Johanna och Dan hade länge drömt om att bo i de lantliga omgivningarna utanför Uddevalla när de äntligen fick chansen att bygga här. Efter en tid av hårt arbete stod det nybyggda huset i gammal stil färdigt. Kika in och inspireras!

V

ägen slingrar sig fram genom det bohuslänska landskapet. Här, högt uppe på ett berg, ligger Johanna och Dan Blesseds vita trähus. Det är svårt att tro att vi bara är två kilometer från Uddevalla centrum när vi ser ut över havet och alla hagar med fridfullt betande hästar.

Ända sedan Johanna och Dan var nygifta hade de promenerat på Höjentorp och drömt om att en gång få bo här.

– Det här området har allt. Närheten till vattnet, skogen, staden och stadsbondgården, säger Johanna.

Paret, som redan då hade fyra barn, ställde sig i tomtkö hos kommunen. Men beskedet dröjde och till slut köpte de ett stort hus från 1970-talet som de började totalrenovera.

vardagsrum-vackra-gamla-skap

Foto: Carina Olander

Det stora vardagsrummet har fönster i tre väderstreck och färgskalan går i naturfärger med svarta inslag. Burspråket har blivit en mysig soffhörna att koppla av i. Bordet är hemmagjort och soffan kommer från Mio.

nybyggt-hus-i-gammal-stil

Foto: Carina Olander

En skolplansch passar fint till hallbänken, som är ett ommålat loppisfynd. Betonglampan kommer från Watt & Veke.

nybyggt-kok.-i-gammaldags-stil

Foto: Carina Olander

Dan har själv snickrat skafferiet, som är så rymligt att inga överskåp behövs på köket från HTH.

– Så en dag erbjöds vi äntligen att köpa en tomt på Höjentorp. Vi fick julledigheten på oss att tänka, vilket vi verkligen gjorde, säger Johanna.

Och det fanns mycket att ta ställning till. Det minsta av de fyra barnen, Benjamin, var då bara sex månader och det fanns inga mor- eller farföräldrar i närheten som kunde vara barnvakt. Orkade familjen verkligen med ett husbygge med allt vad det skulle innebära?

De bestämde sig för att de måste ta chansen att få sitt dröm­boende – och tackade ja.

Så i samma veva som den sista spiken slogs i 1970-talshuset
såldes det. Och familjen påbörjade en ny resa. Framför sig såg de ett rejält hus med Västkustskänsla, ett hus där de själva kunde påverka planlösning och materialval så mycket som möjligt. Dan ritade upp en skiss över ett hus som skulle möta den stora familjens behov. Kök och sällskapsutrymmen samlades på entréplan medan barnens sovrum förlades på ovanvåningen, utom den äldste sonens rum, han fick källaren för sig själv.

nybyggt-hus-i-gammal-stil-vastkusthus

Foto: Carina Olander

matplats-rustik-stil

Foto: Carina Olander

De stora metallamporna från Ikea ger bra ljus över matplatsen. Långbordet har Dan byggt själv medan bänkarna är kyrkbänkar från ett kapell i Sörmland. Det 200 år gamla slagbordet i bakgrunden är arvegods.

nybyggt-hus-gammal-stil

Foto: Carina Olander

De romerska ringarna är en favorit för Signe och hennes syskon.

En arkitekt på hustillverkaren Bra Hus tog emot skissen och sedan tog företaget över resningen av ytterskalet. Resten av huset skulle familjen bygga själv.

– Eftersom vi är obotliga tidsoptiminster trodde vi att vi skulle ha gott om tid att snickra ihop det nya huset under en sommar och flytta in den 1 november, säger Johanna.

Men det visade sig vara svårt. Dan jobbade hårt på att färdigställa insidan av huset under sin semester och även före eller efter jobbet varje dag.

”En gammal skafferidörr och pärlspont på väggar och tak ger det nybyggda huset en gedigen känsla”

En dag i veckan fick han hjälp av en pensionerad snickare och ibland även av snälla släktingar och vänner. Till el och VVS lejdes professionell hjälp. Sista veckan före planerat flyttdatum anlitades en extra snickare för att hjälpa till med golvet, ändå var mycket ofärdigt när flyttlasset gick.

– Det är inget vi ångrar nu, men under vissa perioder slet bygget rejält på oss, konstaterar Johanna.

Ändå var familjen överlycklig över att vara på plats. Det första de gjorde var att ta ett klokt beslut: pausa, pusta ut och landa lite innan de tog nya tag. Att göra-listan var lång: såväl köket som de tre badrummen var långt ifrån klara, elen var inte färdigdragen, garderober till alla sovrum skulle skruvas ihop, klinker i hela neder­våningen fattades.

– Men vi är ett bra team. Ibland fick den ena panik över läget men då fanns den andra där för att lugna och peppa. Vi är inte rädda för att hugga i och tycker om att göra saker tillsammans. Det tror jag är en stor orsak till att vi klarade det, säger Johanna.

nybyggt-hus-i-gammal-stil,-vastkusthus

Foto: Carina Olander

1,5-planshuset kommer från Bra Hus men familjen har själv påverkat planritning och materialval.

lantligt-sovrum

Foto: Carina Olander

Bra idé! En gammal kökssoffa förvandlades till en sänggavel i Dans händer. Pärlspont och naturfärgade textilier gör sovrummet till en ombonad oas tillsammans med fina bilder fastnypta på ett metallgaller.

De senaste åren har familjen kunnat ägna sig åt det roliga: att inreda och planera hur de vill ha det.

– Det är nu upp till oss att skapa vår egen historia, säger Johanna.

Nu så här i efterhand kan hon och Dan konstatera att det var ett bra drag att samla barnens sovrum på ovanvåning och källare.

– Det gör att entrévåningen är fri från leksaker och pyssel som lätt blir stökigt, säger Johanna.

Hemmet är ljust, öppet, luftigt och som gjort för en stor familj som älskar att umgås. Att familjen är kreativ och att inredning är ett stort intresse kan man inte missta sig på.

– Jag har ständigt tankar på att förändra saker här hemma. Det är min stora avkoppling, säger Johanna, som ligger i startgroparna för att bli inredningskonsult.

Johannas och Dans bästa husbyggartips:

”Vill man så kan man”, brukar vi säga. Ge inte upp och ta inte allt på för stort allvar.

Titta gärna på bloggar och annan inspiration men fråga dig själv vad just du tycker är fint.

Låt barnen vara med och bygga på det som går. Då kan ni alla dela glädjen när bygget är klart.

Skriv ner hur er familjs behov och önskningar ser ut innan ni börjar välja mellan olika planlösningar.

Uppmuntra varandra och se varandra. Det är lätt att prioritera bort relationen när man har fullt upp, men vad ska ni med ett hus till om ni inte har varandra?

Hon samlar gärna inspiration på Instagram och gillar särskilt jordnära och kreativa inredningar.

– Men det är lätt att man kommer in i en otacksamhet för det man inte har, i stället för att med tacksamhet se vad man kan göra, säger hon och framhåller gärna att det även går att förändra med billiga och enkla medel.

Favoritrummet har blivit köket – och inte bara för dess sköna atmo­sfär med pärlspont och öppna hyllor, utan för dess funktion. Köks­delen, soffhörnan och hallen ligger i anslutning till varandra och det är lätt att umgås även när alla gör olika saker.

– En kan göra läxan vid köksbordet, en annan spela gitarr i soffan, en tredje hänger i ringarna, en fjärde hjular och den femte hjälper till att laga mat. Allt på samma gång. Och vi älskar det!

Reportaget var med i Lantliv nr 1 2019, prenumerera på Lantliv