Lantligt hem med underbar torpträdgård

För två år sedan bytte Josephine Diffner livet i lägenhet mot ett rött trähus på den östgötska landsbygden. Med återbruk och mycket känsla har hon skapat en charmig oas där torpträdgården väckts till liv med både blommor och grönsaker.

D

et bördiga jordbrukslandskapet kring herrgården Strömsnäs egendom utanför Mantorp i Östergötland är själva sinnebilden av hur det är på landet, böljande åkrar varvas med vackra boningshus, och här och var skymtar Svartåns blå stänk.

På den stora herrgårdens mark ligger ett litet rött hus, insvept i grönska och gamla fruktträd. Det hyr Josephine Diffner tillsammans med sambon Magnus och de två katterna Cindy och Bärzan.

– Innan jag flyttade hit bodde jag i en lägenhet några kilometer bort, säger Josephine. Men jag saknade att ha trädgård, att kunna odla, och att leva med öppen dörr under sommarhalvåret. Huset passade mina behov på alla sätt, både geografiskt, ekonomiskt, storleksmässigt och estetiskt.

Under de två år som Josephine har bott här har hon förvandlat delar av trädgården till att bli mer levande, med odling av både blommor och grönsaker. Nu ser den allt mer ut som trädgårdar gjorde förr när många var självförsörjande på allt odlingsbart, innan allt plöjdes över och blev en lättskött, men kanske lite trist, gräsmatta. Bit för bit återskapar Josephine en trädgård som passar husets själ, fylld med både nyttoväxter och växter som är för ögats skull.

Uteplpats

Foto: Cecilia Möller

Spalje lanlig stuga torptradgard

Foto: Cecilia Möller

Torptradgard med plalkragar

Foto: Cecilia Möller

– Det här är första gången som jag bor på landet på riktigt och jag gillar verkligen känslan. Det är härligt att kliva ut på morgonen och ha naturen nära, fält och ängar så långt ögat når, och inte vara omgiven av ljud av andra människor. Ögat ser bara vacker natur. Men även om det är på landet så har jag nära till familj, vänner, jobb och allt som jag tidigare haft tillgång till, så det är ett stort plus med det här läget.

Det röda lilla huset var precis det hon letat efter sedan drömmarna om att bo landet hade tagit form. Det har ett fint ljusinsläpp i alla rum, gammaldags charm och bra planlösning. Dessutom var rummen redan renoverade i en behaglig färgskala vilket gjorde att Josephine kunde flytta in direkt. Hon gillar idén att anpassa sig till huset, i stället för att göra tvärtom. Hon vill inte renovera till överdrift och kasta ut fullt fungerande saker bara för att följa trenderna.

– Det är inte riktigt försvarbart ur ett miljöperspektiv för mig, säger Josephine. Gör det bästa av det du har i stället, så länge det är funktionellt!

I stället har hon försökt att ta vara på den känsla och atmosfär som fanns i alla rum.

– Sovrummets plastmatta var till en början svår att acceptera men nu har jag vant mig, säger Josephine och skrattar. Om jag skulle förändra något så vore det att ta fram de gamla trägolven som jag tror finns under masoniten och plastmattorna här.

Golvet i köket kommer att bytas snart eftersom det uppstått en vattenläcka, vad det blir för nytt golv återstå att se. Det kanske kan bli en kompromiss mellan Josephine och hyresvärden, mellan det estetiska och det funktionella. För visst är det visuella viktigt, även om Josephines inredningsfilosofi är att man kan utgå från det som redan finns.

Lantligt vardagsrum 5b7423ad87833

Foto: Cecilia Möller

Lantligt kok matplats

Foto: Cecilia Möller

Gammalt porslin loppis

Foto: Cecilia Möller

– En ljus bas är A och O när jag inreder, säger Josephine. Jag faller alltid tillbaka till det vita och tycker inte om att ha för mycket färg, även om färgklickar i textilier och blommor känns nödvändigt. Vitt, blandat med naturmaterial och just nu varma färgskalor, är det jag trivs bäst med.

Josephine har alltid haft ett starkt intresse för färg och form och påverkas mycket av miljön omkring henne, både hemma och på arbetsplatsen.

– Jag mår helt klart mycket bättre när jag tycker om det estetiska uttrycket i den miljö jag befinner mig i, säger hon. Jag har dock inget behov av dyra föremål och designmöbler.

betongfat i trädgården

Foto: Cecilia Möller

Rott trahus med torptradgard

Foto: Cecilia Möller

Lantlig matplats

Ikeasoffan har till exempel hängt med sedan hennes första hem och mycket annat är köpt på loppis, är återbruk eller arvegods.

Odla i pallkrage och kruka – Josephines tips:

Gödsla och byt en del av jorden varje ny odlingssäsong
så blir inte jorden näringsfattig.

Täck gärna sådderna i pallkragarna med fiberduk så att husdjur och fåglar inte krafsar runt. Då blir det svårt med ogräsrensning och gallring.

Sätt flera pallkragar på höjden och stick ner armeringsjärn i jorden för att tillverka en enkel spaljé för exempelvis bönor.

Köper du perenner under hösten men inte har någonstans att plantera dem kan de stå i pallkragarna över vintern. Täck med löv för att isolera mot kyla.

Har du perenner i kruka kan dessa behöva någon form av vinterförvaring, till exempel inbäddade i halm i ett gammalt skjul.

– Känslan av ett vackert hem sitter inte i hur mycket pengar som lagts ner på inredningen utan hur väl allting hänger ihop, säger ­Josephine.

Schäslongen i vardagsrummet är platsen som Josephine oftast landar på. Där tittar hon på serier, läser en bok och surfar, ofta samtidigt. Men det ställe hon trivs mest med estetiskt sett är matrummet, där det är många intryck på en och samma gång med hårda kantiga saker som blandas med mjuka runda former.

Hon gillar även färgskalan i matrummet med det trärena mot stålhyllorna, mot färgstarkt och mycket vitt och grönt.

– Det är min egen lantliga mix med moderna och industriella inslag. Det tillsammans med lugnet, planlösningen och ljuset i huset är det som gör att jag trivs och mår så bra här.

Utebord

Foto: Cecilia Möller

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2018

Prenumerera på Lantliv