Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

När Erik ärvde den vackra gamla lanthandeln blev det familjens andra hem. 
Här njuter de av tystnaden och allt som Stockholms skärgård har att erbjuda 
– och inreder med fynd från den gamla affären.

Läs också: Gammal lanthandel blev mysigt hem

Havets gråblå vågor skvalpar högt när de slår emot bryggan. Höstsolen glimrar till och ön bäddas in i ett sago­likt ljus. För att ta sig hit till Södra Stavsudda i Stockholms skärgård krävs en båttur.

Den gamla lanthandeln blev ett sommarhus

Läs också: Fina lösningar i huset på Gotland

Här har Nina Slättås och Erik Friberg sitt älskade sommarhus och hit åker de så ofta de kan med döttrarna Elsa och Linnea. Det tar familjen 35 minuter att ta sig med privat båt mellan permanentboendet och sommarhuset.

Den gamla lanthandeln blev ett sommarhus

– Huset har varit en gammal lanthandel, men butiken har varit stängd sedan 1960-talet. Affärslokalen är tänkt att så småningom bli vårt vardagsrum, men först måste vi få in värme genom att dra rör med vatten och installera radiatorer, säger Nina.

Lanthandeln blev sommarhus

Läs också: Hemma hos Anna och Fredrik Nyblom Kollén

I skärgården är byggen och förbättringar en extra utmaning.

– Att renovera på en ö som inte har biltrafik är komplicerat. För att forsla ut större utrustning krävs det en pråm, och när man väl har fått hit maskinerna kan de gå sönder, säger Erik och visar en gigantisk borr som står mitt på gården och behöver repareras.

Han har nyligen byggt färdigt familjens permanenta hus på Rindö. Kontrasterna mellan boendena är stora.

Lanthandeln blev ett sommarställe

Sommarhuset på Södra Stavsudda är slitet och nött och så har det fått vara tills vidare. Golven knarrar och trösklarna vittnar om att många fötter har trampat här.

Landhandlen som blev vackert sommarställe

– Vi renoverar när vi orkar och hinner, men kommande projekt är så klart taket, fasaden och samtliga fönster som behöver bytas ut. Inomhus är alla rum påbörjade, säger Nina.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

Erik är den som renoverar och snickrar på huset och ibland får han hjälp av en vän.

– Hålla på med elen är det tråkigaste, eftersom det är mitt dagliga yrke. Det andra, snickrandet, är roligare och mer stimulerande.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarställe

Paret tycker mycket om lanthandelns själ och historia. Fritjof Pettersson, som kom från ön Möja, lät bygga huset 1920 och här drev han en diversehandel tillsammans med hustrun Alma. Där såldes allt från skosnören till fläsk, fotogen och saltad sill. 1950 tog Eriks mormor Ingegerd över butiken med sin man Thorvald och i mitten av 1960-talet stängdes affären.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhus

Därefter hyrdes huset ut i flera decennier, till för åtta år sedan när Erik ärvde det.

Att flytta in i en gammal lanthandel är tacksamt, eftersom det går att hitta många fina, kvarlämnade grejer.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarställe

Från farstun kommer man in i det välkomnande allrummet där matbordet är placerat så att familjen kan njuta av brasan i kakelugnen. En gammal kopparbytta har blivit en vacker vedkorg.

På köksgolvet ligger en tufsig trasmatta som en granne på ön har vävt och det rosa i mattan visar sig vara Eriks mammas gamla favoritblus.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

– Butiken har varit en riktig guldgruva där jag har hittat många roliga saker som jag har använt i inredningen, säger Nina.

Överallt i huset syns spår av den gamla lanthandeln och forna tider. Plankor har blivit hyllor. Trälådorna har klassiska varumärkesnamn och på väggar hänger inramade, gulnade sjökort.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

I farstun står välanvända skidor uppställda som dekor.

Lanthandeln blev ett vackert sommarställe

I ett av sovrummen på ovanvåningen sitter den duvblå originaltapeten, den var helt enkelt för fin för att tas bort, trots att den börjar ge efter.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

– På ovanvåningen har jag och svägerskan slitit ned lager på lager av tapeter. Under dem hittade vi masonitskivor som vi också tog ner. Väggplankorna där bakom målades sedan vita. Trägolven har också tagits fram i alla rum, vilket har varit ett riktigt slitgöra, berättar Nina.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarställe

På ovanvåningen finns ett mindre allrum. Mitt på golvet står ett litet backgammonbord som Eriks farfar har byggt.

– Och den här tunnan har Eriks pappa byggt, säger Nina och pekar på tunnan med lucka som visar sig vara ett barskåp. Tunnan och bordet blir särskilt uppskattade en helg varje höst när Erik har backgammonturnering med sitt killgäng.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

Återanvändning är ett ledord när Nina och Erik inreder. Det svarta slagbordet fanns redan i huset när familjen flyttade in och kökssoffan är ett loppisfynd. Takkronan har Nina hittat i ett grovsoprum.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarhem

Den nyinköpta vedspisen smälter väl in i inredningen. Förutom att den används till matlagning är den även en värdefull värmekälla.

Familjen tar gärna vara på det som naturen ger. Erik är intresserad av matlagning och jagar, styckar och tillagar rådjur och sjöfågel.

– Är det ett bra svampår finns det gott om kantareller att plocka på ön, och jag är den som gillar att baka. Gärna kaffebröd eller en blåbärspaj, säger Nina.

Lanthandeln som blev ett vackert sommarställe

Runt huset finns naturtomt med höga tallar och bergsknallar. Stigarna runt omkring har trampats i generationer och här har Erik sprungit runt med sina systrar som barn.

Nu är det hans barn Linnea och Elsa som leker med kusinen Maja på gården. Flickornas glada skratt hörs ända ner till bryggan.

Lanthandeln_10

På ängen lite längre bort står grannens hästar som lystrar till namnen Granlya och Rulf. De smaskar högt när Elsa och Linnea matar dem med nyplockade äpplen.

Lanthandeln blev ett vackert sommarhem

Även den 28-åriga kon Miss Ellie blir glad om hon får smaka ett par tuggor.

– Hon är en riktig kelgris, men ibland är hon som en stor, biffig vakthund och man får putta bort henne när hon står i vägen, säger Nina och skrattar.

Skymningen kommer fort. Hästarna vandrar bort och inte ens den rundaste fullmånen lyser längre upp. Det blir alldeles kolsvart här, vilket förstärker tystnaden ännu mer. Men det är just lugnet och stillheten som familjen uppskattar allra mest här på ön.

Läs också: Vackert 1920-talshus på den skånska landsbygden