Virket från en gammal lada i Enköpingstrakten har förvandlats till ett nybyggt paradis i Stockholms skärgård. Det enkla är det sköna i Claes och Madeleines egenritade sommarhus.

Res med Lantliv på ridresa till Portugal!

Sensommarsolens strålar silar in mellan tallarna och bortom dem glittrar Saxarfjärden. Tystnaden är total här i skogen, där anspråkslösa sommarstugor ligger glest och väl avskilda – alla med en utsikt som är allt annat än anspråkslös.

– Det var precis det här vi längtade efter när vi började fundera på att skaffa sommarställe. Havet och naturen i Stockholms skärgård slår det mesta, konstaterar Claes Baud medan han visar vägen upp för den branta, steniga stigen som leder till paradiset som han och hustrun Madeleine själva byggt.

Högst uppe på berget ligger det, huset som de ritade för tretton år sedan och som inte liknar något annat – vare sig här på Ljusterö eller någon annanstans. En byggnad uppförd helt på naturens villkor, där mäklarklyschan ”här möts ute och inne” får en högst påtaglig innebörd.

Husets åttio kvadratmeter står på pålar på berggrunden och framför breder ett generöst trädäck ut sig. Den stora glasväggen in till den större delen av huset är skjuten åt sidan, och i de två sovrummen en halvtrappa ner står dörrarna öppna mot skogen, havet och utsikten.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

 Så fort väderleken tillåter drar Claes och Madeleine bort glasdörrarna och öppnar upp mellan köket och det fantastiska trädäcket.

Prenumerera på Lantliv!

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

För Claes Baud har byggandet varit en skön kontrast till ett krävande jobb. Nu är förhoppningen att kunna snickra på heltid.
Claes arbetar med kanalutveckling och Madeleine är operationssköterska. Claes gör även möbler av återanvänt virke, i serier och på beställning.
Läs mer på: www.barnwood.se 

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

Känslan av lada finns kvar, men i dag finns ett vackert sovrum bakom de klassiskt svarta trädörrarna.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

Makarna Baud ville inte bygga en minivariant av en villa. Den lantliga och naturnära känslan var viktig, och de stora fönstren släpper därför in omgivningen i köket och matsalen.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

Endast riktigt ny eller riktigt gammal inredning ska få plats i det nya huset av gammalt virke. 

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

Två sovrum och fiffiga lösningar med loftsängar täcker behovet av sovplatser.

Lantliv/Ljusterö Foto Klas Sjöberg

Utedusch finns i en enkel badhytt på däcket. Strax intill ligger poolen där familjen njuter av varma bad året om.

LÄS ÄVEN:
BLOGGEN OM ATT BYGGA OM EN LADA
DE BYGGDE NYTT OCH MODERNT PÅ GOTLAND
EKOHUS MITT I NATUREN

 

 

NUVARANDE Ladan blev ett drömhus
NÄSTA Bröd som är gott till kräftor – 3 härliga recept