När Therese och Marcus letade lantställe var siktet inställt på ett bekvämt fritidshus för avkopplande helger. Men så förälskade de sig i en nästan hundraårig skånsk lada. I dag är ladan såväl livsprojekt som permanentbostad och föremålet för parets populära byggnadsvårdsblogg ”Nu bygger vi om en lada”.

D

et är inte alltid man är medveten om vad man letar efter och vad man innerst inne vill ha. När arkitekten Marcus Hultberg och marknadsföraren Therese Malmqvist ville ha ett andningshål på landet som kontrast till lägenheten mitt i Malmö var de överens om att det inte var intresserade av något renoveringsprojekt som krävde en massa arbete. Ingen av dem hade någon större erfarenhet av att renovera gamla hus.

– Nej, inflyttningsfärdigt och bekvämt skulle det vara, men med möjlighet att sätta vår egen prägel. Vi ville åka ut på fredagskvällarna och bara koppla av efter arbetsveckan i stan, säger Marcus.

Men under sökandets gång upptäckte de snart att alla hus som hade charm och karaktär antingen blev otroligt dyra eller så var de väldigt nedgångna och krävde mycket stora renoveringar. På en visning av just ett sådant förfallet hus var det i stället det omgivande landskapet som gjorde starkast intryck på Marcus och Therese.

– På ren chansning sökte vi på vad som fanns till salu i närheten, och då dök det upp en annons om en ledig tomt, med en ensam lada på. Den annonsen hade vi missat tidigare eftersom vi aldrig sökte på tomter, säger Therese.

Therese och Marcus från Nu bygger vi om en lada

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Det böljande landskapet som av grannarna kallasBackalandet bidrog till att Therese och Marcus förälskade sig i ladan.

renoverad lada, hemma hos bloggarana Nu bygger vi om en lada

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Ladugårdsportarna har blivit stora ljusinsläpp och takteglet har ersatts av vass.

renoverad lada utanför Ystad

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Efter fem års pendlande mellan lägenheten i Malmö och ladan utanför Ystad flyttade familjen hit permanent i somras.

Tomten i fråga var på över 4 000 kvadratmeter men boningshuset, ett korsvirkeshus som byggts ut i omgångar, hade brunnit ner några månader tidigare. Kvar fanns bara den gedigna ladan som hade hyst såväl stall som loge och vagnslider en gång i tiden. Therese och Marcus minns exakt hur det kändes när de fick komma in i den gamla byggnaden för första gången.

– Det låter kanske som en klyscha men det var kärlek vid första ögonkastet, byggnaden var så charmig med gjutjärnsfönster i tegelramar, vackra takstolar och ett gediget spåntak som innertak. Vi såg att det kunde bli ett fantastiskt fritidshus. Att priset var 300 000 kronor och att det fanns el, vatten och avlopp på tomten gjorde också sitt till, säger Marcus och Therese fyller i:

– Vi fastnade för den natursköna platsen här på Backalandet som det kallas eftersom landskapet har så många kullar. Tomten har utsikt mot den lilla sjön Ellestadssjön. Och så föll vi för den vackra huskonstruktionen, det syntes tydligt vilket gediget arbete som låg bakom. Att det var en lada och inte en vanlig Skånelänga hade också sina fördelar. Vi kunde ta ut svängarna lite mer och förena traditionella material med modern arkitektur, säger hon.

stora fönsterpartier på renoverade ladan hemma hos Nu bygger vi om en lada-bloggarna

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Ladans ena gavel har fått en stor öppning med fönsterparti och skjutdörr i mahogny, gavelspetsarna pryds av rejäla ekplank.

återbrukat kalkstensgolv och väggar målade med sandkalk

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Logen är ladans allrum, just nu även snickeri. Här mixas materialen. Murstock i gammalt tegel, ekpanel, betongskärm och ett återbrukat kalkstensgolv. De vita väggarna är målade med sandkalk.

lantkök i renoverad lada

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Innanför entrédörreni tegelram ligger ett gammalt kalkstensgolv från Komstad. Köksgolvet är av hyvlad Ölandskalksten. Väggarna har två lager kalkputs och finputs som slutyta.

gamla gjutjärnsfönster

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Alla gamla gjutjärnsfönster med ramar av rött tegel har bevarats. Utanför badrumsfönstret växer ljuvligt doftande fläder och kaprifol.

Ett exempel på traditionella byggnadsmaterial är laduväggarna som består av kalkgjutning, en äldre form av betong, där man i stället för cement har kalk som bindemedel. Och det nylagda vasstaket, som känns så karaktäristiskt för gamla bondgårdar i södra Sverige.

– Taket var det allra först vi tog oss an. Från början hade ladan ett tegeltak. Men eftersom vi behövde lägga isolering under tak­pannorna, och ville behålla det vackra innertaket, så skulle tegel­taket ha blivit för högt. Därför valde vi att plocka ner och sälja det gamla takteglet och låta lägga ett vasstak i stället. Vass väger mycket mindre än tegel och har en isolerande förmåga i sig, så det behövdes bara ett tunt lager isolering, berättar Therese.

I dag har den mörka ladan förvandlats till ett hem där ljuset flödar in från flera håll. De höga lagårdsportarna ersattes av stora glas­partier och nya fönsteröppningar togs upp i ladans väggar. Det nygjutna betonggolvet har härlig golvvärme inunder.

Marcus ritade planlösningen med det stora ljusa allrummet på över 70 kvadratmeter som husets hjärta. På nedervåningen ryms även ett stort kök samt badrum. En trappa upp ligger familjens sovrum.

stort fönsterparti på renoverade ladan

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Det stora fönsterpartiet som fick ersätta den gamla vagnsporten ger ett fantastiskt ljusinsläpp i allrummet. Bakom Edda skymtar kalkstensplattor, tegelstenar och takpannor i väntan på framtida projekt.

ekmöbler i lantköket hemma hos Nu bygger vi om en lada-bloggarna

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Ekmöbler gör sig bra i köket. Runt ekbordet passar Kirkestolen av Kaare Klint i massiv ek med flätad sits.

Så fort Therese och Marcus blivit ägare till ladan började de att dokumentera projektet i en blogg, Nu bygger vi om en lada.

– Jag hade bloggat tidigare och tycker att det är ett roligt sätt att både dokumentera arbetet inför framtiden för sig själv och även kunna inspirera andra. För kan vi göra det här så kan alla. Det behöver inte vara så krångligt, man lär sig under resans gång, säger hon, och Marcus fyller i:

– Att renovera med byggnadsvårdens traditionella metoder och naturmaterial är lättare än man tror. Man behöver exempelvis inte vara professionell murare för att putsa med kalkbruk, eftersom kalkbruk har mer förlåtande egenskaper än cementbruk. Dessutom blir det automatiskt miljövänligt och giftfritt med byggnadsvårdens material, säger Marcus.

Med ladan vill vi inspirera andra

Hållbarhet och miljö genomsyrar ladan utifrån och in, från byggnadsmaterial till vilka möbler och inredningsprylar som får ta plats.

– Vi vill ha genuina material, inget slit och släng, och sakerna ska gå att reparera om de går sönder. Nyligen investerade vi i våfflade badlakan av handvävt linne som görs av en skicklig hantverkare på Österlen. Det var inte de billigaste badlakanen men vi kommer förmodligen aldrig att behöva köpa nya, säger Therese, som gärna använder bloggen till att tipsa om sådant som erfarna stenläggare, skickliga smeder, bra bysågar och var man kan hitta begagnat byggnadsmaterial av prima kvalitet.

marmor och kalkputsad vägg i renoverade ladan

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Ekebergsmarmorn harmonierar med den kalkputsade väggen. Lampa, Tolomeo, från Artemide.

Odla potatis

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Att odla har blivit ett stort intresse sedan flytten till landet, i år ska potatislandet utökas.

väggar och golv av marmor i badrummet

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Badrummet har väggar och golv av marmor. Armaturer i mässing från Vola. Pallen är ett auktionsfynd.

– Vi har använt mycket återbruk, anpassat efter husets ålder och ursprung, exempelvis ett golv i kalksten som hade legat i en kyrka i Trelleborg. Det lättaste är att köpa material först och anpassa bygget efter det. Kruxet är var man ska förvara det så länge. Vi hade behövt en lada till för allt material som vi samlat på oss.

Det som var tänkt som ett fritidshus som skulle ta två år att renovera är i dag efter fem år ännu ett pågående projekt eftersom Therese och Marcus ständigt hittar saker som kan förbättras. Och sedan i somras är ladan permanentbostad för paret som sedan ladan köptes har hunnit bli föräldrar till barnen Edda, 4 år, och Jarl, 2 år. Marcus har även tre äldre barn som bor växelvis med familjen i ladan.

5 tips för att bygga om en lada till bostad

Läget. Det är viktigt att ni kommer att trivas på platsen och att läget är så pass attraktivt att ni kan få tillbaka pengarna vid en eventuell försäljning.
Konstruktion. Ta reda på vad som behöver göras med tak, väggar och golv för att få ladan beboelig. Fundera på hur huset ska isoleras.
Brunn och avlopp. Ta reda på hur ni ska få vatten till ert nya boende. Alla lador har inte en brunn. Är det ens möjligt att dra in vatten? Finns det ett fungerande avlopp? Ta reda på vad som gäller i er kommun.
Bygglov. När en fastighet byter verksamhet krävs ett bygglov. Får man ens bygga om ladan till bostad eller finns det ett bevarandevärde? Ansök gärna om förhandsbesked om bygglov innan ni köper tomten och ladan.
El och uppvärmning. Finns det el dragen till tomten? Kolla annars upp kostnaden för att göra det. Vilka uppvärmningsmöjligheter finns? Uppvärmningen styrs både av hur huset är byggt och hur du ska använda huset. Uppvärmningen får stor betydelse för den framtida driftskostnaden.

– Efter fem år kändes det onödigt att bo kvar i stan när vi längtade ut till ladan hela tiden. Nu njuter vi av livet på landet varje dag. Och i sommar ska vi äntligen skaffa höns, säger Marcus.

På den stora tomten ska Marcus och Therese förutom hönshus bygga växthus, matkällare och ett hus som ska rymma gästrum, grovkök och garage med förråd. I trädgården finns en nyanlagd baddamm som ska få en vattenpump lagom till badsäsongen. Och så ska grönsakslandet, potatislandet och jordgubbslandet utökas.

– Vi skulle vilja testa att leva på bara vår egen skörd under en månad. Vi hoppas kunna göra det i sommar, säger Marcus.

 Reportaget var med i Lantliv nr 3/2018, prenumerera på Lantliv

Följ med oss på en underbar mat- och vinresa till Piemonte!

lasarresa piemonte

Följ oss gärna på Instagram för mer inspiration