Den enkla stråstjärnan Himmeli är ett klassiskt finskt hantverk som gör sig fint i inredningen till jul.

Reportaget var med i Lantliv nr 12/2017, prenumerera på Lantliv