Lars och Anna Norrman från SVT:s Husdrömmar har sålt huset i Köpenhamn, lämnat sina arbeten och satsat allt på drömprojektet – att göra om ett gammalt stall på den danska landsbygden till ett bed and breakfast med extra allt. Kika in!

Den som följt programmet Husdrömmar på SVT känner kanske igen Anna och Lars. De var med i säsongen 2017 när de renoverade sitt hus på fashionabla Strandvejen i Köpenhamn. Sedan dess har de sålt huset och i stället köpt en gammal gård som de på rekordsnabba sex månader byggt om och inrett till ett förtrollande vackert bed and breakfast. Trots sin stora vana vid renoveringar (tre totala omgörningar i Köpenhamn inom loppet av två år!) undrar de ibland hur det här gick till.

De tidigare renoveringarna gjorde de vid sidan av sina vanliga jobb, vilket betydde mycket jobb under kvällar och helger. Det var roligt och utvecklande men självklart slitigt i längden. Anna har varit egen företagare inom inredning i många år och Lars har haft olika konsultuppdrag ända fram till dess att de köpte gården.

Lars anna norrman danmark husdrommar bb stall

Foto: Lina Östling

Anna i gårdens fantastiska trädgård i engelsk stil med formklippta buskar, örtagård, sunken garden med mera.

Husdrommar lars anna norrman bb stevns klint danmark

Foto: Lina Östling

Här är gästerna välkomna att hålla till, kanske hänga i hängmattan eller gå en runda i den fina labyrinten. Middagsläget är oslagbart vackert med utsikt över de böljande fälten i Stevns badande i kvällssolen. Långbordet är hemmagjort av den gamla logporten och stolarna kommer från Ikea.

Bb klippinge danmark sydsjalland

Foto: Lina Östling

Sommarsolen går så sakteliga ner och speglar sig i fönstret på Annas och Lars eget boningshus.

– Att vi ville skapa något tillsammans, en verksamhet, har funnits där i bakhuvudet ända sedan vi träffades. En önskan om att få leva mer tillsammans i stället för att tillbringa dagarna, när man är som piggast, ifrån varandra. Vi längtade efter ett tystare liv och ett liv där vi hade möjlighet att styra över vår egen tid. Vi ville ha möjlighet att resa runt i världen i perioder eftersom det betyder mycket för oss. Vi letade länge och väl innan vi landade på just den här gården, för det var mycket som skulle stämma. Gården skulle inte bara vara vacker, utan även stor. På de flesta platser fick vi inte bygga nytt utan bara renovera befintliga byggnader, berättar Lars och fortsätter:

– Vi började jakten på Österlen och området kring Kullen där vi har våra respektive föräldrar men insåg ganska snart att det skulle bli alldeles för dyrt, och vårt mål är ju så klart att vi ska kunna leva på det som vi bygger upp. Så i stället började vi leta i Danmark i områden där det ”pyrde lite under ytan”. Vi hittade först en makalöst vacker gård, som nästan inte kostade någonting alls, på Møn, en ö lite söder om Köpenhamn. Men av någon anledning kändes det inte rätt i magen så samma dag vi skulle skriva på avblåste vi det hela och började köra hemåt igen, ganska deppiga. På vägen åkte vi via Stevns klint som vi hade hört talas om och här infann den sig, magkänslan. Vi googlade vilka gårdar som var till salu och körde på direkten och tittade på två av dem. Den ena var den gård vi bor på i dag. Den var egentligen för dyr för vår budget men det fanns ingen återvändo och i oktober i fjol blev den äntligen vår. Vi visste inte då vad grannarna skulle tycka när vi kom och drog in en massa turister till deras lilla by på tio hus men de välkomnade oss med blommor, vin och kramar när vi flyttade in. Vilken lycka!

Orangeri av gamla fönster

Foto: Lina Östling

Mellan restaurang och lada har Anna och Lars byggt ett charmigt orangeri av gamla fönster.

bambulampor rustika pinnstolar

Foto: Lina Östling

Nästan utomhus-känsla i orangeriet med råa plankor på väggarna och stenläggning på marken. Bambu-lampor från Tine K. Stolarna är begagnade nätfynd.

rottingstol på bb stevns klint lars anna norrman

Foto: Lina Östling

För att komma in till the Norrmans boutique B&B går man på en liten stig omgärdad av vacker grönska fram till en dörr som leder rakt in i det välkomnande orangeriet. Hängstolen i rotting kommer från HK Living.

I november började så resan med att renovera hela stället, Lars hade sagt upp sig och Anna hade bara några få inredningsprojekt i Köpenhamn kvar som hon gjorde vid sidan av, men i övrigt så gick all tid åt till att bygga. I sex månader jobbade de sida vid sida, vilket inte enbart inneburit skratt utan även en massa svett och tårar. Men på frågan om det varit värt det ser de leende på varandra och svarar att de inte skulle vilja vara någon annanstans.

–Vi har haft hjälp med rörmokeri och el men resten har vi i princip gjort helt själva tillsammans med vår kära vän Linda. Linda har tagit ett års tjänstledigt från sitt jobb för att flytta ner, en hjälp som har varit helt ovärderlig för oss men hon har nog funderat både en och två gånger på vad hon gett sig in på. Till exempel bestämde vi oss för att vi skulle putsa alla väggar och tak i åtta rum, hallar, toaletter och en restaurang – och hon hade aldrig hållit i en spackel­spade förut. Men det gick ju bra, säger Anna och ler.

I Lars och Annas byggprojekt råder alltid en sträng budget. Det är aldrig ett alternativ att använda mer pengar än de har, ett förhållningssätt som tvingat dem att bli både kreativa och envisa. Man får aldrig nöja sig med att en lösning kostar en viss (och för hög) summa utan leta vidare tills man hittar en väg inom den budget man har. Att bygga nytt av material som blivit över vid rivningen av gamla väggar och tak och att leta fynd på loppisar där ingen annan letar är ett par av de strategier som tagit dem hela vägen till det delmål de nu nått, att lagom till sommaren kunna öppna dörrarna till sitt eget bed and breakfast.

Bb Stevns klint, Klippinge, Själland Danmark

Foto: Lina Östling

Varje torsdag har Anna och Lars så kallad social eating på gården. Lars lagar maten med de råvaror som är bäst i säsong och middagen avnjuter man tillsammans ute i trädgården.

lantkök med klakputsade väggar bb Stevns klint sydsjälland

Foto: Lina Östling

Husdrommar lars anna norrman bb danmark

Foto: Lina Östling

Dörrarna till restaurang och reception är nya och tillverkade i Litauen. I fonden syns trädgårdens långbord.

– Byggkläderna är nu utbytta mot vanliga kläder, vilket bara det kändes oerhört märkligt i början, deodoranten sitter under armarna och plötsligt möter vi vanliga människor i vanliga kläder som bland alla platser på jorden valt att komma till vårt lilla universum. Ett helt annat jobb har startat, ett jobb där vi ler, skrattar, träffar människor under vår ”social eating” på kvällarna, människor som vi aldrig skulle ha pratat med om det inte vore för att de bokat ett rum med middag hos oss. Vi serverar, diskar, städar, klipper gräs, rensar rabatter, agerar bartender och lagar mat. Är det jobbigt? Ja, jag har nog aldrig varit så trött i hela mitt liv, ler Anna. Men, är det kul? Ja, det är magiskt!

Starta B&B – kloka råd från Lars och Anna:

Läget är jätteviktigt! Hitta en plats som känns rätt för dig och för din verksamhet. Är det i ett område med bra kommunikationer? Är det i ett tillväxtområde? Hur är grannarna? Är det tyst? Finns det tillräckligt med plats?

Läget en gång till! Titta runt ordentligt innan du slår till, kanske finns det något annat område än det du tänkt som skulle passa ännu bättre.

Skissa upp hela din vision innan du slår till. Ska det vara restaurang? Hur många rum måste du ha för att kunna gå med vinst? Det är viktigt att projektet är hållbart.

Hitta något unikt, något som bara du har och som gör att folk bara måste resa dit och kika. Utnyttja de förutsättningar som finns i natur och närområde.

Det kan vara tufft ekonomiskt till en början. Tänk samarbeten och tänk återbruk. Kan materialet i väggen som revs ner användas till något annat? Fynda möbler och saker på loppis och gör om! Känner du dig osäker på just inredningen så ta hjälp, inredningen är viktig för gästens total­upplevelse och det kan vara den som skiljer ut dig från dina konkurrenter. Och glöm inte bort att inredning inte behöver vara dyr.

Sist men kanske viktigast – gör detta med någon som du är säker på har samma vision och ambition som du själv och se till att samtidigt ha roligt!

 

Över vintern är planen att hålla verksamheten stängd och i stället bygga på boningshuset och kanske göra några fler gästrum.

– Det kommer även att bli en del resande, vilket vi älskar. Vi ska bland annat hämta hem möbler från olika delar av världen, som kanske dyker upp i en liten butik på gården i framtiden. Vi har påbörjat ett projekt i trädgården, ett pizza place, som ska färdigställas och har även planer på att bygga en boulebar. Tanken är att vi ska fortsätta att utveckla den här platsen så att det är värt att komma tillbaka även nästa år. 

Bb stevns klint danmark lars anna husdrommar

Foto: Lina Östling

Vid loungen med möbler gjorda av lastpallar finns en badtunna att doppa sig i.

Bb lars anna norrman husdrommar

Foto: Lina Östling

Alla gästrummen har fått putsade väggar med sin egen färgsättning och matchande inredning. Kuddarna är från Olsson & Jensen, bänken från Tine K.

Husdrommar lars anna bb

Foto: Lina Östling

Whippettiken Helium hoppas få sällskap av någon generös gäst i restaurangen som har fått isolering med korkplattor från kalk.dk, ett både snyggt och miljövänligt alternativ. Hängande ampelväxter fungerar som vackra avdelare i rummet. De filtklädda stolarna köpte Norrmans påpassligt vid en utförsäljning. Lyktorna i asiatisk stil på borden är från HK Living, taklamporna från Olsson & Jensen.