Tänk att 37 kvadratmeter kan rymma en familj på fem personer.  Med smarta lösningar, sparsmakad inredning och ett hus där ute och inne samspelar går det alldeles utmärkt. Välkomna till en härlig sommarstuga i Ragnarök.

Ragnarök, visst låter det dramatiskt! Inom nordisk mytologi syftar ordet på gudarnas sista strid som förutspådde jordens undergång. Men för familjen Bieberstein Lee är det en idyll där de tillbringar varenda sommar och helst alla helger från april till oktober. Du hittar just detta Ragnarök på Södertörn, mellan Södertälje och Nynäshamn. En vacker jordbruksbygd med gott om lämningar från vikingatid.

Litet sommarhus med smarta lösningar, Bettina

Utanför den gamla grinden med vildhallon på taket brusar havet. Här trivs familjen från tidig vår till sen höst.

Redan i slutet på 1970-talet köpte Bettinas svärföräldrar hus här med en stor naturtomt. Bara några steg bort ligger badplatsen, du tar dig ner för klipporna och för att göra badet lite lättare har man satt upp en rejäl badstege. Men våghalsiga barn – och vuxna – drar sig inte för ett dyk från klipporna en bit bort.

Sommarhus med smarta lösningar

Martin och Bettina fick tre barn på lika många år. När trean Lucas var två år kände de att de ville ha något eget. Och eftersom tomten här ute är så stor väcktes tankarna på ett eget hus med farmor och farfar i huset bredvid. Bettina började skissa på vad familjen behövde – och det bara på 37 kvadratmeter. Fler kvadrat än så fick de inte bygglov för. 

LÄS MER: ”Vi byggde drömhuset själva”

Sommarhus med smarta lösningar

– Tre barn skulle ha plats för sov och lek, ett litet kök med allt som behövs och ett bra soffhörn var viktigt. Men det vi tänkte mest på var väderstrecken, huset måste ligga i rätt vinkel och alltid ha en plats i solen och en i lä. Och det skulle kännas att vi bor mitt i naturen, därför valde vi att ha däck runt hela huset, säger Bettina.

Sommarhus med smarta lösningar

På nedervåningen finns öppet kök och vardagsrum med plats för både matplats och soffhörn. En rumsavdelare vid soffhörnet är klädd med samma panel som väggarna och smälter väl in. Dessutom fungerar den som både garderob och förvaring. 

LÄS MER: Bli inspirerad av 9 vackra lantkök

 

Sommarhus med smarta lösningar

Eftersom huset är så pass kompakt gick det inte att låta trappan svälja en massa viktig yta. På väg upp till sovloftet sitter det därför en smal lofttrappa, mycket funktionell. Uppe på loftet finns Bettinas och Martins sovrum, med plats för dubbelsäng och byråer och överallt finns det gott om knoppar och krokar för att hänga upp saker.

Sommarhus med smarta lösningar

Barnen Leona, Felix och Lucas delar på det andra rummet. Där står tre sängar i vinkel och barnen sover gott här under snedtaket, med en ombonad kojkänsla.

LÄS MER: Det förfallna torpet blev ett älskat sommarställe

Sommarhus med smarta lösningar

– Den bästa av sommardagar börjar just med frukost utomhus med smultron i en skål. Sedan brukar vi gå ner och ta ett morgondopp, säger Bettina.

Bettinas bästa tips när du bygger nytt på liten yta:

  1. Utgå från familjens behov. Jag började rita utifrån de viktigaste möblerna: sängar, soffa, matbord och kök.
  2. Tänk smart när det gäller förvaring. Vår enda garderob fungerar även som rumsavdelare och är klädd med samma panel som väggen.
  3. Tänk på att utnyttja höjden. Vi har öppet upp till nock på en del av huset för att skapa rymd. Krokar och väggfasta hyllor är både praktiska och fina blickfång.
  4. Förläng huset med altaner i olika nivåer. På så sätt skapas uterum som gör att själva huset känns mycket större.
  5. Se till att planera in många platser för umgänge – vi har minst två matbord utomhus, oavsett väder och vind finns det alltid någonstans att trivas.