Gärdsgård och stenmur och granne med skogen. Så ville Malin och Kent ha det när de skulle bygga nytt hus. I Solebo har de fått sitt lantliga drömhus där de kan njuta av idyllen året om.

A

llt började med en skogspromenad. Malin Andersson och Kent Nordén var båda separerade och hade lärt känna varandra genom en gemensam vän som sammanförde dem på en blinddejt. Tycke uppstod och snart blev de ett par. Kent bodde redan då i Ekängen, utanför Linköping, tillsammans med sin son Philip. En dag ville Philip visa sin pappa, Malin och hennes två söner vart han brukade gå på skogsutflykt med fritids. När de närmade sig utkanten av det lilla samhället och kom fram till skogsbrynet fick Malin se tomten med den lilla sommarstugan.

lantligt_dromhus14

Några dagar senare hade Kent tagit reda på vilka som ägde tomten och sommarstugan. Då gjorde Malin något som hon aldrig tidigare gjort.

lantligt_dromhus10
– Jag skrev ett handskrivet brev, rakt från hjärtat. Jag beskrev vår familjesituation och vår önskan att få chansen att bygga ett hus nära naturen. Att vi ville bevara trädgården med den fina muren och gärdsgården. Jag kände mig lite påflugen men blev så förälskad i läget att jag bara var tvungen att chansa.

Redan dagen därpå fick Malin ett telefonsamtal. Det var från paret som ägde sommarstugan och tomten.

– Jag blev jättenervös och tänkte att de säkert skulle berätta för mig hur oförskämd jag var. Men i stället sa de att de länge tänkt på att sälja men inte kommit sig för. De såg mitt brev som ett tecken på att det var dags. Jag blev helt omtumlad och lycklig. Tankarna började snurra direkt.

lantligt_dromhus7

Att den gamla sommarstugan skulle rivas och att de skulle bygga nytt hus rådde det ingen tvekan om. Både Malin och Kent hade renoverat och byggt hus tidigare och hade därför ganska bra koll på sina önskemål kring sitt nybygge.

lantligt_dromhus12

– Vi hittade ett hus med ett utseende och en planlösning som vi gillade, hos ett husföretag, men vi visste att vi ville göra om lite i planlösningen, berättar Malin och fortsätter:

– Vi placerade köket där det egentligen var tänkt att matplatsen skulle vara och vi valde många ytskikt och inredningsdetaljer som inte fanns i husföretagets tillvalsutbud.

lantligt_dromhus11

Av erfarenhet visste paret att det är värt att lägga lite extra omsorg på köket. Stilen skulle vara modern med lantlig känsla.

– Det är detaljerna som gör det! Träpanel i taket och allmogelister ville vi gärna ha eftersom det mjukar upp och skapar en gammaldags känsla. Dessutom satsade vi på ett platsbyggt skafferi som fick en gammal dörr i stället för en nyproducerad.

lantligt_dromhus8

Paret var väldigt överens genom hela planeringsprocessen.
– Att bygga ett hus tillsammans kan vara en prövning. Men vi tänker väldigt lika och kompletterar varandra bra. Dessutom är vi helt inne på samma linje: Vi vill bo i hus och gärna med naturen nära. Många av våra kompisar flyttar till lägenheter i stan när deras barn börjar bli äldre, men det är inget för oss. För oss är detta livskvalitet, säger Malin, som är uppväxt på landet med djur omkring sig.

lantligt_dromhus2

Stora delar av sitt vuxna liv har hon bott lantligt och det vill hon fortsätta med, kanske resten av livet, förklarar hon:
– Det ger en sådan frihet med en egen trädgård. Även om vi bor nära ett samhälle vet vi att det inte kommer att byggas något vid vår skogsdunge, vilket är en skön känsla. Katterna kan springa in och ut som de vill och vi har nära till både skogen och vattnet. På sommaren badar vi nere i Roxen och på vintrarna kan vi åka skridskor på isen.

Lantligt_dromhus_exterior

Familjen älskar att resa och tittar gärna på hus och trädgårdar när de är på resande fot.

lantligt_dromhus5

Att köpa en tomt där det redan fanns ett hus medförde massor av fördelar. Dels hade både gärdsgården och stenmuren stått där i många år, dels fanns redan ett uthus där familjen nu förvarar trädgårdsredskap. Dessutom fanns en uppvuxen trädgård.

lantligt_dromhus6

– Att få redan uppväxta fruktträd på köpet var riktigt lyxigt. Vi har äppel-, päron- och bigarråträd som ger massor av frukt. Dessutom gör de trädgården lummig och insynsskyddad.

lantligt_dromhus

Trots att familjen bara har bott i två och ett halvt år i sin nybyggar­dröm känns det otroligt hemtrevligt och inbott. Men som alltid när man äger ett hus finns det projekt som väntar.

lantligt_dromhus4

– Vi ska bygga ett orangeri och funderar just nu mest på var vi ska placera det. Dessutom ser vi fram emot att gjuta något slags snygga trappor till framdörren och sidodörren som leder in i tvättstugan och groventrén. Som sagt, att äga ett hus är ett ständigt projekt, men det är det roligaste vi vet och det binder mig och Kent samman på ett bra sätt. Vi är väldigt glada över vårt idylliska Solebo.

Läs också: Lär dig måla med linoljefärg