Virket från en gammal lada i Enköpingstrakten har förvandlats till ett nybyggt paradis i Stockholms skärgård. Kika in i ett riktigt häftigt hem!

S

ensommarsolens strålar silar in mellan tallarna och bortom dem glittrar Saxarfjärden. Tystnaden är total här i skogen, där anspråkslösa sommarstugor ligger glest och väl avskilda – alla med en utsikt som är allt annat än anspråkslös.

Nybyggt hus virke gammal lada

Foto: Klas Sjöberg

– Det var precis det här vi längtade efter när vi började fundera på att skaffa sommarställe. Havet och naturen i Stockholms skärgård slår det mesta, konstaterar Claes Baud medan han visar vägen upp för den branta, steniga stigen som leder till paradiset som han och hustrun Madeleine själva byggt.

Högst uppe på berget ligger det, huset som de ritade för tretton år sedan och som inte liknar något annat – vare sig här på Ljusterö eller någon annanstans. En byggnad uppförd helt på naturens villkor, där mäklarklyschan ”här möts ute och inne” får en högst påtaglig innebörd.

Husets åttio kvadratmeter står på pålar på berggrunden och framför breder ett generöst trädäck ut sig. Den stora glasväggen in till den större delen av huset är skjuten åt sidan, och i de två sovrummen en halvtrappa ner står dörrarna öppna mot skogen, havet och utsikten.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
Så fort väderleken tillåter drar Claes och Madeleine bort glasdörrarna och öppnar upp mellan köket och det fantastiska trädäcket.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
För Claes Baud har byggandet varit en skön kontrast till ett krävande jobb. Nu är förhoppningen att kunna snickra på heltid.

Claes arbetar med kanalutveckling och Madeleine är operationssköterska. Claes gör även möbler av återanvänt virke, i serier och på beställning. Läs mer på: www.barnwood.se

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
Känslan av lada finns kvar, men i dag finns ett vackert sovrum bakom de klassiskt svarta trädörrarna.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
Makarna Baud ville inte bygga en minivariant av en villa. Den lantliga och naturnära känslan var viktig, och de stora fönstren släpper därför in omgivningen i köket och matsalen.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
Endast riktigt ny eller riktigt gammal inredning ska få plats i det nya huset av gammalt virke. 

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
Två sovrum och fiffiga lösningar med loftsängar täcker behovet av sovplatser.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg
Utedusch finns i en enkel badhytt på däcket. Strax intill ligger poolen där familjen njuter av varma bad året om.

Reportaget var med i Lantliv nr 8 2015

LÄS ÄVEN:
Vi byggde vårt hus inuti ett växthus

Prenumerera på Lantliv

NUVARANDE De byggde nytt drömhus av virket från en gammal lada
NÄSTA Hemma hos ryttaren Peder Fredricson på härliga hästgården