Livet vid Stora alvarets ljusa hedlandskap på Öland blev lika bra som Sofie Bemervik drömt om. Kika in och inspireras av stenladorna, poolen på innergården och en underbar rustik lantlig känsla i huset.

U

tsikten mot den karga heden är makalös. Här växer mängder av blommor i olika färger och i stället för träd sticker väderkvarnar upp i samma grå nyans som kalkstensmurarna.

Det var hit Sofie Bemervik längtade i alla år efter att hon sommar­jobbat på Öland som tonåring.

– Jag är född och uppvuxen i Småland och flyttade till Kalmar för att studera, säger hon. När jag började vara på Öland förälskade jag mig snabbt i Stora alvaret, havet och det speciella ljuset som finns här.

Som vuxen flyttade Sofie till Stockholm, men efter några år började längtan efter landet och ett enklare liv göra sig påmind. Först gick flyttlasset tillbaka till Kalmar, men när hon träffade den man som skulle bli sonen Olles pappa följde hon med honom till sina drömmars Öland. Basen var Färjestaden men där trivdes Sofie inte. När paret skildes bestämde hon sig för att ta steget ut i det okända: hon skulle hyra ett hus på landet för att känna efter hur hon skulle gilla att bo avskilt.

– Jag hade en dröm om att bo på landet på riktigt och med Stora alvaret nära inpå mig, säger hon. Jag hittade ett torp och Olle och jag flyttade in. Jag trivdes på en gång – det var verkligen så här jag ville bo!

Pool stenhus olandsgard lantlig insiration

Foto: Camilla Isaksson

Med stenmurar och pool känner man sig nästan som förflyttad till Medelhavet på den skyddade innergården.

Gunga stenmur olandsgard

Foto: Camilla Isaksson

På baksidan ligger familjens privata trädgård med en stor gräsmatta.

Dubbeldorra fargat glas

Foto: Camilla Isaksson

Glaset i dubbeldörrarna på verandan är handgjort.

Så när Sofie träffade sin nya kärlek Jimmy från centrala Stockholm sa hon direkt till honom att hon planerade att köpa en gård på Öland en vacker dag.

– Det var jag säker på, jag kunde inte tänka mig att bo någon annanstans.

En tid senare dök en husannons upp som gjorde Sofie eld och lågor. Det var en gård som låg bara fem kilometer från hennes torp, och den hade både uthyrningslägenheter och ett vackert pool­område med en stenmur som skydd mot vinden. Jimmy hade egentligen inte haft en tanke på att köpa ett hus på Öland men när han fick se bilderna som Sofie skickade blev även han intresserad. Varför inte köpa gården tillsammans?

– På visningen var det snö och kallt ute men det kändes ändå så rätt, säger Sofie.

Paret slog till – som särbor – och i maj 2016 blev gården deras. Sofie och 10-årige sonen Olle bor här året om. Eftersom Jimmy har sin 15-åriga dotter Palma och sitt jobb i Stockholm kan han inte flytta ner permanent för tillfället men han tillbringar all tid han kan där och även Palma kommer hit så ofta hon kan.

Det är lätt att förstå deras förtjusning över gården. Tankarna går till sydligare breddgrader när man kommer in på den mysiga ­innergården där manshöga stockrosor lutar sig mot stenväggarna. Det välkomnande boningshuset i trä har anor från 1800-talets Småland men flyttades senare till Öland. På var sida om det står två rejäla stenlängor, vilket vittnar om att det under många år drevs lantbruk på gården. Det är i den ena längan som de tidigare ägarna inrett med lägenheter att hyra ut, en tradition som Sofie fortsätter med sommartid.

Lantligt kok pa olandsgard

Foto: Camilla Isaksson

Kök och vardagsrum ligger i anslutning till varandra, vilket ger rymd och ljus. Det antika slagbordet är en favorit.

Inredningsinspiratioin lantligt vardagsrum

Foto: Camilla Isaksson

Fång av sommarblommor från trädgården pryder bord både inomhus och utomhus. Rosablommande rosor ramar in fönstren utifrån.

Lantligt sovrum oland

Foto: Camilla Isaksson

Ängsblommor och linnelakan gör sovrummet sommarskönt.

Även inomhus hade de förra ägarna påbörjat en renovering och köket stod färdigt när Sofie och Jimmy tog över. Köksgolvet har förstärkts för att bära upp den stora Agaspisen som står för en stor del av uppvärmningen av det 200 kvadratmeter stora huset, och på golvet ligger plattor av ölandssten med golvvärme under.

– De tidigare ägarna bodde bara här på somrarna och det visade sig snabbt att det blev väldigt kallt när vintern kom eftersom tak, väggar och några av golven var oisolerade, säger Sofie.

Hon och Jimmy har därför tilläggsisolerat huset. När de ändå skulle göra det passade de på att lyfta innertaket så att det går upp i nock på ovanvåningen.

– Det blev så luftigt och fint! Vi har fortfarande mycket kvar att göra men det tar vi allt eftersom, säger Sofie.

Hon har förverkligat många drömmar och idéer i och med flytten till gården, bland annat har hon skaffat höns.

Olandsgard pool stockrosor stenvaggar

Foto: Camilla Isaksson

Stockrosor lutar sig mot stenväggarna intill den glittrande poolen.

Byggnadsvardsbutik oland

Foto: Camilla Isaksson

På sommaren driver Sofie byggnadsvårdsbutik i växthuset.

Fargpigment byggnasdsvard

Foto: Camilla Isaksson

Färgpigment på rad i butiken.

Hons oland

Foto: Camilla Isaksson

En gammal lekstuga blev ett perfekt hönshus.

– Jag njuter av att vi har ett gäng av rasen dvärgkochin. Det är så mysigt och så är det ren lyx att kunna plocka in färska ägg.

Sofie tycker om att fynda antika möbler och det intresset kom väl till pass när huset skulle inredas. Hon och Jimmy är noga med att bevara så mycket som möjligt av de gamla detaljerna från husets byggår. Bland annat är dörrar med gamla låskistor kvar och i TV-rummet är det gamla brädtaket bevarat.

Renovera huset – Sofies tips:

Tänk långsiktigt och vårda ditt hus, men lek och ha kul mellan varven.

Sträva efter balans mellan funktion och känsla i huset.

Reflektera över din konsumtion. Vad behöver du egentligen köpa? Det är inte bara pengar vi betalar med utan i slutändan vårt liv och vår tid med nära och kära.

Gå inte för mycket efter trender utan hitta egna lösningar och återanvänd det du redan har.

Tack vare renoveringen har Sofie lärt sig mycket om byggnadsvård och med det nya intresset väcktes en spännande idé. Förutom att hyra ut lägenheter till turister som vill njuta av ett somrigt Öland har Sofie öppnat en byggnadsvårdsbutik på gården. Passande nog fanns redan ett växthus på tomten där det drivits kafé tidigare, och där säljer hon nu det mesta för den som renoverar ett gammalt hus. Nästa plan är att inreda den andra stenlängan till keramikverkstad. Hon vill gärna sälja egna alster i en butik, men också låta besökare prova på att dreja och skapa i lera. Idéerna är många men Sofie och Jimmy tar sig även tid att ta det lugnt och njuta av sitt paradis.

– Det är verkligen helt underbart att bo här, säger Sofie. Att ha naturen inpå knuten och att kunna gå ut och sätta sig med en kaffe­kopp under träden är så rogivande. Här kan jag andas.

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2018

Prenumerera på Lantliv