Den småländska släktgården var rivningshotad när Frida Eskilssons pappa stod i tur att ta över den. Nu har Frida själv satt sin prägel på sitt barndomshem, där en nordisk färgskala, underbara mönstrade tapeter och ett massivt trägolv harmonierar med 1700-talsgårdens historia.

släktgård från 1700-talet

Knotiga träd ramar in den gamla grinden. Hunden heter Hedda.

I den allra sydligaste delen av de småländska skogarna ligger ett vackert, falurött hus omgärdat av träd klädda i höstskrud. Här bor Frida Eskilsson som sjätte generationen på 1700-talsgården.

– Jag har växt upp i det här huset och haft en härlig barndom på landet, säger Frida, som i dag själv har en dotter, Esther, 1 år, tillsammans med sambon David Svensson. Huset är byggt i slutet av 1700-talet och det är något som syns väl i omgivningarna. På gården finns bland annat två knotiga, hamlade askar som förmodligen har stått här sedan huset fick sin första ägare. På baksidan av huset finns böljande hagar där kor fridfullt betar invid stengärdsgårdar. Hela miljön andas samma stillhet och ro som Fridas farmor måste ha upplevt när hon växte upp här. Men när farmodern själv blev vuxen var huset i så dåligt skick att det var på tal att riva det. Huset räddades enbart för att det kunde hyras ut till sommargäster.

Frida med dotter utanför släktgården

Foto: Carina Olander

Frida ser fram emot att ge dottern Esther samma härliga uppväxt på landet som hon själv fick.

– När David och jag fick frågan om vi ville köpa huset av mina föräldrar kände vi med en gång att vi ville det, säger Frida. Jag hade bott i lägenhet ett par år och kände att det verkligen inte var min grej, och David kände likadant.

Paret längtade ut till landet och efter större ytor att röra sig på, och det skulle de få gott om på markerna utanför Tingsryd. Själva flyttade föräldrarna in i det hus intill som byggdes när 1700-talshuset var rivningshotat på 1950-talet. Huset var i bra skick efter att ha totalrenoverats av Fridas föräldrar på 1980-talet. Det hade då fått en allmogekänsla med gammaldags tapeter och fina gamla möbler.

– En förutsättning för oss för att ta över var ändå att vi skulle få sätta vår prägel på huset, säger Frida. Vi ville fräscha upp ytskikten och mixa husets äldre, lantliga stil med en mer nordisk.

blommiga tapeter i vardagsrummet på 1700-talsgården

Foto: Carina Olander

På ovanvåningen har en soffhörna placerats intill brasan och väggarna har fått en fin tapet i form av Marianne, Sandbergs.

Lyckligtvis var det inga problem för Fridas föräldrar – de hade ju också satt sin prägel på gården när de tog över. Men först av allt under 1980-talets renovering hade de plockat bort alla golv på nedervåningen och grävt ut hela grunden, något som Frida och David var tacksamma för eftersom det är en omfattande process. För säkerhets skull tog de ändå bort golven för att kontrollera att allt var som det skulle. De passade även på att isolera och lägga in golvvärme och ett nytt trägolv som nu sträcker sig över hela bottenplanet. Undantaget är hallen som fick ett kalkstensgolv. För att få en mer praktisk entré valde Frida och David att ändra på planlösningen och flytta ytterdörren. I samma drag fick de bland annat ett rum som är kombinerat badrum och tvättstuga, samt ett större ljusinsläpp till köket i och med att man gjorde öppningen dit större.

arbetshörna i lantligt hem

Foto: Carina Olander

Intill kakelugnen i vardagsrummet har Frida en arbetshörna.

vardagsrum med blommiga tapeter

Foto: Carina Olander

På nedervåningen finns ett av Fridas bästa fynd, en soffa i från Norrgavel som hon hittat på Blocket och målat om. Tapet, Ava, Sandbergs.

– Vår plan var att bevara så mycket som möjligt och restaurera i en stil som skulle harmoniera med husets ursprung, säger Frida. Vi ville få in moderna finesser utan att det skulle kännas fel för huset.

Resultatet blev ett ljusare hem där ytorna tas till vara på bästa sätt.

– Ändringen i hallen blev verkligen jättebra. Det är skönt att ha en tvättstuga i anslutning till hallen – det är smidigt när man har småbarn.

hall i lantlig stil med platsbyggd förvaring

Foto: Carina Olander

Den platsbyggda hallmöbeln är tillverkad av samma företag som skapat kök och badrum, Åraslöv. Golvet är av kalksten.

Ett kök med plats för många stod högt på dagordningen. Fridas syster är kock och familjerna träffas gärna och lagar mat tillsammans. Genom att avlasta en bärande vägg med en järnbalk kunde man frilägga en trappa som tidigare låg i en liten hall innanför köket. På så sätt fick köket en betydligt större rymd.

– Vi tycker så mycket om trappan, säger Frida. Den har så mycket karaktär och känns unik i sitt utförande.

Eftersom huset har så många år på nacken har det hunnit sätta sig ordentligt. Därför misstänkte paret att ett vanligt modulkök inte skulle passa och lät en snickerifirma platsbygga ett kök i massivt trä efter husets mått. Snickerierna fick en grågrön färg med attribut från förra sekelskiftet, som klassiska spegeldörrar och lådor som påminner om de som fanns i äldre tiders köpmansdiskar. Bänkskivan är av mattslipad granit, vilket är både stilfullt och praktiskt då man kan ställa såväl kalla som varma föremål på den utan att det blir fläckar. Väggarna kläddes med vit pärlspont med mörkgrå lister.

lantligt kök i gammal stil

Milda toner gör köket trivsamt. Frida och David valde en tidstypiskt grågrön färg till luckorna från Åraslöv och lät måla pärlsponten på väggar och tak vit. Stolar, Norrgavel, och lampa, Bestlite från Gubi.

lantligt kök med pärlspont

Foto: Carina Olander

Badrummets inredning har samma känsla som köket, men i stället för granit är skivan gjord av marmor. Hamamhandduk, Ticking Stripes.

– Vi letade efter en spis som skulle passa i huset och till den gamla gjutjärnsspisen. Till slut hittade vi en svart spis med en massa finesser och attribut från förr och vi är verkligen supernöjda med den, säger Frida.

spis i lantliga köket

Den svarta spisen har lånat sitt utseende från gjutjärnsspisar men har samtidigt moderna finesser, Lofra.

vedspis och gammaldags skafferi

Vedspisen är nedflyttad från ovanvåningen och dörren till skafferiet nytillverkad av ett lokalt snickeri.

På ovanvåningen är sovrummet färdigt men resten är under renovering. Återstår gör två rum som ska bli barnrum och gästrum samt salen, där man nu brukar duka upp ett långbord så att hela släkten får plats.

sovrum med blommig tapet

Foto: Carina Olander

Sänglampan är klassikern Bestlite från Gubi. Tapet, Ava från Sandberg.

sovrum med blommig tapet

Foto: Carina Olander

Esther sover än så länge gott i föräldrarnas sovrum. Säng, Sebra.

Inreda ett gammalt hus – Fridas tips:

Mitt mål är att inget ska sticka ut för mycket utan att det ska kännas harmoniskt, behagligt och varmt att komma hem till oss. Naturmaterial ger en fin bas till hemmet.
Titta gärna hur andra inreder för att få tips på lösningar men gå inte för mycket på trender om du vill skapa en personlig känsla.
Tänk igenom färgvalen i hela huset, så att färgerna går igen. Vi har tagit många tapeter från samma leverantör för att stil, färg och form ska hänga ihop.
Platsbyggda möbler passar bra i ett ett äldre hus. Tänk gärna ut vad du vill få plats med i kök och badrum och anpassa sedan inredningen efter det.

– Det finns verkligen potential där uppe, men vi har ingen brådska utan det får komma med tiden, säger Frida.

Frida och David fokuserar just nu på att få klart badrummet. En plastmatta har rivits bort och en kommod med bra förvaring har tillkommit. Men planen att helkakla väggarna stötte på patrull. Eftersom det gamla huset rör på sig så mycket skulle det inte gå att sätta upp kakel, fick de veta.

– Först i efterhand fick vi tips om att man kan sätta upp en våtrumsmatta att kakla på. Vi tycker ändå att det blev bra som det blev, med våtrumstapet. Men när det blir dags att renovera igen om tjugo år får vi väl följa det där rådet om våtrumsmatta, säger Frida och ler.

Reportaget var med i Lantliv nr 9 2017 

Prenumerera på Lantliv