Efter många år i den italienska modevärlden har Malin Persson skapat sig en ny kreativ karriär i Sverige. I dag arbetar hon som programledare, inredare, stylist och bloggare. Följ med hem till det gamla stenhuset i Skåne där många av hennes skapande projekt tar form.

T

oppmodell, programledare, inredare, stylist, bloggare, influencer – och mamma till barnen Tiago, 12 år, Milo, 10 år, och Cleo, 6 år. Malin Persson har hunnit med mycket i sitt 38-åriga liv. – Jag älskar att ha många saker på gång och att få ta ett stort projekt från idé till verklighet, säger Malin. Något som det vackert renoverade sandstenshuset från slutet av 1800-talet utanför Malmö är ett bra exempel på. Sedan Malin kom hit för första gången för sex år sedan har huset genomgått en enorm förvandling, från fallfärdigt kråkslott till välkomnande paradvilla, som gjord för umgänge med såväl nya som gamla sällskapsytor. Den generösa murade terrassen som Malin har ritat själv är en given samlingsplats för middagar och fikastunder.

MalinPersson_porträtt

hemma hos programledaren Malin Persson

På den härliga altanen är man ofta många runt Malins hemmasnickrade bord som rymmer tjugo personer. Så här års njuter hon av lyxen att skörda både frukt och grönsaker i sin egen trädgård.

Programledaren Malin Persson med familj framför den gamla brandmästarbostaden

Brandmästarens gamla villa är som gjord för fester. Pardörrarna och det nya soldäcket har Malin ritat. Hästen Vanja är hedersgäst – Malin rider så ofta hon får tillfälle. Balklänning från Skräddarhuset Malmö.

Malin Perssons personliga inredningsstil växte fram under 13 år i Rom då hon jobbade som fotomodell och levde mycket på resande fot. När modellkarriären lugnade ned sig var Malin redo för något nytt. Med inspiration från alla resor renoverade Malin och hennes dåvarande man en tom butikslokal på Piazza di Pietra i Rom och förvandlade den till en charmig bokbar som blev mycket populär. Efter detta framgångsprojekt fick Malin och hennes man många erbjudanden om att renovera och inreda fastigheter runt om i Rom. Till slut blev uppdragen en heltidssysselsättning.

Åren som multientreprenör gav Malin kunskaper om såväl arkitektur som renovering, något som kom väl till pass när familjen flyttade till Sverige 2011 och köpte huset som visade sig vara ett gigantiskt renoveringsobjekt.

– Det var Malmös brandchef som lät bygga villan åt sig i slutet av 1800-talet med gott om exklusiva och välgjorda utsmyckningar. Jag behövde bara kliva över tröskeln till det gamla huset så kände jag att det var rätt, allt stämde, säger Malin.

Huset hade bara haft två tidigare ägare och var knappt renoverat vilket innebar att det fanns massor av vackra originaldetaljer men också att allt – grund, stenstomme och tak, fasad och fönster – var i akut behov av renovering. Det över hundraåriga huset hade dessutom satt sig och behövde stagas upp med en 17 meter lång järnstör genom bjälklaget. El och avlopp behövde också dras om.

Trebarnsfamiljen fick hyra ett hus i närheten under de två år som renoveringen pågick. Malin och hennes man gjorde mycket själva och hennes händiga pappa var arbetsledare under hela processen som även involverade hantverkare av alla de slag. I efterhand är Malin glad att hon inte visste vad hon gav sig in på, då hade de kanske inte vågat köpa huset.

soffbord i trä och marmor i sekelskifteshuset

Vardagsrummets stora soffbord i trä och travertinomarmor är specialbeställt från en marmista i Rom.

 

Stort empirskåp i köket

Foto: HOBERT & KRUPA

Det är i köket allt händer hemma hos Malin. Inredningen är planerad utifrån Malins stora svarta empirskåp från Paris som följt henne i massor av år.

– Det var extremt mycket jobb, inte minst av respekt för att det är ett gammalt hus som vi ville renovera hållbart med traditionella, miljö­vänliga metoder. Det är inte alltid lätt att övertyga hantverkare om att dessa färger och material är de bästa. Jag har tagit många fajter om detta, tur att jag är ganska envis av mig, säger Malin, som lagt ner mycket tid på att bevara så många gamla detaljer som möjligt och ersätta resten med återbruk och specialtillverkat efter husets egna förlagor.

Det är min vurm för inredning, byggnadsvård och trädgård som har satt störst prägel på huset.

När Malin och hennes man skilde sig för några år sedan föll det sig naturligt att det var hon som skulle bo kvar i huset.

– Renoveringsobjektet var mitt hjärtebarn från första början och det är min vurm för inredning, byggnadsvård och trädgård som har satt störst prägel på huset.

Sedan Malin Persson förvandlade sin passion till ett yrke är den gamla brandmästarvillan även basen för hennes arbete. Här hemma föds idéer och projekt till SVTs programserie Trädgårdstider där Malin är inredare, här skapar hon nytt av återbruk till sin populära blogg på inredningssajten Elle Decoration, och här förbereder hon stylist­uppdrag och inspirationsföreläsningar med olika inrednings­teman.

– Att jobba hemifrån innebär en enorm frihet att kunna styra över min tid, vilket dessutom är väldigt praktiskt när man har tre barn. Enda nackdelen är väl att man aldrig känner sig riktigt ledig, men det gör inte så mycket när man jobbar med det roligaste man vet. Det är fantastisk kul att få inspirera andra.

stora växter i inredningen

Malin inreder rummen med en skön balans mellan nyrenoverad fräschör och antikt och patinerat. Stora växter som får ta plats har blivit Malins signum.

– Mina intressen i livet har nog följt en rätt vanlig turordning. Först var det stallet och ridning, jag hade egen häst hemma i Osby och lärde mig tidigt att ta ansvar och hugga i. I tonåren blev mode jätteviktigt, i vuxen ålder kom heminredningen, och när jag köpte det här gamla huset fick jag chansen att anlägga en egen trädgård som jag får vårda och pyssla om. Den får mig att må bra, säger hon.

I Malins lummiga trädgård har de knotiga gamla äppelträden fått sällskap av mängder av olika bärbuskar, några fina perennrabatter och ett grönsakland där potatis, sockerärter, tomater och jordärt-skockor avlöser varandra under skördesäsongen.

– Jag skulle vilja ha ett större grönsaksland. Och ett växthus. Jag vet var det ska stå. Nästa år är jag nog redo att ta tag i det projektet.

Så här års skördar hon och barnen äpplen för glatta livet och i sitt rymliga kök experimentar Malin fram nya recept på allt från frasiga pajer och kryddig chutney till hemkokt saft och torkade äppelchips.

– Nu funderar jag på att plocka ihop några lådor äpplen och åka till ett musteri. Det vore härligt att fylla skafferiet med egen äppelmust som räcker hela vintern, säger hon.

Osbytjejen Malin Persson som bott mer än halva sitt vuxna liv i Rom har hittat sin perfekta plats i tillvaron – en grönskande, kreativ oas precis på gränsen mellan stad och land.

sekelskiftesstil hemma hos programledaren Malin Persson

 

Programledaren Malin Perssons hem

Lillasyster Cleos rum går i pudriga rosa och lila toner. Den förlängda fönsterkarmen kan användas som skrivbord.

Hemma hos programledaren Malin Persson hänger en boxningssäck framför badrummet

Boxningssäcken är både snygg och bra som träningsredskap. Badrummet har en fin sekelskifteskaraktär.

Malins tips för kreativa rum:
Organisera och sortera bort det du inte gillar i ditt hem. Att städa gör mirakel.
Lyft fram dina favoritsaker, använd ”finporslinet” varje dag!
Måla om en vägg, eller någon gammal möbel du tröttnat på, inget förändrar så mycket som lite färg.
Tapetsera mera! Ett enkelt och kul sätt att göra om ett rum på.
Gröna växter gör underverk i ditt hem, inte bara är det fint, det är också nyttigt för oss då många plantor bidrar till ett bättre inomhusklimat då växter renar luften vi andas. Låt barnen vara med och ta sticklingar och driva upp små frön, det är magiskt att följa det lilla fröet till en färdig grön växt!

– Mitt hem betyder väldigt mycket för mig. Jag älskar att mina barn får växa upp här där de kan leka i trädgården och gå eller cykla till kompisar och skola. Vi har bara fem minuters promenad till havsbadet Ribersborg, det fina gamla kallbadhuset är mitt favoritställe i Malmö, säger Malin, från vars hus man kan cykla in till Malmös stadskärna på tio minuter.

När längtan till den riktiga landsbygden sätter in hälsar Malin gärna på sina gamla stallkompisar hemma i Osby, inte sällan för att umgås några timmar till häst. Och fastän Malin har fullt upp med att vårda och underhålla sitt stora gamla sandstenshus – nu i höst behöver till exempel fönstren målas om – så har hon ännu en husdröm hon skulle vilja förverkliga en dag.

– Jag är ständigt på jakt efter den perfekta tomten med havsutsikt på Österlen. Där ska jag bygga mig en härligt futuristisk kub att bo i på somrarna. Jag vill alltid ha ett nytt, stort projekt att dyka in i.

Reportaget var med i Lantliv nr 9/2017, prenumerera på Lantliv

LÄS ÄVEN: Titta in hos SVT:s byggnadsvårdare Erika Åberg