Loppisfantasten Lea flyttade från storstadspulsens Köpenhamn till den skånska slätten för att komma närmare svenska loppisar. Nu inreder hon sitt 1930-talshus med färgglada blickfång och spännande återbruk.

Lea i köket och gult rapsfält

När danska Lea och Vayu från Köpenhamn första gången klev över tröskeln till huset i Fränninge kände de direkt att de kommit rätt. Det var högt i tak och ljuset flödade in genom alla fönster.
– Vi var helt förälskade i tanken på att flytta och vi hade bestämt oss för att om rätt hus dyker upp så skulle vi våga ta steget, säger Lea.

soffhörna med bokhylla, sideboard samt bild på uthus
Huset, som är byggt 1933, var i gott skick och de förra ägarna hade underhållit det väl och varit noggranna med att bevara originaldetaljer. Ett stort plus var också att det bara var 45 minuters bilresa till Köpenhamn, dessutom fanns det en förskola i närheten för den då ettårige sonen Elliot.

trapphus och närbild sverigekarta
Den 150 kvadratmeter stora byggnaden har inte genomgått några större förändringar sedan familjen vågade språnget över sundet och flyttade hit i oktober 2006. Men visst har Lea och Vayu ändå satt sin prägel på hemmet.
Att Lea har intresse för inredning ser vi redan när hon öppnar dörren för oss. Den är solgul på insidan och lyser lika välkomnande som rapsfälten som gränsar till tomten.

hall med gula detaljer samt bild på en vit husfasad
– Den knallgula färgen på dörren är nog det bästa vi har gjort. Annars har vi ju inte förändrat så mycket. Det största var när vi tog ner en vägg mellan två rum för att få ett större och ljusare vardagsrum. Vi slipade golven och målade väggarna ljusa, berättar Lea.
Att Lea älskar färg och loppissaker genomsyrar hela hemmet som känns modernt och enkelt med en fin balans av gamla och nya möbler.

Läs också: Så rustar du sommartorpet – renoveringsguide

tvätt på tork på lina mellan björkar, köksbord med stol
Möbler och saker som Lea har köpt på loppmarknader runtom i Skåne pryder hela hemmet. Det mesta andas 1950–1970-tal. Hon letar gärna efter de färgglada tingen och oftast får de vara precis som de är. Det ska kännas lekfullt och ungt i kombination med modern design, keramik och konst.

Leas bästa inredningstips
1. Flytta om minst fyra gånger om året. Det ger energi & så kan man  samtidigt anpassa sin inredning efter årstiden.
2. Visa upp dina saker. Ha de prylar du tycker om i öppna bokhyllor eller i vitrinskåp.
3. Använd dina saker. Var inte rädd för slitage och patinerade saker, det är det som skapar hela stämningen. Några av mina mest älskade saker är de som har både bucklor, nagg och märken.
4. Inred med hjärtat. Snegla gärna på andra men inred efter vad du tycker om, då skapar du ett personligt hem.

– Det är sällan som jag slipar eller målar om sakerna, jag gillar att det ser använt ut, säger hon.
Lea hade länge önskat att få starta något eget. Så hon öppnade en butik i Köpenhamn med möbler och loppis-saker från Sverige.
– Jag öppnar butiken senare på dagen så att jag slipper rusningstrafiken. Just nu känns allt perfekt, jag bor i Skåne på landet och får känna av Köpenhamns storstadspuls. Och det allra bästa är att jag får springa på loppisar och leta efter begagnade möbler, saker och ting, både till mig själv och till butiken.

Reportaget var med i Lantliv nr 4/2014, prenumerera på Lantliv

 
Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte