Den småländska släktgården var rivningshotad när Frida Eskilssons pappa stod i tur att ta över den. Nu har Frida själv satt sin prägel på sitt barndomshem, där en nordisk färgskala, klassiska tapeter och ett massivt trägolv harmonierar med 1700-talsgårdens historia.

släktgård från 1700-talet

I den allra sydligaste delen av de småländska skogarna ligger ett vackert, falurött hus omgärdat av träd klädda i höstskrud. Här bor Frida Eskilsson som sjätte generationen på 1700-talsgården.

– Jag har växt upp i det här huset och haft en härlig barndom på landet, säger Frida, som i dag själv har en dotter, Esther, 1 år, tillsammans med sambon David Svensson. Huset är byggt i slutet av 1700-talet och det är något som syns väl i omgivningarna. På gården finns bland annat två knotiga, hamlade askar som förmodligen har stått här sedan huset fick sin första ägare. På baksidan av huset finns böljande hagar där kor fridfullt betar invid stengärdsgårdar. Hela miljön andas samma stillhet och ro som Fridas farmor måste ha upplevt när hon växte upp här. Men när farmodern själv blev vuxen var huset i så dåligt skick att det var på tal att riva det. Huset räddades enbart för att det kunde hyras ut till sommargäster.

Frida med dotter utanför släktgården

– När David och jag fick frågan om vi ville köpa huset av mina föräldrar kände vi med en gång att vi ville det, säger Frida. Jag hade bott i lägenhet ett par år och kände att det verkligen inte var min grej, och David kände likadant.

Paret längtade ut till landet och efter större ytor att röra sig på, och det skulle de få gott om på markerna utanför Tingsryd. Själva flyttade föräldrarna in i det hus intill som byggdes när 1700-talshuset var rivningshotat på 1950-talet. Huset var i bra skick efter att ha totalrenoverats av Fridas föräldrar på 1980-talet. Det hade då fått en allmogekänsla med gammaldags tapeter och fina gamla möbler.

– En förutsättning för oss för att ta över var ändå att vi skulle få sätta vår prägel på huset, säger Frida. Vi ville fräscha upp ytskikten och mixa husets äldre, lantliga stil med en mer nordisk.

blommiga tapeter i vardagsrummet på 1700-talsgården

Lyckligtvis var det inga problem för Fridas föräldrar – de hade ju också satt sin prägel på gården när de tog över. Men först av allt under 1980-talets renovering hade de plockat bort alla golv på nedervåningen och grävt ut hela grunden, något som Frida och David var tacksamma för eftersom det är en omfattande process. För säkerhets skull tog de ändå bort golven för att kontrollera att allt var som det skulle. De passade även på att isolera och lägga in golvvärme och ett nytt trägolv som nu sträcker sig över hela bottenplanet. Undantaget är hallen som fick ett kalkstensgolv. För att få en mer praktisk entré valde Frida och David att ändra på planlösningen och flytta ytterdörren. I samma drag fick de bland annat ett rum som är kombinerat badrum och tvättstuga, samt ett större ljusinsläpp till köket i och med att man gjorde öppningen dit större.

kakelugn,1700-talsgard

vardagsrum med blommiga tapeter

– Vår plan var att bevara så mycket som möjligt och restaurera i en stil som skulle harmoniera med husets ursprung, säger Frida. Vi ville få in moderna finesser utan att det skulle kännas fel för huset.

Resultatet blev ett ljusare hem där ytorna tas till vara på bästa sätt.

– Ändringen i hallen blev verkligen jättebra. Det är skönt att ha en tvättstuga i anslutning till hallen – det är smidigt när man har småbarn.

hall i 1700-talsstil

Ett kök med plats för många stod högt på dagordningen. Fridas syster är kock och familjerna träffas gärna och lagar mat tillsammans. Genom att avlasta en bärande vägg med en järnbalk kunde man frilägga en trappa som tidigare låg i en liten hall innanför köket. På så sätt fick köket en betydligt större rymd.

– Vi tycker så mycket om trappan, säger Frida. Den har så mycket karaktär och känns unik i sitt utförande.

Eftersom huset har så många år på nacken har det hunnit sätta sig ordentligt. Därför misstänkte paret att ett vanligt modulkök inte skulle passa och lät en snickerifirma platsbygga ett kök i massivt trä efter husets mått. Snickerierna fick en grågrön färg med attribut från förra sekelskiftet, som klassiska spegeldörrar och lådor som påminner om de som fanns i äldre tiders köpmansdiskar. Bänkskivan är av mattslipad granit, vilket är både stilfullt och praktiskt då man kan ställa såväl kalla som varma föremål på den utan att det blir fläckar. Väggarna kläddes med vit pärlspont med mörkgrå lister.

kök i gammal stil

lantligt kök med pärlspont

– Vi letade efter en spis som skulle passa i huset och till den gamla gjutjärnsspisen. Till slut hittade vi en svart spis med en massa finesser och attribut från förr och vi är verkligen supernöjda med den, säger Frida.

spis i lantliga köket

På ovanvåningen är sovrummet färdigt men resten är under renovering. Återstår gör två rum som ska bli barnrum och gästrum samt salen, där man nu brukar duka upp ett långbord så att hela släkten får plats.

sovrum 1700-talshus

sovrum 1700-talsgard

– Det finns verkligen potential där uppe, men vi har ingen brådska utan det får komma med tiden, säger Frida.

Frida och David fokuserar just nu på att få klart badrummet. En plastmatta har rivits bort och en kommod med bra förvaring har tillkommit. Men planen att helkakla väggarna stötte på patrull. Eftersom det gamla huset rör på sig så mycket skulle det inte gå att sätta upp kakel, fick de veta.

– Först i efterhand fick vi tips om att man kan sätta upp en våtrumsmatta att kakla på. Vi tycker ändå att det blev bra som det blev, med våtrumstapet. Men när det blir dags att renovera igen om tjugo år får vi väl följa det där rådet om våtrumsmatta, säger Frida och ler.

Inreda ett gammalt hus – Fridas tips:

Mitt mål är att inget ska sticka ut för mycket utan att det ska kännas harmoniskt, behagligt och varmt att komma hem till oss. Naturmaterial ger en fin bas till hemmet.
Titta gärna hur andra inreder för att få tips på lösningar men gå inte för mycket på trender om du vill skapa en personlig känsla.
Tänk igenom färgvalen i hela huset, så att färgerna går igen. Vi har tagit många tapeter från samma leverantör för att stil, färg och form ska hänga ihop.
Platsbyggda möbler passar bra i ett ett äldre hus. Tänk gärna ut vad du vill få plats med i kök och badrum och anpassa sedan inredningen efter det.

Frida Eskilsson
Ålder: 32 år.
Yrke: Banktjänsteman.
Familj: Sambon David Svensson, 30 år, driver egen entreprenadfirma, och dottern Esther, 1 år. Hunden Hedda.
Bor: På en släktgård på 220 kvm byggd på 1700-talet utanför Tingsryd i södra Småland.
Instagram: @Othiliashem.
Just nu: Planerar att bygga ett garage med förråd och bastu intill huset.

NUVARANDE Rivningshotad 1700-talsgård blev vackert drömhem
NÄSTA Platsbyggt kök i sekelskiftesstil – massor av inspiration