Sekelskiftesvillan i Blekinge hade varit allt från bageri till telefonstation när 
Emmelie och Calle flyttade in. Nu stortrivs de i sitt vackert renoverade hem med tidstypiska 
, brädgolv, kakelugnar – och gott om plats för personligt julpynt.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94659

Allt är klart för att fira jul i familjen Johnsson-Berntssons vackra sekelskiftesvilla. Matbordet är dukat för julmys. På en grov linneduk, vars struktur ger en gedigen och bohemisk känsla, står tända ljus omgärdade av lärkgrenar, kottar och puderrosa julgranskulor.

Läs också: Floristens gröna jul i Småland

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94663

Varje tallrik är omsorgsfullt pyntad med linneservett, kottar och kanel. På stolarna ligger mjuka fårskinn som bidrar till den ombonade känslan.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94732

Emmelie Johnsson älskar jul och har några enkla knep för att skapa rätt stämning utan någon större ansträngning. Ett av knepen är att tända stearinljus för att få den härliga känsla som skimret och doften ger. Ett annat knep är att dekorera med granris och det som naturen har att erbjuda.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94756

– Jag har egentligen inget särskilt julpynt. Det skulle vara adventsstjärnorna i papp i så fall. Jag inreder med det som jag har framme året om. Till jul lyfter jag fram trädetaljer och adderar tända ljus, kottar och minigranar. Det bästa med både lärkgrenar och kottar är att man kan spara dem från år till år. På så sätt är det inte svårt att skapa julstämning och det blir inte heller mycket att röja undan när juldagarna är slut, säger Emmelie.

Emmelie i Karlshamn_062_CF094872

I den vita villan med det vackra gröna taket bor hon tillsammans med Calle Berntsson och barnen Thyra och Thova i Blekinge, närmare bestämt i byn Trensum utanför Karlshamn. Huset ligger alldeles intill ett berg och har därför fått namnet Berghem. Det har funnits i Calles släkt sedan det byggdes och har under åren inrymt bageri, kafé, slakteri och en tillfällig telefonstation.

Läs också: Naturligt julpynt i vackra dalagården

År 2000 köpte Calle huset för att det skulle fortsätta vara kvar i släkten, men allt fick stå orört i några år, ända tills Calle och Emmelie blev ett par. Då var byggnaden nedgången och murrigt inredd. Stilen passade inte det unga paret alls.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94811

– Huset var gult med bruna foder och såg ut som en kvarleva från 1970-talet. Dessutom hade huset blivit renoverat och moderniserat under både 1950-tal och 1970-tal, så mycket av den gamla charmen i sekelskifteshuset var gömd under golv och väggar, berättar Calle och Emmelie.

– Dessutom hade man under tidigare renoveringar ersatt de gamla vackra korspostfönstren med missanpassade perspektivfönster. Ett fönster fanns kvar, det var placerat mellan vardagsrummet och den lilla hallen. När vi senare tog tag i fasadrenoveringen använde vi det fönstret som förlaga och beställde nya fönster med korspostspröjsning, för att försöka ge huset tillbaka dess sekelskifteskänsla.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94707

Emmelie och Calle började den gedigna renoveringen 2003 med att installera ett nytt kök. Badrummet gjordes i ordning och utökades i yta. På övervåningen – där familjens sovrum finns – revs alla linoleumgolv ut och de gamla brädgolven plockades fram och målades vita. På nedervåningen slog paret ut väggar för att få rym­ligare och ljusare rum och därför gick de gamla golven inte att rädda.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94821

Lösningen blev att lägga nya trägolv på hela nedre plan.

– När vi började renovera huset behöll vi köket där det tidigare varit placerat. Köket låg mitt i huset och hade inga fönster. En lite märklig placering, kan man tycka. Hade vi inte haft så bråttom, och i stället bott in oss innan vi satte i gång med köksrenoveringen, hade vi förmodligen kommit på att det bästa hade varit att flytta köket. Då hade vi sparat de pengar vi la ut på att fräscha upp köket och hade kunnat använda dem till något annat, säger Emmelie och tillägger att det är lätt att vara efterklok.

Eftersom köket inte blev som husets ägare ville, pågick hela tiden en tankeprocess om hur detta skulle åtgärdas.

Läs också: Stylistens julfina gård 

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94679

– I samband med att vi skulle renovera vår veranda kom vi på att vi skulle kunna flytta köket till vardagsrummet som låg intill verandan. För att utnyttja rummen bättre valde vi att riva ner väggen till verandan och det visade sig vara ett smart drag. Nu har vi fått en stor härlig matplats där det är perfekt att duka upp till jul. Här får vi plats många runt bordet, och eldstaden ligger precis intill så det är så mysigt att sitta här och äta tillsammans samtidigt som vi hör knastret från brasan. Dessutom har vi nära till köket där vi brukar duka upp till julbord och godisbord, säger Emmelie.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94739 1

Åren med renoveringarna har gett familjen ett hus som är anpassat för deras behov. Borta är trånga och mörka rum. I stället har familjen fått ett praktiskt hus som badar i ljus.

– Vi har i stort sett renoverat huset själva. Calle har inte varit rädd för att ge sig på saker han inte gjort förut, så vi har sparat in mycket på att inte behöva använda hantverkare. Dessutom har vi fått mycket hjälp av våra föräldrar och det är vi oerhört tacksamma för. Vi trivs verkligen bra här, säger Emmelie.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94816

Paret har lagt ner många timmar på renovering. Huset har gått igenom en ansiktslyftning som heter duga, har fått tillbaka sitt forna jag, och samtidigt moderniserats, för att passa en aktiv barnfamilj, utan att göra avkall på den genuina sekelskifteskänslan. Emmelie älskar inredning och har ständigt ett nytt projekt på gång. Gamla möbler rotas fram på vindar och i uthus.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94802

– Jag tänker i princip på inredning dygnet runt. Dessa tankar startar en kreativ process som jag mår väldigt bra av. Jag inspireras och influeras av en massa fint i inredningstidningar och på forum på nätet. I slutet av sommaren – när skola och jobb börjar och luften börjar bli hög och man börjar längta efter raggsockar och ylletröjor – då plockar jag fram gamla julmagasin och så snurrar hjärnan i gång och håller mig sysselsatt med julinspiration hela hösten.

Emmelie i Karlshamn_062_Jul94764

Emmelies tips för en rustik jul: Tänd ljus i massor. Doften och skimret skapar en härlig känsla. Sätt julgranen i en korg. Det blir en naturfin kombination. Dekorera med kottar och smågranar lite varstans. Jag tycker mycket om att göra små arrangemang. En bricka blir mycket trevligare om man piffar upp den med granris och ljus som doftar jul. Detaljer i vitt, beige och silver blir fint till naturens material. Använd gärna rustika material som linne. Tänk som Ernst: ”I det enkla bor det vackra.”

Reportaget var med i Lantliv nr 12/2015